Sanginkonnulla kuhisee – yhdeksän uutta taiderastia syntymässä osaksi Oulu2026-ohjelmaa

Sanginkonnun taiderastien valmisteluissa Oulussa käy kova kuhina tulevana kesänä 2025. Keväästä syksyyn valmistellaan kaikkiaan yhdeksää uutta ympäristötaideteosta luonto- ja kulttuurimatkailun verkostoon, osaksi Euroopan kulttuuripääkaupungin Oulu2026-ohjelmistoa.
Sanginkonnun taiderasteille tulee kaikkiaan kaksitoista paikkasidonnaista ympäristötaideteosta. Ne sijoittuvat Oulun itäisiin kyliin Sanginjoelle, Sanginsuuhun ja Lapinkankaalle.
– Kolme taiderastia on jo valmistunut. Tänä kesänä tulee työn alle kaikkiaan yhdeksän teosta, sanoo taiderastien valmistumista koordinoiva yhteisökehittäjä Riitta Johanna Laitinen Maaseudun Sivistysliitosta.
– Taiteilijat ovat kukin vuorollaan täällä kylillä paikan päällä. Teosten valmisteluvaiheessa on lukuisia työpajoja ja luvassa on paljon talkoita ja erilaisia kohtaamisia taiteilijoiden ja kylien asukkaiden kesken.
Kevään työpajoissa ideoidaan Kuvakiveä
Kevään aikana on käynnissä useita työpajoja, joissa taiteilijat valmistelevat teoksiaan yhdessä kyläläisten kanssa.
Taiteilija Kai Ruohonen toteuttaa Tervareitin varrelle Pilpajärven laavulle Kuvakiven, luontoympäristöön sijoittuvan merkin ihmisen läsnäolosta.
– Kuvakivi jää alueen asukkaiden monumentiksi ja maamerkiksi, ympäristötaiderastiksi. Kiveen kaiverretaan kuva, joka voi olla alueen asukkaiden yhteinen, yhdessä laadittu tunnus, heimomerkki, tai alueen historiasta tai nykyajasta kertova piirros, kertoo taiteilija Kai Ruohonen.
Työpajoissa on jo pohjustettu ideaa, ja taiteilijan johdolla kyläläiset jatkavat kiveen kaiverrettavan kuvion suunnittelua. Samalla tutustutaan esihistorialliseen kalliomaalaustekniikkaan.
Muistoja tärkeistä eläimistä kootaan metsäreitin teoksiin
Kahdella Sanginkonnun taiderastilla tutkitaan ihmisen suhdetta eläimiin.
Taiteilija Pia Hentusella on jo käynnissä työpajojen sarja. Pajoissa osallistujat ”säilövät” muistojaan rakkaista lemmikeistään lasikuuliin. Lasikuulat taiteilija liittää osaksi ympäristötaideteostaan, joka sijoittuu Kiekonlenkin metsämaastoon.
Felicia Honkasalon ääniteokseen on mahdollisuus osallistua lähettämällä äänitallenteina omia eläinmuistojaan. Kimmokkeen teokselle on antanut Kiekonlenkin varrella sijaitseva eläinten hautausmaa, ja taiteilijaa kiinnostavat erityisesti muistot sinne haudatuista lemmikeistä.
Kesäkaudella teoksia metsään ja jokivarrelle
Taiderasteja on tulossa Kiekonlenkin metsämaastoon myöhemmin kesällä Jussi Ruusulammelta, työparilta Macu Makkonen ja Jesse Kitinoja sekä ranskalaiselta François Blossevillelta, avustajanaan taiteilija Johanna Häiväoja. Metsälenkin varrelle sijoittuu myös jo aiemmin valmistunut Sanginsuun koululaisten, Pia Hentusen ja Aimo Laitisen yhteisöteos Jokilohikäärme.
Oulujoen lähistölle toteuttaa kesäkaudella teoksensa taiteilija Eero Markuksela Tavoitteena on saada alkuun myös Kati Leinosen ja Tuomas Mujusen Ajanvirta-teos joen rannalle.
Sanginjoella on jo valmiina Satu Suvannon Huoma-teos Loppulan vanhassa hirsiladossa ja kyläläisille tärkeästä Istuinkivestä Satu Pietilän toteuttama dokumenttivideo. Dokumentaarinen teos on myös kesällä kylälle pystytettävä Kari Viinikankaan reliefein koristama Eläköön Sanginjoki! -penkki työryhmänä toteutettavine tietotauluineen.
Paikkasidonnaisuus ja osallistaminen ovat taidereitin lähtökohtina
Sanginkonnun taiderastien taiteilijat on valittu julkisen haun kautta. Haku herätti suuren kiinnostuksen, ja kahdelletoista teospaikalle saatiin hakemuksia kaikkiaan 86 taiteilijalta tai ryhmältä Suomesta ja myös ulkomailta.
– Ideana on, että teokset ovat paikkasidonnaisia eli niillä on suhde alueen luontoon, historiaan ja asukkaisiin. Edellytimme valituilta taiteilijoilta myös, että teokset suunnitellaan ja toteutetaan kestävän kehityksen periaatteita kunnioittaen ja kylien asukkaita osallistaen, sanoo MSL:n kulttuurituottaja Raija Kallioinen.
Maaseudun Sivistysliitto vastaa Sanginkonnun taiderastien tuotannosta teoksineen ja tapahtumineen sekä kokonaisuutta esittelevän digitaalisen alustan sisällöntuotannosta. Teosten toteutuksessa tehdään tiivistä yhteistyötä Sanginjoki-Lapinkangas-Sanginsuu-kyläyhdistyksen kanssa. Tulevina vuosina teosten hoito jää kyläyhdistyksen vastuulle.
Taiderastien toteutus mahdollistuu useiden eri rahoittajien tuella. MSL:n hallinnoimassa hankkeiden kokonaisuudessa ovat rahoittajina Oulu2026-säätiö, Pohjois-Pohjanmaan liitto, Oulun Seudun Leader, Museovirasto ja Keskitien Säätiö.
Hankkeiden kokonaisuutta johtaa MSL:ssä kulttuurijohtaja Helka Ketonen. Ketonen korostaa toiminnan valtakunnallisuutta ja kansainvälisyyttä.
– Euroopan kulttuuripääkaupungin Oulu2026:n osana Sanginkontu tulee tarjoamaan kiehtovan kokemuksen kenelle tahansa pohjoisesta elämänmuodosta ja luonnosta kiinnostuneelle taiteen ystävälle. Tavoittelemme taiderastien käyttäjiksi myös koululaisia, perheitä ja retkeilijöitä.