Blogi

vieraskyna - maaliskuu 12, 2020

Maaseutukunnan vaivaton elämä

Minulla on aina vaan vähemmän tarvetta käydä Saarijärveä isommissa kaupungeissa. Kun asiantynkää ilmaantuu, siirrän sitä pitkään. Usein aika hoitaa tarpeen tarpeettomaksi. Jos on pakko, hoidan asian ja palaan äkkiä kotiin, vaikka olisin suunnitellut suuria reissustani. Pelkästään hengailemaan en lähde ollenkaan.

Saarijärven kaltaisella paikkakunnalla eläminen on vaivatonta. Asiointipaikkojen välimatkat ovat lyhyet. Maksuton parkki löytyy aina läheltä. Ruuhkat puuttuvat kokonaan ja siirtymiset ovat nopeita. Asiakaspalvelija on olemassa ja tuttu, jos ei ennestään niin hetken päästä. Hän pysyy kauan tehtävässään, yleensä eläkkeelle asti.

Mutkainen sivutie uuvuttaa minua vähemmän kuin neljä kaistaa autoja täynnä. Urheiluvälineitä, huonekaluja tai elektroniikkaa on rasittavaa yrittää löytää myyjättömästä hehtaarihallista. Mikäli jokin palvelu puuttuu Saarijärveltä, hoidan asioinnin mieluummin Viitasaaren, Karstulan tai Ähtärin kaltaisella paikkakunnalla kuin isommissa kaupungeissa. Kyyjärven Paletti on passelin kokoinen kauppakeskus minulle.

Vaivattomuus on turvallisuutta. Ihmiset tuntevat toisensa, verkostosta löytyy apu ja joka hommalle tekijä. Verkosto auttaa myös työn saannissa. Ihmisten kesken kohtaamisia on paljon. Vaikka ollaan toimeliaita ja kiireisiä, ilmapiiri on leppoisa ja läsnäoleva.

Harrasteryhmiin on matala kynnys ja lyhyt matka. Vaikka asuu sivukylällä, harrastukset ovat korkeintaan 20 minuutin päässä, eikä ole parkkeerausmurheita. Ulkoilu on erityisen vaivatonta; ovesta ulos ja lenkille ilman siirtymistä tökkivässä liikenteessä erillisille alueille. Uimaranta on kävelymatkan päässä ja raivoton latu lähtee lähes nurkalta. Lapset voi laskea ulos leikkimään. He voivat liikkua matkansa itsenäisesti heti, kun kykenevät.

Elämme raikkaan, puhtaan, harvaan rakennetun luonnon keskellä. Keto kukkii tien varsilla, sadevesi imeytyy päällystämättömään maahan ja lumi sulaa itsestään ilman kuljetusta. Meillä on yhteys lähituottajiin, voimme itse kasvattaa ruokaamme ja kerätä luonnon antimet metsistä ja järvistä. Maaseutukunnissa voi elää ”kesämökkielämää” kaiken aikaa. On hienoa asua siellä, missä tykkää olla, elää itselleen parasta elämää joka päivä, ei vain muutamalla lomaviikolla. Energiaa ei kulu kaipaukseen eikä reissaamiseen. Elämän vaivattomuus ja laadukkuus korvaa mahdollisen pitemmän työmatkan. Isossa kaupungissa tunnin työmatka on normi. Saarijärveltä on tunnissa yli 60 km päässä. Lisäksi työtä on tekeville tarjolla omalla paikkakunnallakin.

Kaiken hyvän päälle täällä elää edullisemmin ja palauttava metelittömyys on läsnä joka hetki.

Tuire Kettunen
Työnohjaaja
Onnenlaaksoeläjä Koskenkylältä

Onnenlaaksossa järjestettiin kolmena kesänä 2016-2018 Päivä Onnenlaaksossa -tapahtuma, jossa kyläläiset avasivat kotiensa ovet vierailijoille esitelläkseen maaseutuelämää sellaisena kuin se on. Tapahtumat saavuttivat huikean suosion. 

Tutustu Onnenlaaksoon netissä ja Facebookissa @onnenlaakso

Kirjoitus on julkaistu myös Sampo-lehdessä 11.3.2020.