Juuret yrittäjyyteen – Villit juuret on vuoden 2019 4H-yritys
Vuoden vanhan Villit juuret 4H-yrityksen taival ei olisi oikeastaan voinut alkaa paremmin. Joensuun Kiihtelysvaarasta kotoisin olevan Venla Siltovuoren yritys valittiin vuoden 2019 4H-yritykseksi 18-28 vuotiaiden sarjassa. Villiruokaan ja perinneleivontaan keskittyvän yrityksen yksi erikoisuus on pettutuotteet.
– Vähän vahingossa ja viime tingassa tulin osallistuneeksi. Kilpailuvoitto oli jymy-yllätys. Valtakunnallisen kisan taso oli kova, ja paljon hyviä yrityksiä mukana. Luulen, että omassa toiminnassa näkyvät 4H:n arvot ja kilpailussa painotettu ekologisuus toivat voiton, juuri ylioppilaskirjoitukset päättänyt Venla Siltovuori taustoittaa.
Villiruokafestareista se alkoi
Monet hyvät ideat syntyvät sattumalta, niin tässäkin. – Ilomantsin Villiruokafestareilta kaikki oikeastaan alkoi. Ne onkin olleet tärkeässä osassa tässä koko matkalla. Olen ollut siellä mukana joka kerta. Ensimmäisenä vuonna ajattelin mennä vain katsojaksi, mutta sitten sainkin ajatuksen raparperi-horsmankukkapiirakkaan ja päätin lähteä myyjäksi. Ja koska kokemus oli niin hyvä, niin pitihän sinne mennä uudelleenkin, Venla muistelee alkutaivalta.
Pitkälti näiden kokemusten rohkaisemana yritysidea alkoi syntyä. Kun tieto 4H -yrittäjyydestä vielä osui silmiin, oli paketti valmis. Nyt perinneleivoksia ja villiruokaa voi tilata yrittäjältä suoraan ja myös myyntitapahtumissa Villit juuret on tuttu näky.
Toimiala on valikoitunut pitkälti oman taustan ansiosta. – Olen syntyisin Kiihtelysvaarasta, maalta. Meillä on marjastettu ja sienestetty aina. Metsässä liikkuminen on itselle luontevaa. Ja kyllä minulle on vahvat juuret tänne vaaroille kasvanut. Haluan myös omalta osalta pitää yllä perinteitä, perinneleivonta on se yksi keino, Venla kertoo.
Pettu ja perinteet
Yksi Villit juuret yrityksen kärkituotteista on pettusipsit. – Olin joskus miettinyt petun käyttöä, sitten viime kesänä sattumalta huomasin ohjeet petun ottoon ollessani töissä Kiihtelysvaaran kotiseutumuseolla. Seuraavana aamuna taisin ollakin jo kiinni männyn kyljessä, Venla nauraa. Nopeasti syntyi resepti pettusipseihin, ja sen menekki muun muassa Villiruokafestareilla yllätti.
– Pettutuotteiden kohdalla ajoitus on varmaan ollut hyvä. Ajankohta perinteisten tapojen ja tuotteiden esiin nostoon on otollinen. Paluu juurille-ajattelu vallitsee ja erilaiset ruokatrendit ovat nousussa. Ruokaan panostetaan, etenkin erityistuotteisiin. Lisäksi tekijöitä pettutuotteille on vähän, sillä sen otto ei ole siirtynyt seuraaville sukupolville. Pettuhan tunnetaan hätäravintona, joten se on sinällään ymmärrettävää. Petussa on kuitenkin paljon hyviä ravintoarvoja.
Paljon muutakin on kehitteillä. Ja nyt vinkki esimerkiksi matkailuyrittäjille, nuoren yrittäjän Nuotiopettua ja hölskytysvoita -työpaja on kehittelyssä ja testattukin. – Mielellään tulen työpajaa pitämään matkailijoille tai vaikka työporukoille työhyvinvointipäiviin, Venla vinkkaa.
