Perinteinen pihka luonnontuotteena ja metsätaloudessa

Maaseudun Sivistysliitto, Ympäristö, Pohjois-Suomi

Pihkan käytöllä on vuosituhansia vanha historia ja Suomessakin se on tunnettu niin työmiehen tarveaineena kuin ihohaavojen hoitajana. Tänä päivänä pihka kuuluu entistä vahvemmin myös monelle luonnontuotteita hyödyntävälle toimialalle ja pihkaa käytetään niin kosmetiikassa kuin esimerkiksi ihmisten ja eläinten hoitotuotteissa.

Kysyntä laadukkaalle raaka-aineelle on kasvava, mikä tarkoittaa myös metsänomistajille mahdollisuutta hyötyä taloudellisesti pihkan valutus- ja keruutoiminnasta, vaalia perinteisiä taitoja ja olla samalla edistämässä suomalaisten luonnontuotteiden raaka-aineketjujen kehittymistä.

Kurssilla käsitellään pihkaa eri näkokulmista ja paneudutaan pihkan kahteen eri tuotantotapaan, passiiviseen ja aktiiviseen pihkan keruuseen. Opit muunmuassa mikä merkitys pihkalla on puulle, mistä pihka koostuu, mitä ovat eri pihkalaadut, miten pihkan keruu tulee huomioida puuntuotannon näkökulmasta ja kuinka voit halutessasi aloittaa pihkan tuotannon sopimustuottajana.

Koulutus järjestetään Impilinnassa Seppälässä (Kajaanissa) ja se sisältää teoriaosion klo 12-14 sekä ulkotiloissa toteutettavan käytännön osion klo 14:30-17, jossa tutustutaan pihkan valutuksen aloitukseen käytännössä. Varaa siis käytännön osuutta varten sään mukainen ja metsässä liikkumiseen sopiva vaatetus.

Teoriaosuuden ohjaa Johanna Talvitie Väkipuu Tmi:stä ja käytännön osuuden Heli Pirinen IdeaNature Oy:stä. Kurssi on avoin kaikille pihkasta ja sen hyödyntämisestä kiinnostuneille ja osallistuminen on maksutonta. Teoria- ja käytäntö-osuuksien välisellä tauolla kahvitus, jota varten pyydämme ilmoittautumisen yhteydessä tietoa mahdollisesta erityisruokavaliosta tai allergioista.

Kurssin järjestävät Ympäristöperinnettä ilmastokestävästi – hanke sekä Ilmastoteoilla Elinvoimaa-hanke.

Ilmoittautuminen päättyy 6.5.2022

oulujärvi leader maaseuturahasto logot

Ota yhteyttä

Mari Korhonen

Projektikoordinaattori, kyläkehittäjä

+358 40 6147 841 mari.korhonen@msl.fi Lue lisää henkilöstä

Uusimmat tapahtumat

Ei valittuja tapahtumia