Veistoksia, installaatioita ja ääniteos tulossa Sanginkonnun taiderasteille Ouluun
Jokivarsien metsiin luodaan paikkasidonnaista ympäristötaidetta osaksi Oulu2026-kulttuuripääkaupungin ohjelmistoa
Maaseudun Sivistysliiton järjestämän julkisen taiteilijahaun toiseen vaiheeseen Sanginkonnun taiderasteille Ouluun on valittu tekijät kuuteen kohteeseen.
Paikkasidonnaisten ympäristötaideteosten toteuttajiksi on valittu Pia Hentunen, Felicia Honkasalo, Kai Ruohonen, Jussi Ruusulampi, työpari Macu Makkonen ja Jesse Kitinoja sekä François Blosseville avustajanaan Johanna Häiväoja. Hakukierrokselle osallistui kaikkiaan 47 taiteilijaa tai työryhmää.
Kiekonmajan valaistun kuntoradan metsiin Sanginsuuhun rakentuu veistosmaisia teoksia, installaatioita ja ääniteos. Pilpajärven laavulle Tervareitistön varrelle Lapinkankaalle tulee monumentaalinen Kuvakivi taiteilijan ja alueen asukkaiden yhteistyönä.
– Saimme haussa hyvin erilaisia näkökulmia ja monenlaisten materiaalien käyttäjiä. Taiteilijat paneutuivat hienosti paikkasidonnaisuuteen ja vuodenaikojen vaihteluun. Pääosa teoksista tulee olemaan koettavissa läpi vuoden, iloitsee taidereittihanketta johtava Maaseudun Sivistysliiton kulttuurijohtaja Helka Ketonen.
– Teokset katsovat niin historiaan kuin tulevaisuuteen ja ottavat huomioon luontoarvot ja kestävän kehityksen periaatteet. Teosten toteuttaminen tarjoaa mahdollisuuden myös kyläläisten ja talkooväen osallistumiseen, Ketonen luonnehtii.
Edellisessä taiteilijahaussa viime keväänä on Sanginkonnun reitille valittu taiteilijat Satu Suvanto ja Eero Markuksela sekä työpari Kati Leinonen ja Tuomas Mujunen. Sanginsuun kyläkoulun oppilaiden taideleirillä on valmistunut yhteisöllisesti toteutettu teos. Tilaustöinä on lisäksi tulossa Satu Pietilän dokumentaarinen ääniteos Sanginjoen Istuinkivestä sekä paikallisen työryhmän Satu Pietilä – Riitta Johanna Laitinen – Karita Heikkinen toteuttama aikajana Sanginjoen kylän merkittävistä vaiheista. Dokumentaarisiin teoksiin ovat puuveistoksia toteuttaneet paikalliset veistäjät Aimo Laitinen ja Kari Viinikangas.
Sanginkonnun taiderastit sijoittuvat Oulun keskustasta itään Sanginjoen, Sanginsuun ja Lapinkankaan kyliin. Teoksia tulee kaikkiaan kaksitoista. Kokonaisuus kuuluu osana Oulu2026-kulttuuripääkaupungin ohjelmistoon. Teoksilla on kymmenen vuoden elinkaari, joten ne jäävät alueella liikkuvien iloksi juhlavuoden jälkeenkin. Teosten huollosta vastaa alueella toimiva kyläyhdistys.
Teosten tuotanto tapahtuu Maaseudun Sivistysliiton toteuttamassa hankekokonaisuudessa, jota tukevat Oulun kulttuurisäätiö, Pohjois-Pohjanmaan liitto, Oulun Seudun Leader, Museovirasto ja Keskitien Säätiö. Keskeinen yhteistyökumppani on Sanginjoki-Lapinkangas-Sanginsuu-kyläyhdistys, jonka hoitoon valmistuvat taideteokset jäävät tuleviksi vuosiksi. Teokset toteutetaan Oulun kaupungin ja Metsähallituksen maa-alueille.