Moottorisahaveisto löytyy nyt Elävän perinnön wikiluettelosta

Maaseudun Sivistysliitto, Taide, Yleinen, Uutinen
Juha Käkelä veistää teosta Luonnonlapsi Ilomantsissa Karhufestivaalilla v. 2016 veistokilpailussa teemalla Villi luonto. Kuvaaja Eero Knaapi.

Moottorisahaveiston tiivis tietopaketti on nyt tallennettu Elävän perinnön wikisivustolle. Wikiluettelo tarjoaa kaikille mahdollisuuden saada tietoa elävästä kulttuuriperinnöstä Suomessa. Elävää kulttuuriperintöämme tunnistetaan ja tallennetaan osana Unescon aineettoman kulttuuriperinnön yleissopimusta. Elävä perintö -sivuston sisällöt ovat yhteisöjen tuottamia ja sitä ylläpitää Museovirasto.

”Moottorisahaveisto on upea esimerkki elävästä kulttuuriperinnöstä Suomessa”, hehkuttaa kulttuurituottaja Raija Kallioinen Maaseudun Sivistysliitosta. ”Olemme erittäin tyytyväisiä, että moottorisahaveistäjien pitkäjänteinen ja kehittyvä toiminta saadaan tätäkin kautta näkyväksi.”

Avoin wikipohjainen luettelo tarjoaa erilaisille yhteisöille mahdollisuuden esitellä omaa aineetonta kulttuuriperintöään. Samalla luettelo on yksi tilaisuus osallistua elävän perinnön monimuotoisuuden vaalimiseen. Luettelo on elävä asiakirja, jota täydennetään ja päivitetään jatkuvasti. Elävän perinnön wikiluetteloon on vuodesta 2016 lähtien koottu ilmoituksia elävästä aineettomasta kulttuuriperinnöstä. Wikiluettelossa on tällä hetkellä yli 180 ilmoitusta viidellä eri kielellä noin 250 eri taholta. Wikiluettelossa olevia kohteita voi ehdottaa Elävän perinnön kansalliseen luetteloon.

Mitä on aineeton kulttuuriperintö?

Aineeton kulttuuriperintö on elävää perintöä, joka on läsnä ihmisten arjessa ja yltää kaikkialle ihmisen toiminnan muotoihin. Se voi olla esimerkiksi suullista perinnettä, esittävää taidetta, juhlia ja tapoja, käsityötaitoja tai luontoa ja maailmankaikkeutta koskevia tietoja ja taitoja. Näiden pohjalta voi syntyä esineitä, erilaisia esittäviä ilmaisun muotoja tai vaikkapa ruokia ja leikkejä. Aineettomaan kulttuuriperintöön sisältyy ilmiöitä, jotka elävinä ja muuntuvina säilyvät sukupolvilta toiselle.

Lisätietoa

Elävän perinnön wikiluettelo
Aineeton kulttuuriperintö -verkkosivut
Elävä perintö facebookissa