Yrittäjyyden opit
Juuret yrittäjyyteen ovat saaneet Venlan kohdalla jo hyvän maaperän. – Olen jo nyt niin tyytyväinen tästä kokemuksesta ja opeista, joita olen saanut. Yrittäjyys on luonteva vaihtoehto myös tulevaisuudessa, Venla kertoo. Vuosi on opettanut monessa suhteessa. – Yrittämisen täytyy olla kannattavaa, mutta yrittäjä on myös vaikuttaja. Omalla yritystoiminnalla kerrotaan arvoista. Haluan itse nostaa esiin maaseudun elinvoimaisuuden ja metsien monikäytön. Ja tietysti kannustaa nuoria. Olenkin päässyt muutamalle kouluvierailulle kertomaan omasta yritystoiminnasta.
– Sitähän on tutkittu, että vakityöt tulisivat vähentymään. On vahvuus, jos yrittäjyydestä on kokemusta jo nuorena, Venla arvioi. 4H-yrittäjyys on tähän hyvä matalan kynnyksen tapa. Jokainen 13–28-vuotias pääsee yrittämisen alkuun oman yritysidean synnyttyä. 4H-yhdistyksen kautta saa tukea, pääsee koulutuksiin ja ennen kaikkea saa verkoston ympärilleen. Palkittu 4H-yrittäjä suositteleekin kaikille nuorille 4H-yrittäjyyttä ja samalla korostaa verkoston tärkeyttä. Hän itse pitää omaa mennyttä vuotta onnistuneena verkostojen luonnin suhteen. Tukea hän on saanut muun muassa Yhteinen ympäristö -hankkeen liiketoiminnan alkukartoituksesta. Yritysneuvojan kanssa on päässyt käymään läpi omaa ideaa ja askeleen eteenpäin. – On saanut kirkastusta omille suunnitelmille, konkreettista apua ja ennen kaikkea uskoa ajatuksiin, Venla kertoo.
– Näistä kaikista olen oppinut myös sen, että ikinä ei kannata jäädä yksin. Pitää uskaltaa pyytää apua, se vie eteenpäin, Venla kannustaa.
Metsään mennään tulevaisuudessakin
Nuoren ennakkoluulottoman yrittäjän taipaleelle on mahtunut paljon sattumia ja yllätyksiä, positiivisia sellaisia. Vallitsevaa kevään 2020 tilannetta ei kuitenkaan voi tässäkään kohtaa ohittaa. Se luo epävarmuutta, myös nuoren yrittäjän jatkosuunnitelmille. Oman toiminimen perustaminen siinsi ajatuksissa jo tälle keväälle, mutta nyt katsellaan vielä hiukan eteenpäin.
– Onneksi voin jatkaa 4H-yrittäjänä vielä monta vuotta. Tämä olisi hyvä sivutulo opiskelijana. Haen opiskelemaan metsätieteitä, myös erä- ja luonto-opaskoulutus kiinnostaa, Venla valottaa. – Koen metsän ja luonnon intohimona, joten jostakin sieltä se työkin sitten löytyy. Tämä on myös ala, jolla työllisyysnäkymät ovat hyvät, Venla tarkentaa.
Ensimmäisenä mietinnässä on kuitenkin tulevan kesän työt. Vaihtoehtoja onneksi vielä löytyy. Venla onkin jo hakenut taimenistutukseen, sillä myyntitapahtumiin ei näytä ainakaan alkukesästä vielä pääsevän. Poikkeusolojen hän toivoo myös kasvattavan paikallisten yrittäjien ja tuottajien arvostusta.
– Nyt on kuitenkin hyvä aika kartuttaa taidollista pääomaa tämä kevät ja kesä, pettumetsään tähyilevä Venla päättää.
Villit juuret tavoittaa FB:n tai Instagramin kautta