Teemat ja hankkeet

Syötävä Puisto

Syötävän Puiston perustaminen Helsinkiin Mustikkamaalle oli kokeilu, jonka tavoitteena oli monipuolistaa kaupunkilaisten ympäristösuhdetta ja avata erilaisia näkökulmia kaupunkikulttuuriin sekä urbaaneihin jokamiehenoikeuksiin. Syötävä puisto oli myös uusi malli urbaanin ruoantuotannon monipuolistamiseksi. Toimintaan haettiin mallia mm. Saksasta ja Englannista vuosina 2013-2015.

Syötävä Puisto on toiminut mallina myös uusille kaupunkiviljelykohteille ja lähiruokahankkeille Suomessa, joita on perustettu tai perustetaan mm. Tamperelle, Joensuuhun ja Kemiin.

Helsingin Syötävässä Puistossa ja sen torpassa sijaitseva kahvila ovat siirtyneet osaksi Helsingin kaupungin nuorisopalveluiden tiloja ja toimintaa keväällä 2018. Nuorisopalvelut vastaa jatkossa Syötävän Puiston toiminnasta ja Maaseudun Sivistysliitto jatkaa yhteistyökumppanina. Uuden ylläpitäjäorganisaation myötä Puisto säilyy entiseen tapaan kaikille kaupunkilaisille avoimena, mutta suuntautuu entistä enemmän myös nuorten toimintapaikaksi.

Lisätietoa: Helka Ketonen, kulttuurijohtaja MSL, helka.ketonen@msl.fi 

Kesät 2018 ja 2019

Puutarhatalkoita järjestettiin vapaaehtoisille kaupunkilaisille joka keskiviikko toukokuusta syyskuun puoliväliin saakka aina keskiviikkoisin klo 17-20. Talkoolaiset myös jakoivat viljelysten sadon keskenään, joten varsinkin loppukesällä kotiin tuotavana oli monenlaisia puutarhan herkkuja.

Kesä- ja heinäkuussa torpassa palveli nuorten ylläpitämä Ekokahvila, joka leipoi ja kokkasi ruokaa sekä puiston omista antimista, että hävikkieineksistä. Edellisten vuosien tapaan puiston vapaaehtoiset myös hoitivat kanoja kesän ajan Torpan pihapiirissä. Kesäkuussa järjestettiin erilaisia työpajoja sekä nuorille että kaiken ikäisille, teemoina mm valokuvaus.

City-lehden tekemä juttu Syötävästä Puistosta kesällä 2018, linkki

Facebookissa tarkempi ohjelma ja aikataulut, linkki

Kesä 2017

TALKOOT ja TYÖPAJAT KESKIVIIKKOISIN klo 17-19, kesä-elokuun ajan. Kaikille avoin ja vapaa pääsy. Talkoot aloitetaan puutarhatöillä ja mukaan saa liittyä pitkin iltaa. Talkoiden jälkeen työpajat tai luennot klo 19, jotka kestävät 30-60 minuuttia. Pukeudu talkoita varten säähän sopiviin varusteisiin ja ota mukaan oma juomapullo. Työvälineet löytyvät meiltä. Lämpimästi tervetuloa mukaan merelliseen viljelykesään!

KULTTUURIKAHVILA SUNNUNTAISIN klo 12-15, kesä-elokuun ajan. Kaikille avoin ja vapaa pääsy. Erilaista ohjelmaa musiikin, tanssin, sirkuksen, elokuvien, teatterin ja ympäristötaiteen parissa. Ohjelma soveltuu koko perheelle. Sateen sattuessa olemme sisällä torpassa.

”Syötävässä Puistossa yhdistyy moni upea asia.”, kertoo Antti Suniala, joka koordinoi kesäkauden 2017 toimintaa Syötävässä Puistossa Mustikkamaalla, Korkeasaaren vieressä. ”Saimme viime vuonna yli 300 talkoolaista hoitamaan yhdessä viljelyksiä ja järjestämämme luennot ja työpajat olivat myös suosittuja. Tänä vuonna pyrimme avaamaan Syötävää Puistoa vielä enemmän ulospäin ja luomaan siitä todellisen kaupunkilaisten olohuoneen ja keitaan, jonne tullaan talkoisiin, piknikille, nauttimaan elävästä musiikista ja tapaamaan ihmisiä.” Lue lisää Antista blogissamme, täältä.

