Yksityinen: Veistäjät 2021
- Vladimir Almanov
- Roman Ermakov
- Jani Grönlund
- Ulla Haglund
- Raimo Hautaluoma
- Esko Heikura
- Urpo Huotari
- Christian Häggman
- Timo Kareinen
- Jari Kinnunen
- Volodymyr Kravchuk
- Kari Kulmala
- Jari Kuokkanen
- Igor Kyllinen
- Juha Käkelä
- Leo Laakko
- Aimo Laitinen
- Heikki Laurila
- Elina Lehtinen
- Timo Nevalainen
- Sari Nikola
- Pekka Niskanen
- Kari Onninen
- Taisto Pehkonen
- Jari Rantanen
- Timo Teittinen
- Markku Tuominen
- Arja Tuovila
- Pekka Vahtera
- Elli Viinikangas
- Kari Viinikangas
- Ari Vähäkangas
Timo Kareinen
Moottorisaha tuli ilomantsilaiselle Timo Kareiselle tutuksi jo metsurina kymmenen vuotta työskennellessä. Nykyiseltä ammatiltaan hän on taksiautoilija.
Kareinen käyttää veistäessään pääsääntöisesti vain moottorisahaa. Sillä saa hänen mielestään, ihan tarpeeksi hienoa jälkeä.
”Monella veistäjällä on kaiken maailman härpäkkeitä. Itsellänikin on toki hiomavehkeitä, mutta normaalisti en käytä oikeastaan muuta kuin sahaa. Tätä nykyä saatavilla on kepeitä sahoja. Vain kolme neljä kiloa painavilla on näppärä veistää.”
Kareinen veistää lähes yksinomaan kuusta, mutta jonkin verran myös lehtikuusta. Materiaalia hän on saanut omasta metsästään, tosin isommat puut alkavat olla sieltä nyt sahattu. Apuun ovat tulleetkin tutut, jotka osaavat jo rimpauttaa Kareiselle ja tarjota puuta tietäessään tämän veistoharrastuksesta.
”On jännä juttu, että monesti pystyssä olevasta puusta katsoo, ettei se ole kummoinenkaan kooltaan. Mutta kun se kaatuu ja kun sen karsii, se usein suurenee puolella – että tämähän onkin todella paksu! Koon huomaa viimeistään siinä vaiheessa, kun pölliä rupeaa siirtämään. Se ei onnistukaan millään pilipalivehkeillä, vaan tarvitaan traktoria.”
Kareinen herää moottorisahaveistoon keväällä sitä mukaa, kun valo voittaa, maa sulaa ja pöllit alkavat paljastua lumikinosten alta.
”Talvella en veistä ollenkaan, sillä en tykkää veistää keinovalossa ja vapaa-aika menee hiihtäessä. Inspiraatio tosiaan loppuu viimeistään lokakuulla, mutta kevään koittaessa alan pikkuhiljaa heräillä veiston talviuniltani.”
Moottorisahaveistoa Kareinen kokeili ensimmäisen kerran 1990-luvun alkupuolella.
”Olin silloin tällöin nähnyt moottorisahaveistäjiä alan messuilla ja maatalousnäyttelyissä, ja takaraivoon oli jäänyt kangertamaan, että tuotahan voisi kokeilla joskus itsekin. Aluksi veistelin ihan omin päin, mutta myöhemmin osallistuin parille veistokurssille. Niistä sai lisää oppia ja rohkeutta.”
Kareinen on veistänyt suurimmaksi osaksi karhuja, mutta myös monen kokoisia ja näköisiä lintuja, koiria, kukkia, sieniveistoksia ja jonkin verran myös ihmishahmoja. Viime vuosina hän on tehnyt veistoksia lähinnä tilauksesta.
Hänen mukaansa hyvän veistäjän ominaisuuksia ovat moottorisahan käyttötaidon lisäksi pitkä pinna ja kärsivällisyys.
”Jokaisella on ihan oma tyylinsä ja tapansa veistää.”
Timo Kareinen
Syntynyt 1963.
Asuu Ilomantsissa, Pohjois-Karjalassa.
Ammatiltaan taksiautoilija, aiemmin metsuri.
Tekee moottorisahalla puuveistoksia, myös myy teoksiaan.
Osallistunut aiemmin Karhufestivaalin veistokilpailuihin vuosina 2016–2019. Vuonna 2020 hän oli kilpailun tuomariston jäsen.
Facebook: Timo Kareinen.90