Kirjasto

Kirjat, e-kirjat, verkkojulkaisut

ITE-taiteen juhlavuoden 2020 julkaisu

Tässä lehdessä on makupaloja ITE-taiteen juhlavuoden 2020 tapahtumista. Löydät sivuilta kartan, jonka avulla voit suunnistaa paikan päälle näyttelyihin, tapahtumiin ja ITE-teosympäristöihin. Lähde siis kanssamme aikamatkalle ITE-taiteen hersyvään historiaan ja valloittavaan nykypäivään: kokemuksia, näkemyksiä, tarinoita vuosien varrelta, kirjoja, videoita, nettimateriaalia – ja paljon muuta.

Lataa täältä

Tuore EU-keskusteluaineisto ja EU-vaali-podcast innostavat keskustelemaan ja äänestämään

Tuore EU-keskusteluaineisto on nyt julkaistu! Vuorovaikutteinen EU-keskusteluaineisto kertoo kuvin ja videoin, mikä Euroopan Unioni on ja keskittyy teemoiltaan turvallisuuteen, ruokaturvaan ja ilmastonmuutokseen. Eurovaalitunnelmiin virittelee kuulijoitaan myös Maaltavastaajat- podcast.

ITE Saimaalla, ITE-kartoitus, ITE-taide, Maaseudun Sivistysliitto

ITE Saimaalla

ITE Saimaalla -kirja on läpileikkaus Etelä-Savon nykykansantaiteesta. Kirjan artikkelit ja rikas kuvitus nostavat esiin sen, miten alueen kansanluovuudessa korostuu puun …

Lataa täältä

ITE teossa

Omaperäisten itseoppineiden tekemää ITE-taidetta on nyt kartoitettu Suomessa kaksikymmentä vuotta. Kuluneiden vuosien aikana ITE on astunut lapsenkengistä täysi-ikäisen taidemuodon suuriin …

Lataa täältä

ITE kaakossa

Yhdeksäs ITE-taiteen vuosikirja ITE kaakossa keskittyy Etelä-Karjalan ja Kymenlaakson visuaalisen nykykansantaiteen lisäksi ITE-taiteen lähilajeihin. Neulegraffitit, vanhojen autojen harrastus, keräily ja DIY-asenne …

Lataa täältä

Osallisuuden menetelmäkortit

Osallisuustyö MSL:ssa tarkoittaa ihmisten ja paikallisten yhteisöjen kuulemista ja mukaan ottamista omaa lähiyhteisöään ja -ympäristöään koskevissa asioissa. Hyvän mielen paikat -hankkeessa …

Lataa täältä

Paikan tuntu – Kohtaamisia unohdetuissa tiloissa

Toisen hylkäämä on toisen aarre. Paikan tuntu – Kohtaamisia unohdetuissa tiloissa näyttää, kuinka joutomaa muuttuu viihtyisäksi tilaksi, ja parhaat päivänsä nähneestä kulttuurikohteesta tehdään taas paikallinen vetonaula. Väliaikaisilla ja yllättävillä tempauksilla voi houkutella uusiin paikkoihin ja käynnistää myös pysyviä muutoksia. Julkaisu esittelee Maaseudun Sivistysliiton Paikan tuntu – paikan identiteetti -hankkeessa vuosina 2013–2014 toteutettuja taidetekoja.

Nurkantakana-verkkoaineisto opettajille

Tähän verkkoaineistoon on koottu yhteen oivaltavia esimerkkejä 6-17 -vuotiaiden kanssa toteutetusta kulttuuri- ja lähiympäristökasvatuksesta.

Ympäristöestetiikan kirjasarja

Kansainväliset ympäristöestetiikan konferenssit 1994-2009 käsittelivät maiseman eri elementtejä – metsää, suota, vesiluontoa, peltoa, kiveä ja kallioita sekä taivasta ja avaruutta.

Vuosi metsässä

Kirja on valokuvaaja, kirjailija Heikki Willamon persoonallinen, kokemuspohjainen kuvaus vuodenkierrosta 200 hehtaarin suuruisessa rauhoitetussa eteläsuomalaisessa metsässä.

