Näytä sivu

Virtaa yhdistystoimintaan – TULKAA-hanke

Ihmisiä aidan reunalla iloisina
TULKAA toivottaa yhdistystoimijat ja järjestöistä kiinnostuneet lämpimästi tervetulleiksi tilaisuuksiinsa.

TULKAA-hanke kutsuu sinut mukaan uudistamaan
paikallista järjestötoimintaa!

Oletko miettinyt, miten voisit olla mukana kehittämässä omaa kotiseutuasi, vaikka et olisi aiemmin ollut aktiivinen järjestötoiminnassa? Nyt on loistava tilaisuus! Maaseudun Sivistysliiton Tulevaisuuden Kansalaistoimintaa -hanke (TULKAA) tarjoaa sinulle mahdollisuuden vaikuttaa, oppia uutta ja löytää oma tapasi osallistua.

Hankkeen tavoitteet ja kohdealueet:

TULKAA-hankkeen (1.8.2024–1.1.2026) tavoitteena on tukea, vahvistaa ja uudistaa kansalaistoimintaa sekä järjestöjen toimintaa Leader Viisarin alueella, erityisesti Kivijärvellä, Kinnulassa, Kyyjärvellä ja Karstulassa. Yhdistystoiminnan perinteiset muodot ovat haasteissa väestön ikääntymisen ja aktiivisten toimijoiden vähenemisen vuoksi, ja uusia innokkaita tekijöitä tarvitaan.

Hankkeen keskeiset teemat:

  • Yhdistystoiminnan ja järjestödemokratian esittely uusille kohderyhmille, kuten nuorille.
  • Yhdistyshallinnon ja -toiminnan uudistaminen, jotta se houkuttelee uusia toimijoita (esim. digitalisaation hyödyntäminen, jäsenten osallistaminen, uudet kumppanuudet ja pop up -toiminta).
  • Yhdistystoiminnan sukupolvenvaihdosten tukeminen ja vastuun jakaminen.

Valmennusjaksot ja tukitoimet:

Hanke tarjoaa kolme maksutonta valmennusjaksoa, joissa käsitellään muun muassa nykyisten toimijoiden tukemista, uusien toimintamahdollisuuksien luomista sekä sukupolvenvaihdosten onnistumista. Järjestöjen hallinto ja niiden rooli yhteisöissään ovat myös keskeisiä teemoja. Valmennusten lisäksi hankkeeseen osallistuvilla järjestöillä on mahdollisuus saada tukea ja sparrausta toiminnan suunnitteluun ja kehittämiseen yhdistysklinikoilla.

Verkkovalmennukset:

Hankkeen aikana järjestetään kolme kaikille järjestöille ja toimijoille avointa verkkovalmennuskokonaisuutta. Kukin kokonaisuus sisältää 5 x 2 tunnin valmennusta, yhteensä 15 verkkovalmennusta hankkeen aikana. Valmennuksiin voi osallistua joko yksin tai yhteisistä tiloista ”kisakatsomona”. Valmennukset muodostavat jatkumon: aluksi keskitytään yhdistyksen nykytilaan ja jaksamiseen, toisella jaksolla pohditaan uusien toimijoiden mukaan saamista, ja kolmannella käsitellään yhdistystoiminnan hallintoa ja työkaluja, mikä toimii myös uusien jäsenten perehdyttämisessä. Yksittäisille valmennuksille voi osallistua myös erikseen. Jokainen valmennuskokonaisuus huipentuu yhteiseen työpajaan yhteistyökumppaneiden ja paikallisten toimijoiden kanssa.

Hankkeen lisäarvo:

Hankkeessa hyödynnetään sähköistä oppimisympäristöä ja kehitetään yhdistystoimintaa tukevia työkaluja ja vinkkejä. Tavoitteena on myös luoda pohjaa vastaaville hankkeille eri puolilla Suomea, jotta yhdistystoimijat voivat verkostoitua ja oppia toisiltaan valtakunnallisesti.

Rahoitus ja hallinnointi:

TULKAA-hanke on Maaseudun Sivistysliiton hallinnoima ja sen rahoitus (80 %) on saatu Leader Viisarin kautta. Osa rahoituksesta tulee Euroopan unionilta maaseuturahastosta (43 % hankkeen kokonaiskustannuksista).

Kysy lisää

Satu Hiuspää-Hiltunen

Projektikoordinaattori, TULKAA-hanke

+358 40 635 0201 satu.hiuspaa-hiltunen@msl.fi Lue lisää henkilöstä