Ajankohtaista

Taiteilijat ja Itämeri – CityTorpparit 2020

Viisi upeaa taideteosta ja tapahtumaa toteutetaan tänä kesänä osana Maaseudun Sivistysliiton CityTorppari-toimintaa. Saimme mahtavan määrän, yhteensä 47 laadukasta ehdotusta, joista valitsimme viisi taiteilijaa/taiteilijaryhmää toteuttamaan teoksensa tänä kesänä.

Teemana vuonna 2020 on ITÄMERI, jossa tarjolla oli kolme erilaista näkökulmaa: Itämerimuistoni, Vedenalla,  Jokisuisto. Koronan myötä olemme hieman muuttaneet työskentelytapaa. Nyt taiteilija valitsee itse missä työnsä suorittaa, kunhan työskentelyprosessi on avointa ja sitä voi seurata sosiaalisen median välityksellä. Lopputulos voi olla fyysinen, immateriaalinen tai digitaalinen.

Itämeri-teemalla olemme myös mukana valtakunnallisessa Itämeripäivässä 27.8., yhteistyössä John Nurmisen Säätion kanssa. Lue lisää ja osallistu!

Valitut taiteilijat ja teokset:

Timo Kokko, Utö

Timo Kokko

Veden alla -teos on kokeellinen audiovisuaalinen installaatio, jossa orgaanisia ja synteettisiä materiaaleja koskettamalla syntyy äänimaisema. Äänet imitoivat merta, luoden tunnelman vedenalaisesta maailmasta, jossa materiaalien olemus vaikuttaa äänensävyyn. Moniaistillinen teos valmistuu taiteilijan työhuoneella Kuopiossa elokuussa. Kokko kerää, sekä pyytää Itämeren alueella asuvia lähettämään, rannalta ja merestä löytyneitä materiaaleja. Teoksessa taiteilija pohtii ihmisen suhdetta ja vaikutusta luontoon. Kokko hyödyntää omia kokemuksia Utön saarelta sekä Itämerestä, jotka ovat olleet aiheena hänen taiteessaan myös aiemmin. Timo Kokko on kuopiolainen kuvataiteilija. Hän on valmistunut Helsingin Taideyliopiston kuvataideakatemiasta. Prosessia on mahdollista seurata taiteilijan Instagram-sivuilla.  #timokokko #vedenalla #underwater  www.timokokko.com

Lilli Haapala

Lilli Haapala

Merenvihreä on videotutkielma merenalaisiin ja sen pinnalla heijasteleviin vihreän eri sävyihin. Mitä erilaiset meren vihreät viestivät ja tuovat mieleen? Projektia voi seurata Haapalan instagram-tilin kautta sekä nettisivuilla olevasta blogista. Teos kuvataan elokuussa Itämerellä yhteistyössä mm. Turun yliopiston Merentutkimuslaitoksen kanssa. Video valmistuu Itämeripäiväksi ja se jaetaan YouTuben kautta. Haapala on valmistunut Helsingin Kuvataideakatemiasta Kuvataiteen maisteriksi vuonna 2017. Instagram: #merenvihreä #vedenalla #underwater #oceangreen. Seuraa taiteilijan työskentelyä prosessin aikana blogin ja kotisivujen välityksellä, linkki.

Kuvassa Hanna Guttorm

Taina Kontio, Tana River Quardian

Taina Kontio ja Satu Miettinen

Meren taju on teos, jossa käydään uimassa ja jutustellaan rannoilla. Itämeren ulkosaariston, Vänön, asukkaat ja vieraat kertovat henkilökohtaisia tarinoita uimapaikoista, suhteesta veteen, sekä samalla tietoa Itämeressä tapahtuneista kulttuurillisista ja ekologisista muutoksista. Työ näkyy verkossa, videoina ja ääniraitoina, lyhytelokuvina ja valokuvina ajalla 20.7-20.8.2020, sekä myöhemmin näyttelyissä. Taina Kontio on mediataiteilija ja tarinallistaja, ja Satu Miettinen on palvelumuotoilun professori ja  valokuvataiteilija. He ovat tehneet sosiaalisesti vastuullista taidetta, sekä kirjoittaneet sosiaalisen muutoksen muotoilusta. #Itämeri #Vänö #PoeticPeripheries #Merentaju

