Ajankohtaista

Taiteilijat ahoi – Itämeri kutsuu!

#Kalanmaha-osallistava taideteos syntyi Raumalla 2016, osana PaikanTuntu-kokonaisuutta. Taiteilijana Maritta Nurmi. Kuva Selina Raunio.

Tarjoamme kolmelle taiteilijalle työskentelyrahoitusta kesän – syksyn 2020 aikana.

CityTorppari-jaksot toteutetaan tänäkin vuonna. Koronan myötä olemme hieman muuttaneet työskentelytapaa. Nyt taiteilija valitsee itse missä työnsä suorittaa, kunhan työskentelyprosessi on avointa ja sitä voi seurata sosiaalisen median välityksellä. Lopputulos voi olla fyysinen, immateriaalinen tai digitaalinen.

Teemana vuonna 2020 on ITÄMERI, jossa tarjolla on kolme erilaista näkökulmaa. Valitse näistä yksi tai useampi: Itämerimuistoni, Vedenalla,  Jokisuisto.

 

Työskentelyä koskevat ohjeet

– Maaseudun Sivistysliitto maksaa taiteilijalle tai taiteilijaryhmälle yhteensä 1 000 euron palkkion. Lisäksi taiteilijalle maksetaan työskentelyyn liittyviä matka- ja materiaalikuluja 500 euron verran, alkuperäisiä kuitteja vastaan, kulukorvauksena.

– Taiteilija toteuttaa teoksensa valitsemallaan ilmaisumuodolla, itse valitsemassaan paikassa. Lopputulos voi olla fyysinen, immateriaalinen tai digitaalinen. Teoksen omistajuus säilyy taiteilijalla itsellään, ellei toisin yhdessä sovita.

– Yleisön on mahdollista seurata teoksen toteutusta sosiaalisen median kautta vähintään viikon ajan, maksimissaan kuukauden ajan. Julkaisukanavat sovitaan yhdessä.

– Valmis teos tulee taiteilijan toimesta sijoittaa paikoilleen joko pysyväisluonteisena, väliaikaisena tai sen voi kiinnittää esimerkiksi YouTubeen tai SoundCloudiin.

– Maaseudun Sivistysliitto raportoi taiteilijoiden työskentelyprosesseista ja lopputuloksista/valmiista teoksista myös omilla sivuillaan ja somessa, tavoitteena laaja julkisuus.

– Taiteilijoilla on mahdollisuus tarjota teoksiaan John Nurmisen Säätiön virtuaalinäyttelyyn Digimuseo.fi-verkkopalvelussa.

– Toteutettavan teoksen suunnitelma ja taiteilijaesittely tulee toimittaa 14.6. mennessä sähköpostilla osoitteeseen helka.ketonen@msl.fi.  Taiteilijavalinnat julkaistaan ennen juhannusta. Liitä mukaan ajatuksesi sosiaalisen median käyttämisestä. Positiivisena lisänä otamme vastaan myös lyhyen esittelyvideon.

– Otathan kaikessa toiminnassasi huomioon valtioneuvoston Covid-19-pandemiaa koskevat linjaukset.

Taustaa

Maaseudun Sivistysliitto on palkannut vuodesta 2015 eri alojen taiteilijoita yhteisötaiteilijoiksi nimellä CityTorppari tai kylätaiteilija, tai taiteilija on kutsuttu työskentelemään taiteilijaresidenssissä. CityTorppari on Maaseudun Sivistysliiton kehittämä menetelmä ja tapa lisätä maaseudun ja kaupungin välistä yhteistyötä sekä altistaa ihmiset keskustelemaan ja oppimaan toinen toisiltaan.

Eri puolille Suomea sijoittuvat muutaman viikon tai yhden kuukauden mittaiset työskentelyjaksot tarjoavat uudenlaisia tapoja maaseudun ja kaupungin välisen yhteistyön lisäämiseksi. Lopputuloksena syntyy teos, sävellys, tanssi, ympäristötekoja, osallistavia taideteoksia, yms. riippuen taiteilijasta, yhteisöstä ja paikan hengestä. Tutustu aikaisempaan toimintaan: CityTorppari

John Nurmisen Säätiön lanseeraama Itämeripäivä järjestetään valtakunnallisena tapahtumana 27.8.2020. Maaseudun Sivitysliitto osallistuu päivän viettoon tarjoamalla kolmelle taiteilijalle tämän Itämeriaiheisen työskentelyjakson. Itämeripäivä.fi #itämeripäivä

Itämeripäivä on John Nurmisen Säätiön käynnistämä jokavuotinen juhlapäivä meren kunniaksi. Päivän tavoitteena on innostaa ihmiset nauttimaan ainutlaatuisesta kotimerestämme sekä tekemään konkreettisia tekoja sen hyväksi. Juhlinnan lisäksi Itämeripäivän tarkoituksena on lisätä tietoa meren monimuotoisesta luonnosta, kulttuurista ja historiasta. Itämeripäivää vietetään vuosittain elokuun viimeisenä torstaina erilaisten tapahtumien ja tempausten parissa.

Digimuseo.fi on Suomen museoliiton ja John Nurmisen Säätiön Yhteinen Perintö Oy -nimisen yhtiön toteuttama verkkopalvelu, jonka tavoitteena on koota kaikkien suomalaisten museoiden digitaaliset sisällöt ja tarjonta samaan paikkaan. Uudessa Digimuseossa pääsee tutustumaan virtuaalisesti museoiden kokoelmiin – ensimmäistä kertaa myös yhtä aikaa ystävien kanssa tai oppaan opastuksella. www.digimuseo.fi

Maaseudun Sivistysliiton viimevuosien taidetuotantoihin voit tutustua täältä: ARKISTO/taidetuotannot

Lisätietoa: Helka Ketonen, kulttuurijohtaja, Maaseudun Sivistysliitto helka.ketonen@msl.fi

Yhteistyössä: Maaseudun Sivistysliitto, John Nurmisen Säätiö ja Keskitien Säätiö