Teemat ja hankkeet

Syötävä Puisto, Helsinki

KESÄ 2018
Lisätietoa tulossa pian.

 

KESÄN 2017 OHJELMAA

TALKOOT ja TYÖPAJAT KESKIVIIKKOISIN klo 17-19, kesä-elokuun ajan. Kaikille avoin ja vapaa pääsy. Talkoot aloitetaan puutarhatöillä ja mukaan saa liittyä pitkin iltaa. Talkoiden jälkeen työpajat tai luennot klo 19, jotka kestävät 30-60 minuuttia. Pukeudu talkoita varten säähän sopiviin varusteisiin ja ota mukaan oma juomapullo. Työvälineet löytyvät meiltä. Lämpimästi tervetuloa mukaan merelliseen viljelykesään! Lue tästä tarkempi ohjelma.

KULTTUURIKAHVILA SUNNUNTAISIN klo 12-15, kesä-elokuun ajan. Kaikille avoin ja vapaa pääsy. Erilaista ohjelmaa musiikin, tanssin, sirkuksen, elokuvien, teatterin ja ympäristötaiteen parissa. Ohjelma soveltuu koko perheelle. Sateen sattuessa olemme sisällä torpassa. Tarkempi ohjelma Facebookissa.

facebookyoutubetwitterinsta

”Syötävässä Puistossa yhdistyy moni upea asia.”, kertoo Antti Suniala, joka koordinoi kesäkauden 2017 toimintaa Syötävässä Puistossa Mustikkamaalla, Korkeasaaren vieressä. ”Saimme viime vuonna yli 300 talkoolaista hoitamaan yhdessä viljelyksiä ja järjestämämme luennot ja työpajat olivat myös suosittuja. Tänä vuonna pyrimme avaamaan Syötävää Puistoa vielä enemmän ulospäin ja luomaan siitä todellisen kaupunkilaisten olohuoneen ja keitaan, jonne tullaan talkoisiin, piknikille, nauttimaan elävästä musiikista ja tapaamaan ihmisiä.” Lue lisää Antista blogissamme, täältä.

Syötävän Puiston uutuuksiin kesällä 2017 kuuluu kesä-elokuussa viikottainen Kulttuurikahvila, jonka vetäjiksi kutsutaan erilaisia toimijoita, ryhmiä ja yhdistyksiä. Haluamme tarjota kävijöille uusia kokemuksia ja esimerkiksi yhdistyksille tilan ja mahdollisuuden kertoa toiminnastaan ja harjoittaa pienimuotoista varainhankintaa. Luvassa on varmasti ainakin Antti Sunialan itsensä vetämiä työpajoja jongleerauksesta ja argentiinalaisesta tangosta!

Leandro Roco (ARG) esiintyi Kulttuurikahvilan avajaisissa 4.6., Syötävässä Puistossa.

Taiteilijoita kutsutaan myös hakemaan lyhytkestoisiin residensseihin Syötävän Puiston punaiseen torppaan ja vaikuttamaan alueen ohjelmaan ja ilmapiiriin. Toivomme että Syötävässä Puistossa kasvaa myös kaupunkilaisten aktiivisuus vaikuttaa omaan ympäristöönsä ja tehdä siitä mieleisensä. Tämä idyllinen ympäristöhän on otollista maaperää kaikenlaiselle toiminnalle ja yhdessäololle ja toivotamme tervetulleiksi erikoisetkin ehdotukset klovnerian työpajoista ympäristötaiteen tempauksiin.

 


Syötävän Puisto perustettiin 2014

Syötävän puiston perustaminen Helsinkiin Mustikkamaalle on kokeilu, jonka tavoitteena on monipuolistaa kaupunkilaisten ympäristösuhdetta ja avata erilaisia näkökulmia kaupunkikulttuuriin sekä urbaaneihin jokamiehenoikeuksiin. Syötävä puisto on myös uusi malli urbaanin ruoantuotannon monipuolistamiseksi.

Maaseudun Sivistysliitto perusti Syötävän Puiston 2014, osana Paikan tuntu – paikan identiteetti -hanketta. Alue on adoptoitu Korkeasaarelta ja Helsingin kaupungilta tähän käyttöön vuosina 2014-2017.

Yhteistyökumppaneita ovat tai ovat olleet mm. Korkeasaari, Dodo ry, Lasten ja nuorten Puutarhayhdistys, Puutarha-Martat, Kulosaaren Yhteiskoulu KSYK ja Helsingin Steinerkoulu.

Video Syötävän Puiston alkuvaiheista: YouTubessa 

 


Digitaalinen puutarhakasvatuksen qr-rastirata

Oppia ja oivalluksia puutarhatuotannosta!

Syötävässä Puistossa on kasvukaudella 2017 käytössä digitaalinen puutarhakasvatuksen qr-rastirata. Radan tehtävissä opitaan puutarhatoiminnan ja ruoantuotannon perusteista, mm. viljelykierron merkityksestä, villivihanneksista ja monimuotoisen puutarhaekosysteemin toiminnasta havainnoimalla puutarhaympäristöä ja hankkimalla aiheista lisätietoa tekstipätkien ja videoiden avulla.

Tehtävät on suunnattu eri ikäryhmille päiväkoti-ikäisistä yläkoululaisiin ja lukiolaisiin. Radan materiaalit ovat avoimesti ja ilmaiseksi kaikkien kiinnostuneiden käytössä. Voit tuoda luokkasi radalle milloin vain itsellesi sopivaan aikaan.

Tiedustelut: Pinja Sipari, Syötävän Puiston viljelykoordinaattori, pinja.sipari@gmail.com


Syötävä kaupunki -kampanja käynnistyi YLEssä

Yle lanseerasi huhtkuussa 2017 koko kesän kestävän Syötävä kaupunki -kampanjan, jossa kaikki suomalaiset haastetaan perustamaan kaupunkiviljelmiä. Kampanjan sivustolla on jo nyt runsas määrä inspiraation aiheita ja vinkkejä viljelmien perustamiseen. Syötävä Puisto ja viime vuoden talkoomeiningit ovat kampanjassa näkyvästi mukana.  Kampanjan nettisivut löytyvät täältä. 

Osallistu näin:
1. Perusta kaupunkiviljelmä yksin tai yhdessä, jos sinulla ei vielä sellaista ole tai osallistu yhteisöviljelmien toimintaan.
2. Ota viljelmästäsi tai viljelytouhuista kuva tai kuvia kasvukauden eri vaiheissa ja jaa kuvia hashtagilla #syötäväkaupunki
3. Haasta työpaikkasi, kaverisi, koululuokkasi, harrastusporukkasi tai perheesi mukaan.


Syötävän Puiston yhteydenotot ja lisätiedot

Koordinaattori, tapahtumatuottaja Antti Suniala, antti.suniala@msl.fi

Viljelyvastaava, puutarhakasvattaja Pinja Sipari, pinja.sipari@gmail.com

Facebooksivut: @SyötäväPuisto

Instgram ja Twitter #syotavapuisto

Osoite: Mustikkamaanpolku 10. Helsinki.

Liikkuminen: pääset alueelle bussilla nro 16, Korkeasaaren sillan viereinen pysäkki, tai Isoisänsillan kautta kävelle/pyörällä suoraan Kalasatamasta.

TERVETULOA!