Tatu Heinämäki

Tatu Heinämäki

Taiteilijan ehdotus CityTorppari-projektiksi on lisättyä todellisuutta hyödyntävä peli, jossa pelaaja saa tutkittavakseen ja hoidettavakseen suistoalueen kasveista koostuvan puutarhan. Pelaajan on lisättyä todellisuutta käyttäen mahdollista sijoittaa puutarhansa minne tahansa, käyttäen älypuhelintaan tai tablettiaan. Pelissä sen kokija seuraa puutarhan kasvua, hoitaa kasveja ja saa avattua niitä lisää puutarhaan lisättäväksi. Peli on pelattavissa Android ja iOS puhelimilla ja tableteilla. Osana CityTorppari-projektiaan hän esittelee kuukauden ajan työskentelyprosessiaan yhteisöpalvelu Twitchissä, mikä mahdollistaa katsojien päästämisen lähelle työprosessia, vaatimatta kuitenkaan kotoa poistumista. Taiteilija suorittaa maisterintutkintoaan Aalto Yliopistossa. Teoksen edistymistä voi myös seurata taiteilijan Instagram-tilillä, linkki. Taiteilijan kotisivut, linkki.

Molly Balcom Raleigh

Molly Balcom Raleigh

Baltic Sea Book – Itämerikirja. Taiteilija valmistaa 40 kirjan sarjan, jotka yleisö voi lainata itselleen Itämeripäivänä 27.8. kirjastosta. Kirjat sisältävät runoja sekä ohjeita lukijalleen pieniin performatiivisiin tekoihin. Kirjat valmistetaan ympäristötietoisesti, käyttäen veteen hajoavaa ja kaloille syötäväksi sopivaa materiaalia. Taiteilija myös kuvaa videolle tapahtumaa sekä ottaa yleisön mukaan jo kirjojensa valmisteluvaiheisiin Itämeren rannoille ja työhuoneensa. Taiteilija viimeistelee maisterintutkintoaan Aalto Yliopistolla, muotoilun laitoksella. Teoksen edistymistä voi seurata taiteilijan Instagram-tilillä @bioediblebook sekä hakusanoilla eri somekanavilla #balticseabook #itämerikirja. Taiteilijan kotisivut, linkki.

Taustaa

Maaseudun Sivistysliitto on palkannut vuodesta 2015 eri alojen taiteilijoita yhteisötaiteilijoiksi nimellä CityTorppari tai kylätaiteilija, tai taiteilija on kutsuttu työskentelemään taiteilijaresidenssissä. CityTorppari on Maaseudun Sivistysliiton kehittämä menetelmä ja tapa lisätä maaseudun ja kaupungin välistä yhteistyötä sekä altistaa ihmiset keskustelemaan ja oppimaan toinen toisiltaan.

Eri puolille Suomea sijoittuvat muutaman viikon tai yhden kuukauden mittaiset työskentelyjaksot tarjoavat uudenlaisia tapoja maaseudun ja kaupungin välisen yhteistyön lisäämiseksi. Lopputuloksena syntyy teos, sävellys, tanssi, ympäristötekoja, osallistavia taideteoksia, yms. riippuen taiteilijasta, yhteisöstä ja paikan hengestä. Tutustu aikaisempaan toimintaan: CityTorppari

John Nurmisen Säätiön lanseeraama Itämeripäivä järjestetään valtakunnallisena tapahtumana 27.8.2020. Maaseudun Sivistysliitto osallistuu päivän viettoon tarjoamalla kolmelle taiteilijalle tämän Itämeriaiheisen työskentelyjakson. Itämeripäivä.fi #itämeripäivä

Itämeripäivä on John Nurmisen Säätiön käynnistämä jokavuotinen juhlapäivä meren kunniaksi. Päivän tavoitteena on innostaa ihmiset nauttimaan ainutlaatuisesta kotimerestämme sekä tekemään konkreettisia tekoja sen hyväksi. Juhlinnan lisäksi Itämeripäivän tarkoituksena on lisätä tietoa meren monimuotoisesta luonnosta, kulttuurista ja historiasta. Itämeripäivää vietetään vuosittain elokuun viimeisenä torstaina erilaisten tapahtumien ja tempausten parissa.

Lisätietoja: kulttuurijohtaja Helka Ketonen