Kekseliäisyyttä ja elämänlaatua talon tapaan – arkinuukailu elää ja voi hyvin kotipesässään
Kirjoittaja: Karoliina Tunkkari

Kolmannen arkinuukailuviikon blogissa sukelletaan Maaseudun Sivistysliiton sisäiseen arkinuukailuun niin toimistoilla kuin henkilöstön kotioloissa. Aineistoa kokoillessani sain ilokseni havaita, että näinkin pienessä porukassa arkinuukailulla on monet kasvot.
Toimistoillamme Helsingissä, Joensuussa, Saarijärvellä ja Oulussa jokapäiväisissä toimissa noudatetaan resurssiviisasta ajattelutapaa. Kaikissa toimistoissa jätteet lajitellaan, ja tarpeettomaksi käyneet tavarat kierrätetään. Energiansäästöä harjoitetaan sammuttamalla valot ja tietokoneet silloin, kun niitä ei tarvita. Etätyömahdollisuus vähentää autoilun tarvetta. Näiden kaikista toimistoista tulleiden käytäntöjen lisäksi esiin nousi yksittäisiä arkinuukailuniksejä, kuten laitteiden yhteiskäyttö sen sijaan, että jokaiselle toimistossa työskentelevälle hankittaisiin oma härveli, tarvikehankintojen tekeminen isoissa erissä ja printtaamisen välttäminen.
Kotioloissa arkinuukailu näyttäytyy suurimmalla osalla vastaajista tavaroiden ja materiaalien kierrätyksenä, jätteiden lajitteluna, kompostointina ja tarpeettoman shoppailun välttämisenä. Keittiössä arkinuukaillaan suunnittelemalla ostos- ja ruokalistoja, käyttämällä paljon luonnon ja kotipuutarhan antimia ruuanlaitossa, ja toisaalta minimoimalla ruokahävikkiä pakastamalla ylijäänyttä ruokaa myöhemmin syötäväksi.
Arkinuukailu elää pienemmissäkin jutuissa, joista ajan mittaan kertyy isoja asioita. Kokeile esim. hiusten pesemistä ruisjauhoilla tai palashampoolla nesteen sijaan.
Energiansäästö on merkittävässä roolissa säästäväisestä elämäntavasta puhuttaessa. Autoilun kuluja karsitaan hoitamalla mahdollisimman monta asiaa yhdellä ajolla. Kodeissa energiaa säästetään pitämällä huonelämpötila kohtuullisen alhaisena, pesemällä vaatteet ja astiat täysinä koneellisina, ja käyttämällä vettä harkiten.
Arkinuukailua ajatellessa monesti ensimmäisenä mietitään suuria teemoja, kuten energiaa, puhdasta vettä ja ravintoa. Se elää pienemmissäkin jutuissa, joista ajan mittaan kertyy isoja asioita. Tällaisena vinkattiin hiusten peseminen ruisjauhoilla tai palashampoolla nesteen sijaan. Pala on riittoisa, eikä siitä jää jäljelle tyhjää purnukkaa.
Vapaa-aikaa ja huvituksiakin arkinuukailu koskettaa. Maksullisten elämysten sijaan suunnataan kirjastoihin, laavuille, luontopoluille ja ilmaistapahtumiin. Taidetta ja kodin sisustusta tehdään ja tuunataan itse. Tässä pyrkimyksessä on varjopuolena, että aika ei tahdo riittää ihan kaikkeen, mitä olisi kiva rustata. Toimitusajat omalle taiteelle voivat tästä syystä olla aika pitkät.
Raija Kallioisen tiivistämä luonnehdinta ”Arkinuukailu ei ole saituutta ja kitsautta, vaan kekseliäisyyttä ja elämän laatua” käy hyvin toteen työkaverien kertomuksissa omista tavoistaan toteuttaa arkinuukailua. Nyt kun työkaverit on jo haastettu perkaamaan arkikäytäntöjään, heitän pallon sinulle, joka blogia luet. Laita arkinuukailuviikon kunniaksi jonoon omat käytännöt ja kikat, joilla kampitat kulutusta ja himmaat hävikkiä. Myös ne pikkujutut. Pienistä puroista syntyy isot, ihanat virrat hyvää meille kaikille, luonnolle ja ympäristölle.

Tutustu vuoden 2025 arkinuukailuviikkoon ja tule mukaan!