Syötävän Puiston uutuuksiin kesällä 2017 kuuluu kesä-elokuussa viikottainen Kulttuurikahvila, jonka vetäjiksi kutsutaan erilaisia toimijoita, ryhmiä ja yhdistyksiä. Haluamme tarjota kävijöille uusia kokemuksia ja esimerkiksi yhdistyksille tilan ja mahdollisuuden kertoa toiminnastaan ja harjoittaa pienimuotoista varainhankintaa. Luvassa on varmasti ainakin Antti Sunialan itsensä vetämiä työpajoja jongleerauksesta ja argentiinalaisesta tangosta!

Leandro Roco (ARG) esiintyi Kulttuurikahvilan avajaisissa 4.6., Syötävässä Puistossa 2017.

Taiteilijoita kutsutaan myös hakemaan lyhytkestoisiin residensseihin Syötävän Puiston punaiseen torppaan ja vaikuttamaan alueen ohjelmaan ja ilmapiiriin. Toivomme että Syötävässä Puistossa kasvaa myös kaupunkilaisten aktiivisuus vaikuttaa omaan ympäristöönsä ja tehdä siitä mieleisensä. Tämä idyllinen ympäristöhän on otollista maaperää kaikenlaiselle toiminnalle ja yhdessäololle ja toivotamme tervetulleiksi erikoisetkin ehdotukset klovnerian työpajoista ympäristötaiteen tempauksiin.

Syötävän Puisto perustettiin 2014

Syötävän puiston perustaminen Helsinkiin Mustikkamaalle on kokeilu, jonka tavoitteena on monipuolistaa kaupunkilaisten ympäristösuhdetta ja avata erilaisia näkökulmia kaupunkikulttuuriin sekä urbaaneihin jokamiehenoikeuksiin. Syötävä puisto on myös uusi malli urbaanin ruoantuotannon monipuolistamiseksi.

Maaseudun Sivistysliitto perusti Syötävän Puiston 2014, osana Paikan tuntu – paikan identiteetti -hanketta. Alue on adoptoitu Korkeasaarelta ja Helsingin kaupungilta tähän käyttöön vuosina 2014-2017.

Yhteistyökumppaneita ovat tai ovat olleet vuosina 2014-2017 Dodo ry, Lasten ja nuorten Puutarhayhdistys, Puutarha-Martat, Kulosaaren Yhteiskoulu KSYK, Helsingin Steinerkoulu ja Helsingin kaupunki.

Digitaalinen puutarhakasvatuksen qr-rastirata

Oppia ja oivalluksia puutarhatuotannosta!

Syötävässä Puistossa on kasvukaudella käytössä digitaalinen puutarhakasvatuksen qr-rastirata. Radan tehtävissä opitaan puutarhatoiminnan ja ruoantuotannon perusteista, mm. viljelykierron merkityksestä, villivihanneksista ja monimuotoisen puutarhaekosysteemin toiminnasta havainnoimalla puutarhaympäristöä ja hankkimalla aiheista lisätietoa tekstipätkien ja videoiden avulla.

Tehtävät on suunnattu eri ikäryhmille päiväkoti-ikäisistä yläkoululaisiin ja lukiolaisiin. Radan materiaalit ovat avoimesti ja ilmaiseksi kaikkien kiinnostuneiden käytössä. Voit tuoda luokkasi radalle milloin vain itsellesi sopivaan aikaan.

Syötävä kaupunki -kampanja  YLEssä vuonna 2017

Yle lanseerasi huhtkuussa 2017 koko kesän kestävän Syötävä kaupunki -kampanjan, jossa kaikki suomalaiset haastetaan perustamaan kaupunkiviljelmiä. Kampanjan sivustolla oli runsas määrä inspiraation aiheita ja vinkkejä viljelmien perustamiseen. Syötävä Puisto ja vuoden talkoomeiningit ovat kampanjassa näkyvästi mukana.  Kampanjan nettisivut löytyvät täältä. 

Syötävä Puisto sijaitsee Helsingin Mustikkamaalla

Osoite: Mustikkamaanpolku 10. Helsinki.

Liikkuminen: pääset alueelle bussilla nro 16, Korkeasaaren sillan viereinen pysäkki, tai Isoisänsillan kautta kävelle/pyörällä suoraan Kalasatamasta.

TERVETULOA!

facebookyoutubetwitterinsta