ITE-taiteen syyskylvöjä

Blogit

Kirjoittaja: Raija Kallioinen

Sonkajärveläisen Matti Martikaisen teos Murretut kaksi aaltoa (yksityiskohta) syksyllä 2022 julkaistavasta ITE poluilla -kirjasta. Kuva Mari Kekäläinen.

ITE-kohteiden karhea lumo on tänäkin kesänä puhutellut ihmisiä. Pitkin kesää on kiirinyt hauskoja kuulumisia kohtaamisista, teoista ja tapahtumista. Itse tehdyn elämän aatteesta ja taiteesta riittää onneksi ammennettavaa vielä päivien kääntyessä syksyyn.

POHJOIS-SAVON itseoppineiden taiteilijoiden kartoitus on saatu maaliin. Millaisia löytöjä on kertynyt? Tähän saadaan vastauksia, kun ITE poluilla -kirja pian julkistetaan ja jaetaan materiaalipankkimme kautta kaikkien saataville.

Kuopion kulttuurihistoriallisessa museossa ehtii vielä piipahtaa katsomassa Romurinsessan ja Löpöpunkin näyttelyä 23.10. saakka.

UUDELLAMAALLA käynnistyi manner-Suomen viimeinen ITE-taiteen kartoitus. Hankkeen työntekijät on valittu, ja tästä ”dream teamista” uutisoimme pikimmiten. Kokoamme parhaillaan yhteen vuosien varrella saapuneita kymmeniä vinkkejä. Kuvausreissutkin ovat alkamassa. Uudet etsintäkuulutukset lennähtävät pian kanaville. Seurailkaa viestintäämme ja antakaa omat vinkkinne!  

MATKAILIJOILLE on tarjolla innostavia ITE-taiteen kohteita kautta Suomen. Visit ITE -hankkeessa olemme pilotoineet neljän kunnan kanssa, millaista eliksiiriä omintakeiset taidekohteet voisivat antaa seuduilleen. Pohdinnoissa ovat mukana Lapinlahti, Padasjoki, Pello sekä Karvia, jossa koordinaattorimme Paula Susitaival teki testikierroksen polkupyörällä. – Tervetuloa vastaamaan kaikille avoimeen ITE-matkailijakyselyymme!

KARHUNVEISTO VALLOITTI elokuussa Ilomantsin. Moottorisahat pärisivät, ja kilpailussa syntyi yli 40 uutta teosta. Teemana oli Karhun syli – niinpä veistoksiin voi mukavasti istahtaa lepuuttamaan jalkojaan. Karhupenkeille on käyttöä ensi kesänä, kun kymmenes veistokilpailu koittaa. Kuvia veistoksista löydät fb:n kuva-albumeista.

TAIDEKOHTEISSA ON RIITTÄNYT VIPINÄÄ! Pitkin kesää kantautui mukavia kuulumisia.

 • Ensio Tuppuraisen Jätkän Onnelä Kääpälän kylässä Kouvolassa on saanut kotisivut ja komeat opastaulut.
 • Kauhajoella Alpon savannilla toimeliaisuus laajenee entisestään, kun naapuritontin talo Keltaanen alkaa palvella kävijöitä kahvila-galleria-tapahtumapaikkana.
 • Tänä vuonna Museokortti-verkostoon liittynyt Parikkalan patsaspuisto oli yksi suosituimmista kortin käyttäjien kesäkohteista.
 • Matti Lepistön veistospuisto Raahen Pattijoella pääsi mukaan Susikoira Roi -elokuvaan ja myös Middle of Nowhere -sivustolle.
 • Edvin Hevonkosken taidepolkua Vaasassa on pantu viimeisen päälle kuntoon talkoovoimin.
 • Erkki Pekkarisen tuohitaiteen näyttely on esillä Päijännetalossa Asikkalan Vääksyssä.
 • Suomen kuvataiteen päivänä tempaistiin Suonenjoen kulttuurihuussilla ITE-taideteko, jossa Nino Toivasen maalaus löysi uuden kodin metsän keskeltä.
 • Antti Tuomento Säkylän Köyliössä julisti Pelimannimäen taideympäristönsä itsenäiseksi kunnaksi, minkä alueen lehdistökin huomioi komeasti.
 • Elis Sinistön Villa Mehussa vieraili kansainvälinen filmiryhmä. Toivottavasti saamme kuulla tästä lisää myöhemmin.
 • Design Spotin ITE-taiteelle omistautunut ryhmä pelasti Pekka Lampisen veistospihan teoksia tuhoutumiselta.
 • Sylvi Hauhian taidetta esittelevä Hauhian mylly Miehikkälässä on hienosti verkottunut lähiseudun elämysmatkailua tarjoavien palvelutuottajien kanssa.
 • Uusi kansanmusiikkitapahtuma Saaren kansanpuistossa Tammelassa kutsui hämäläiset ITE-taiteilijat Erkki Niemen ja Markku Sarastamon pop-up-näyttelyn pitoon.
 • Esa Pajulahden Luvattu maa, Enni Idin taiteilijakoti, Seppo Suomensyrjän taidepiha ja Villähteen veistäjien PuuhaMaa saivat kaksi bussilastillista kansainvälisiä vieraita, kun outsider-taiteen verkostotapaamisen osallistujat tekivät päiväretken päijäthämäläisiin ITE-kohteisiin.
 • Ilomantsin kunta on satsannut karhuveistospuiston rakentamiseen ja toteuttanut kauniiseen metsäympäristöön hiekoitetut polut ja valaistuksen.
 • Vuoden ITE-taiteilija Romurinsessa eli Marjut Kauppinen on pitänyt Onnelaansa avoinna joka sunnuntaina ja ottanut vastaan vieraita satamäärin. Rinsessan seuraava edustustehtävä on toimia suojelijana Romurallissa, MSL:n kierrätystaiteen tapahtumasarjassa.

