Tapahtuman tiedot
Turvallisesti digiarjessa
Matkapuhelin on puhelin lisäksi myös kukkaro ja tallelokero
Älypuhelimella kommunikoidaan monipuolisesti. Siihen tallennetaan paljon henkilökohtaisia tietoja. Sitä käytetään yhä useammin maksuvälineenä. Käyttöön liittyvät tietoturvariskit ovat myös lisääntyneet.
Torstai-iltana Lennättimen tiloissa Viitasaarella kertotaan
- kuinka toimia turvallisesti tietokoneen ja kännykän kanssa
- käytännön vinkkejä oman kännykän tietoturvan suhteen
- millaista opastusta tai koulutusta kylät voivat saada mukana olevilta hankkeilta, esim. Instagramin, striimauksen, vanhojen valokuvien tallennuksen suhteen.
Ilmoittaudu mukaan tästä linkistä>>
Miten voisin parantaa omaa ja puhelimeni tietoturvaa?
Älypuhelinten yleistyminen on tuonut mukanaan monia uusia mahdollisuuksia, myös uusia haasteita. Keskeiseksi haasteeksi on noussut tietoturvallisuus, jonka merkitys on korostunut datamäärien kasvaessa ja käyttötapojen monipuolistuessa. Digipiiri-työpajamme kertoo tietoturvasta.
Tärkein tietoturvatekijä on puhelimen käyttäjä itse
Tässä pätevät suurelta osin samat keinot kuin tietokoneenkin suhteen. Teknistä tietoturvaa ei sovi vähätellä, mutta iso osa tietoturvallisuudesta muodostuu nykypäivänä käyttäjän omista toimista.
Yksi syy siihen, miksi älypuhelimet ovat niin kuuma kohde verkkorikollisille, on se, että niihin pääsee käsiksi useilla tavoilla. Lataamme usein ilmaisia sovelluksia ja ohjelmistoja, ja aina nämä eivät ole turvallisia tai luotettavia.
Helpotusta salasanaviidakkoon!!!
Ensimmäinen toimenpide, joka sinun tulee tehdä varmistaaksesi älypuhelimesi turvallisuuden, on lukita se salasanalla. Salasanat eivät ole vain kirjainten ja numeroiden sekamelska; nykyään voit käyttää sormenjälkiä, kasvojentunnistusta ja jopa silmien (iiris) tunnistustekniikoita. Sinulla tulisi myös olla
– erilliset salasanat jokaiselle puhelimesi sovellukselle
– niiden tulisi erota toisistaan ja puhelimen pääsalasanasta
– jokaisen salasanan tulee olla vahva ja laadukas.
Annamme hyviä neuvoja, joilla selviät salasanaviidakosta sekä tuosta kirjainten ja numeroiden sekamelskasta.
Haittaohjelmat ja huijarisivustot
Haittaohjelmat voivat ottaa älypuhelimen haltuunsa. Voit saada sen puhelimeesi esimerkiksi klikkaamalla erilaisten viestien kautta tullutta linkkiä. Kaappausohjelma voi olla verhoutunut vaikkapa pelisovellukseksi, jonka voi ladata muualta kuin sovelluskaupasta. Joskus sovelluskaupan ohjelmatkaan eivät ole turvallisia. Haittaohjelman tai viruksen voi saada myös vierailemalla haittaohjelmaksi rakennetulla Internet-sivulla. Kerromme, miten voit tunnistaa tällaisen haitalliseksi rakennetun nettisivun ja miten tunnistat muitakin huijareiden viestejä ja postauksia.
Tule kuuntelemaan käytännönläheisiä vinkkejä älypuhelimien turvallisesta käytöstä. Muuten milloin olet viimeksi päivittänyt puhelimesi? DiyKS- ja Idylli -hankkeiden digitapahtuma antaa vinkkejä matkapuhelimen tietoturvan ja yksityisyydensuojan parantamiseen.
Ilmoittautua voit myös QR-koodin kautta.
Tapahtuman järjestävät ja lisätietoja antavat:
Idylli – Ilmastotekoja digiajassa -hanke
– Heli Kallio-Kauppinen, heli.kallio-kauppinen@msl.fi puh. 041 313 9157
– Tanja Rämä, tanja.rama@keskisuomenkylat.fi, puh. 040542 1652
DiyKS – Digiosaavat yritykset ja yhteisöt Keski-Suomessa -hanke
– Timo Kerminen, timo.kerminen@jamk.fi, puh. 050 5945832