Tunne maisema

Ympäristösivistyksen hankekokonaisuus käynnistettiin Tunne maisema -hankkeen myötä, jossa ympäristösivistys-käsitettä ja siihen liittyvää arvoulottuvuutta – eettinen, esteettinen, ekologinen, emotionaalinen ja ekonominen – tuotiin ihmisten tietoisuuteen.

Hidas tanssi. Mäntyrunoja

Runoilija Risto Rasa kokosi Hidas tanssi -kokoelmaan mäntyrunoja modernin runoutemme suurimmilta nimiltä nuorten runoilijoiden terävimpään kärkeen asti

Kylä tiedottaa -viestintäopas kylille

Hyvin järjestetyt kyläjuhlat menevät hukkaan, jos niistä ei kukaan tiedä. Tässä oppaassa annetaan käytännöllisiä vinkkejä kylien perusviestintään eri välineissä ja erilaisten kohderyhmien kanssa.

Lataa täältä

Me maalla -menetelmäopas yhteisötyöhön

Yhteisöön kuuluminen parantaa yksilön hyvinvointia. Maaseudun Sivistysliiton ”Koti maalla” -hankkeen keskeisenä teemana oli moniäänisyyden ja monikulttuurisuuden edistäminen.

Lataa täältä

Tutkimus suomalaisten ruoka- ja maatalousasenteista

Ajatuspaja e2:n, Maaseudun Sivistysliiton ja MTK:n toteuttama tutkimus kertoo suomalaisten ruoka- ja maatalousnäkemyksistä kotimaisuuden, EU:n ja ympäristön näkökulmasta.

Lataa täältä

Ruokaa, energiaa ja kehitysyhteistyötä

e2 Ajatuspaja on julkaissut yhteistyössä Maaseudun Sivistysliiton kanssa tietopaketin ruokaturvasta, Suomen ja EU:n kehityspolitiikasta sekä ajankohtaisista energia- ja ilmastoasioista.

Lataa täältä

Maukasta maalta – pohjoispohjalaista lähiruokaa

Maukasta Maalta – pohjoispohjalaista lähiruokaa kertoo maakunnan monipuolisesta ruoantuotannosta, maaseutuyrittäjistä ja tietenkin ruoasta itsestään.

Lataa täältä

Koti maalla – käsikirja maahanmuutosta

Koti maalla – käsikirja maahanmuutosta näyttää, että maailmankansalaiseksi voi kasvaa myös maalla, koska maaseutu on jo monikulttuurinen.

Lataa täältä

Maaseutu viestii – puheenaiheita Pohjois-Pohjanmaalta

Maaseudun ilmiöt, ihmiset ja tuotteet voivat parhaimmillaan rikastuttaa kaupunkikulttuuria ja tarjota kaupunkilaisille mahdollisuuden luontosuhteen rakentamiseen myös urbaanissa ympäristössä.

Lataa täältä

ITE-taiteen kirjat

Maaseudun Sivistysliitto on julkaissut kymmeniä julkaisuja ITE-taiteesta

Iso siika

Iso siika -antologia sisältää parhaat tekstit samannimisestä valtakunnallisesta kirjoituskilpailusta, jonka Maaseudun Sivistysliitto järjesti syksyllä 2012.

Poukama – uutta luovaa kalastuskulttuuria

Poukama-kirja kertoo pohjoisen kalastuskulttuurin pitkästä perinteestä ja rakentaa sille jatkuvuutta nykypäivässämme.

Kuva: Reeta Rönkkö

Ympäristöluotsitoiminnan opas

Opas on suunnattu ympäristöluotseille ja heidän kouluttajilleen. Siihen on koottu ideoita ja vinkkejä ympäristöluotsauksia varten.

Lataa täältä

Puiden kansa - Polkuja juurille

Polkuja juurille -opetusaineisto on osa kahden valokuvaajan, Ritva Kovalaisen ja Sanni Sepon Puiden kansa -tuotantoa. Työ lähti liikkeelle metsäaiheisen valokuvanäyttelyn …

Lataa täältä

Minna Haveri: Nykykansantaide

Nykykansantaide Minna Haverin väitöskirja ITE-taiteesta TIEDOTE 3.5.2010 Taiteen maisteri Minna Haverin väitöskirja Nykykansantaide tarkastetaan Aalto-yliopiston taideteollisessa korkeakoulussa (Mediakeskus Lume, Sampo-sali, Hämeentie 135 C, …

Lataa täältä