KYLÄTAITEILIJAN pestit eri puolilla Suomea kuuluvat Maaseudun Sivistysliiton toimintaan. Pohjoisen Korpilahden yhteistyöyhdistyksen kanssa toteutimme tänä kesänä kaksi residenssijaksoa. Toisessa niistä vierailijana oli ITE-taiteilija Pena Penna eli Pentti Väistö. Oman taiteentekonsa lisäksi hän työskenteli yhdessä kyläläisten kanssa ja järjesti taidenäyttelyn metsään. Lue taiteilijan mietteistä hänen blogistaan ja kurkkaa myös videoklippi.

JULKKISVIERAILUJA ITE-kohteissa ponnahti kesällä silmiin pariin otteeseen. Paleface jakoi komean kuvapostauksen käynnistään Elis Sinistön Villa Mehussa Kirkkonummella. Uunisuutari Risto Salmi puolestaan jakoi iloiset kuulumiset Remu Aaltosen vierailusta veistospihassaan Savonlinnassa. Muistettakoon vielä sekin, että vuotta aiemmin Apulanta-yhtye lähti omistajayhtiön osakkuudellaan turvaamaan Vesa Väänäsen veistosten säilymistä Dorkin puistossa.

Siis hyvää kuuluu ITElle!

JÄLKIKIRJOITUS, Lucian päivänä 13.12.2022

ITE-TAITEEN ARKISTOT on vihdoin ja viimein, vuosien odotuksen jälkeen, saatu nyt vuoden lopulla julkisesti nähtäville. Kartoitushankkeidemme kuvastoa on jo parin vuosikymmenen ajan tallennettu MSL:n digitaaliseen tietokantaan. Nyt yhteydet kansalliseen tiedonhakupalvelu Finnaan on saatu toimiviksi, ja olemme julkaisseet yli 9.000 kuvaa yleisön nähtäville. Finna.fi on arkistojen, museoiden ja kirjastojen aineistojen yhteinen hakupalvelu. Satojen eri kokoelmien muodostama kokonaisuus mahdollistaa tutustumisen kattavasti suomalaiseen tutkimukseen, taiteeseen, kirjoihin ja historiaan. Maaseudun Sivistysliiton kokoelmien myötä tulee suomalainen visuaalinen nykykansantaide osaksi näitä arvokkaita kansallisia aineistoja. Pääset tutustumaan ITE-taiteen aineistoihin sivun maaseudunsivistysliitto.finna.fi kautta. Kannattaa kurkistaa ja tehdä omia hakuja!

TUNNUSTUKSIA ITE-TAITEILIJOILLE on sadellut tänä vuonna usealla paikkakunnalla. Hangon kaupunki myönsi kulttuuripalkinnon Vuoden 2021 ITE-taiteilija Jori Tapio Kalliolalle. Vuoden 2022 ITE-taiteilija Marjut Kauppinen eli Romurinsessa sai kulttuuripalkinnon kotikunnaltaan Lapinlahdelta. Myös Rauman kaupunki antoi kulttuuripalkintonsa ITE-taiteen pariin myöntämällä sen Väinö Ylénin taidekodista huolta pitävälle Kodisjoen taideyhdistykselle. Lämpimät onnittelut kaikille palkituille!

MAASEUDUN SIVISTYSLIITTOKIN SAI TUNNUSTUSTA. Tänä vuonna tuli ensimmäistä kertaa ITE-taiteen kirjoillemme arvokas tunnustus, kun ITE Satakunassa -kirja sai Vuoden taidekirja -kilpailun kunniamaininnan. Erittäin ilahtuneita olimme myös Taitoliiton myöntämästä Vuoden käsityökumppani 2022 -tunnustuksesta. Sen perusteluihin on kirjattu ITE-taiteen vahva rooli käsityön ja taidekentän rajapinnassa. Suuret kiitokset työtämme ja sen välityksellä ITE-taidetta arvostaneille tahoille!