Tapahtuman tiedot
Entisajan viljelykasvit
Mitä kasvoi suomalaisten pelloissa keskiajalla? Miten viljely kehittyi vuosisatojen saatossa ja miten eri alueiden viljelykasvit erosivat toisistaan? Mitä entisajan viljelykasveista on jäljellä nykyaikana ja miten perinnekasveja voisi hyödyntää? Tervetuloa aikamatkalle suomalaiseen viljelykulttuuriin!
Ohjelma
13:00 Tilaisuuden avaus
13:05 Pellot, kasket ja kaalimaat – viljelykasvit perinteisen maatalouden ajalla
Kirsi Laine, FT, maataloushistorian tutkija, Suomen maatalousmuseo Sarka
Esitelmässä tutustutaan maatalouden viljelykasveihin keskiajalta 1800-luvulle. Mitä kaikkea kasvatettiin ja mikä merkitys eri kasveilla oli kotitaloudessa? Tutuksi tulevat myös viljelymenetelmät ja viljelykasvien käytön alueelliset erot.
14:00 ”Rukiin huorpoeka” ja juureisruis
Annika Michelson, lehtori, Hämeen ammattikorkeakoulu, erikoistunut maatiaisviljoihin ja kulttuurikasvien monimuotoisuuteen
Ruiskattara (”rukiin huorpoeka”) ja juureisruis (Tvengsberg kaskiruis) ovat molemmat muinaisia unohdettuja kasveja. Molemmat ovat myös erittäin uhanalaisia. Vuosituhansia ne palvelivat ihmistä jäädäkseen unholaan kun syntyi paremmin ihmistä palvelevia kasveja. Esityksessä tarkastellaan ruiskattaran ja juureisrukiin hyödyt ja mahdollisuudet.
15:00 Tilaisuuden päätös
Webinaari on maksuton ja avoin kaikille asiasta kiinnostuneille!
Ilmoittaudu mukaan 23.11. mennessä tästä linkistä!
Tilaisuus järjestetään Teams -alustalla. Ilmoittautuneille lähetetään sähköpostilla osallistumislinkki tilaisuuteen.
Webinaarin järjestävät Maaseudun Sivistysliiton Ympäristöperinne -hankkeet.