Digistä kaveri yhdistystoimijoille

Järjestökehittäminen, Kansalaistoiminta, Koulutus, Blogi
digitaidot
Eläkeliiton Oulun, Ylikiimingin ja Haukiputaan yhdistysten aktiiveja Oulun Aleksinkulmassa digikoulutuksessa.
Eläkeliiton Oulun, Ylikiimingin ja Haukiputaan yhdistysten aktiivit keskustelivat yhdistyksen Facebook-sivuista.
Kirjoittaja: Sofia Heininen

Käytännönläheisellä koulutuksella digiosaamista

Eläkeliiton Pohjois-Pohjanmaan piiri on tarttunut tänä syksynä tärkeään aiheeseen eli yhdistystoimijoiden digitaitojen vahvistamiseen. Lokakuussa pääsin kouluttamaan Haapavedellä, Raahessa ja Oulussa innokkaita Eläkeliiton paikallisyhdistysten vastuutehtävissä toimivia. Koulutukset liittyvät piirin hankkeeseen Digistä kaveri!, jonka tarkoituksena on matalalla kynnyksellä tutustuttaa yhdistystoimijoita hyödyntämään etäyhteyksiä ja sähköisiä kanavia. Pohjois-Pohjanmaa sai koulutusten järjestämiseen Eläkeliiton jäsenjärjestöavustusta.

Eläkeliiton Pohjois-Pohjanmaan piirin toiminnanjohtaja Henna Leskinen kertoi etukäteen, että koulutusten tavoitteena on kannustaa ja innostaa kokeilemaan digitaalisia työkaluja yhdistyksen toiminnassa.

”Yhdistykset voivat myös näyttää esimerkkiä jäsenilleen siitä, mihin kaikkeen digitalisaatiota voidaan hyödyntää. Ettei keskityttäisi vain sen tuomiin ikäviin puoliin.”

Koulutuksissa käsiteltiin yhdistyksiltä tulleiden toiveiden mukaisesti muun muassa etäkokousten ja muiden etätilaisuuksien järjestämistä Microsoft Teamsilla, Facebook-sivua yhdistyksen viestinnässä sekä sähköpostin ja WhatsAppin hyödyntämistä yhdistyksen hallituksen työskentelyssä.

Koulutuspäivät rakentuivat matalan kynnyksen koulutuksesta, digityökalujen testaamisesta sekä vertaiskokemusten jakamisesta. Päivien aikana ei ollut hölmöjä tai turhia kysymyksiä, ja jokainen pääsi halutessaan luomaan esimerkiksi Teamsin käyttäjätunnukset tai yhdistyksen Facebook-sivun ohjatusti.  

Digikammoa selättämässä

Jututin jokaisessa koulutuspäivässä osallistujia, miten heidän yhdistyksensä ovat hyödyntäneet ja miten haluaisivat hyödyntää digitaalisia työkaluja. Monella yhdistyksellä oli jo Facebook käytössä ja myös sähköpostiviestintää on kokeiltu, mutta toisaalta kaikilla jäsenillä ei ole halua tai mahdollisuuksia digityökalujen käyttämiseen. Siksi esimerkiksi sähköpostiviestintä tai Facebook ei tavoita kaikkia jäseniä. Toisaalta yhdistyksen Facebook-ryhmässä saattoi olla paljon jäseniä ja ryhmän kautta välitettiin tärkeää tietoa paikkakunnan tapahtumista.

Keskustelimme paljon myös siitä, miten jotkut arkailevat etätilaisuuksiin osallistumista, vaikka kotoa löytyisikin tarvittavat laitteet ja verkkoyhteys. ”Meidän ikäisillä ihmisillä on joskus digikammo”, totesi Haapaveden koulutukseen osallistunut. Samassa koulutuksessa heitettiin ilokseni ilmoille ajatus kokeilla yhdistyksen digikahvilaa, johon jäsenet voivat tulla matalalla kynnyksellä kysymään digilaitteista ja digityökalujen käyttämisestä.

Osallistujia Eläkeliiton digikoulutuksessa Raahessa, etualalla kaksi naista läppäreiden kanssa.
Raahen koulutuksen osallistujat totesivat päivän olleen hyödyllinen ja antoisa.

Kehotin yhdistyksiä kokeilemaan yhteisiä Teams-kokoontumisia, joissa pienellä porukalla kokoonnutaan yhdessä vaikkapa saman pöydän ääreen osallistumaan etäkokoukseen tai webinaariin. Samalla voidaan tukea sellaisia, joille esimerkiksi Teams on ohjelmana vielä vieras. Yhdistykset innostuivat myös etätapaamisten kokeilemisesta, ja esimerkiksi Kiimingin yhdistys aikoi testata hallituksen yhteisiä aamukahveja Teamsilla.

Digistä uusia eväitä yhdistystoimintaan

Piirin toiminnanjohtaja Henna Leskinen piti koulutuksia onnistuneina.

”Osallistujilta saatu palaute oli hyvää, ja yhteistyö MSL:n kanssa sujuvaa. Kiitos kouluttajallemme Sofialle!”

”Koulutusten tärkein anti oli varmasti rohkaista ihmisiä kokeilemaan ja käyttämään eri digityökaluja. Vain sitä kautta niiden kanssa pääsee paremmin sinuiksi.”

Myös osallistujat kertoivat palautteissa saaneensa koulutuksesta uusia eväitä ja tukea digitaalisten työkalujen hyödyntämiseen. ”Hyödyllinen päivä, tarpeellinen koulutustilaisuus”, muun muassa näin kirjoitettiin palautteisiin, ja siltä vaikutti myös kouluttajan silmin, kun koulutuspäivien päättyessä kuuntelin innostunutta puheensorinaa.

Olemme koonneet MSL verkko-opistoon kaikille avoimen ja maksuttoman digitaitoaineiston. Käy kurkkaamassa ja hyödynnä heti! Aineiston löydät tästä linkistä.