Yksityinen: Veistäjät 2021
- Vladimir Almanov
- Roman Ermakov
- Jani Grönlund
- Ulla Haglund
- Raimo Hautaluoma
- Esko Heikura
- Urpo Huotari
- Christian Häggman
- Timo Kareinen
- Jari Kinnunen
- Volodymyr Kravchuk
- Kari Kulmala
- Jari Kuokkanen
- Igor Kyllinen
- Juha Käkelä
- Leo Laakko
- Aimo Laitinen
- Heikki Laurila
- Elina Lehtinen
- Timo Nevalainen
- Sari Nikola
- Pekka Niskanen
- Kari Onninen
- Taisto Pehkonen
- Jari Rantanen
- Timo Teittinen
- Markku Tuominen
- Arja Tuovila
- Pekka Vahtera
- Elli Viinikangas
- Kari Viinikangas
- Ari Vähäkangas
Timo Nevalainen
Kun Timo Nevalainen aloitti joskus kymmenvuotiaana puunveistohommat, tuloksena oli soppakauhoja ja puunuijia sekä kannustusta sukulaisilta ja naapureilta.
”Välineenä oli tylsä morapuukko, ja rakkojakin siinä käsiin tuli, mutta myös kehuja. Moni kyseli, kuka tällaisia esineitä on oikein tehnyt.”
Moottorisahaveiston Nevalainen aloitti vuonna 1990.
”Olin tuohon aikaan töissä kaivoksella Enonkoskella ja paikkakunnalla asui Paavo Tiihonen, joka oli ensimmäisiä moottorisahaveistäjiä Suomessa. Kunnassa oli puukarhuja melkein joka pihassa, ja ajattelin, että tuohan saattaisi olla ihan mukava harrastus itsellekin.”
Nykyään Nevalaisen välinerepertuaari on laajentunut aiemmasta huomattavasti. Hän tykkääkin tehdä viimeisteltyä jälkeä. Muun muassa kulmahiomakonetta hän pitää näppäränä pelinä.
”Jokaisella veistäjällä on oma tunnistettava tyylinsä. Itse tapaan viimeistellä töitä enemmän kuin moni muu, koska niin tulos miellyttää silmää. Kaikissa kilpailuissahan ei tosin saa käyttää muuta kuin moottorisahaa, mutta vaativissa töissä kaikki jälki ei ole vain moottorisahalla toteutettavissa.”
Nevalaisen mukaan moottorisahaveisto antaa kehon lisäksi työtä myös aivonystyröille.
”Esimerkiksi kilpailuissa tulee väkisinkin aivotyötä, kun miettii, millaisen työn tekisi ja keksisikö jonkin ihmeellisen uuden hyvän idean. Ilomantsissa olen välillä miettinyt ihan viimeiseen yöhön asti, mitä veistäisin.”
Palkitsevaa veistämisessä on Nevalaisen mielestä kehittyminen ja juuri uusien ideoiden pälkähtäminen päähän.
”Perustöistä on aloitettava, ja karhu on varmasti monelle perusaihe. Vuosien mittaan veistäessä taiteellisuus kehittyy sitä mukaa, kun skaala laajenee.”
Vuosikymmenten varrella hänellä itsellään on ollut satoja aiheita, viime aikoina osin hyytäviäkin.
”Tein talven aikana niin sanottuja kummitushahmoja, viikatemiehiä. Karmivan näköisiä niistä tulikin. Veistosten tilaaja halusi hahmot mökilleen, mutta moni muu sanoi teokset nähdessään, etteivät he ottaisi niitä mistään hinnasta pihalleen.”
Nevalainen on kotoisin Polvijärveltä. Siksi hän mieluusti on tullut joka vuosi Ilomantsin Karhufestivaalille Pohjois-Karjalaan. Hän on kisassa useasti myös pärjännyt.
”Ilomantsilaiset ovat mukavia ihmisiä. Yleisö tuntuu tykkäävän tapahtumasta ja kannustaa hienosti meitä veistäjiä.”
Timo Nevalainen
Syntynyt 1958.
Asuu Pyhäsalmella, Pohjois-Pohjanmaalla.
Ammatiltaan louhinta- ja maanrakennusteknikko.
Tekee moottorisahataidetta puusta, myös myy teoksiaan.
Osallistunut aiemmin Karhufestivaalin veistokilpailuihin vuosina 2014–2020. Vuonna 2019 kilpailussa veistos Vaarattomat toisilleen oli yleisöäänestyksen voittaja. Vuonna 2018 teos Kalassa oli yleisöäänestyksen suosikki ja sai myös tuomariston kunniamaininnan.