Yksityinen: Veistäjät 2021
- Vladimir Almanov
- Roman Ermakov
- Jani Grönlund
- Ulla Haglund
- Raimo Hautaluoma
- Esko Heikura
- Urpo Huotari
- Christian Häggman
- Timo Kareinen
- Jari Kinnunen
- Volodymyr Kravchuk
- Kari Kulmala
- Jari Kuokkanen
- Igor Kyllinen
- Juha Käkelä
- Leo Laakko
- Aimo Laitinen
- Heikki Laurila
- Elina Lehtinen
- Timo Nevalainen
- Sari Nikola
- Pekka Niskanen
- Kari Onninen
- Taisto Pehkonen
- Jari Rantanen
- Timo Teittinen
- Markku Tuominen
- Arja Tuovila
- Pekka Vahtera
- Elli Viinikangas
- Kari Viinikangas
- Ari Vähäkangas
Ulla Haglund (osallistuminen peruuntunut)
Ulla Haglundin ensimmäinen kosketus moottorisahaveistoon tapahtui ähtäriläisellä parkkipaikalla vuonna 2015. Viikonloppureissullaan eläinpuistoon hän törmäsi puunveistokisaan ja oli saman tien aivan myyty.
”Ällistyin, miten kuitenkin aika kömpelöllä välineellä veistäjät pystyivät tekemään niin kauniita ja siroja töitä. Kävin tuolla reissulla katsomassa toki eläimiäkin, mutta enin aika tuli vietettyä parkkipaikalla veistokisaa seuraten.”
Haglund on ammatiltaan puuseppäartesaani, ja hän on toiminut alan opettajana. Vuosina 2007–2010 hän kävi myös Pohjoismaista taidekoulua Kokkolassa. Puu ja sen työstöön käytettävät työkalut olivat siis tuttuja entuudestaan, mutta moottorisahaan hän tarttui kotiuduttuaan Ähtärin-reissulta.
”Tiesin, että meillä on moottorisaha, mutta en ollut sitä aiemmin käyttänyt. Päätin, että nyt haluan kokeilla ja veistää karhun. Minulla oli sopiva pieni tukki, jota aloin sahata. Kauan siinä meni, mutta karhu siitä syntyi, ja yllättävän hyvä siitä tuli.”
Haglund on veistänyt paljon juuri karhuja, mutta muitakin eläimiä ja myös ihmisfiguureja. Haglund tekee paljon tilaustöitä, mutta eniten hän nauttii kun saa päästää luovuutensa valloilleen.
Unet ruokkivat usein Haglundin taidetta. Esimerkkinä tästä on Kustaa II Adolfin patsas, joka valmistui Kokkolaan vuoden 2020 syksyllä. Reippaasti yli kolmimetrisen patsaan tekemisen Haglund luonnehtii olleen tähänastisista vaativin projekti.
”Ennen patsaan veistämistä lainasin kirjoja ja etsin netistäkin kuvia, millaisen patsaan tekisin. Unessa sitten tuli, että kuninkaalla täytyy olla hattu ja siinä sulkakoristeita. Se oli jännää, koska en ollut siihen mennessä nähnyt kuvia, jossa hänellä olisi ollut sellainen päähine. Vasta jälkeenpäin törmäsin netissä kuvaan, jossa Göteborgissa olevalla Kustaa Adolfin patsaalla oli samanlainen hattu mitä unessani.”
Haglundin mukaan veistämisessä korostuvat samat taidot kuin esimerkiksi piirtämisessä ja myös kärsivällisyys ja pitkäjänteisyys ovat tärkeitä ominaisuuksia. Tulevaisuudessa hän aikoo keskittyä entistä enemmän taiteen tekemiseen, ja nimenomaan moottorisahaveistoon. Ideoita on pöytälaatikko täynnä, ja ne parhaat työt ovat Haglundin mukaan vielä tekemättä.
”Haluan antaa moottorisahaveistolle entistä enemmän. On aina yhtä hienoa nähdä, mitä tukin sisällä piileskelee ja mitä sieltä paljastuu.”
Ulla Haglund
Syntynyt 1963.
Asuu Pohjanmaalla Alavetelissä, joka kuuluu Kruunupyyn kuntaan.
Tekee moottorisahataidetta puusta.
Ammatiltaan puuseppäartesaani.
Osallistunut aiemmin Karhufestivaalin veistokilpailuihin vuosina 2015–2019. Vuonna 2019 osallistui pikakisaan ja oli mestaruuskisassa tuomariston jäsen.
Facebook: Ulla Chainsaw Art