Seppo Suomensyrjä

Lahti, Villähde (1950)

”Mä teen niinku namuja näistä. Mä haluan maalata ne kauniiksi.

Villähteellä asuva Seppo Suomensyrjä (1950) on kiihkeä formulafani, jonka vapaa-ajan ja ympäristön moottoriajoneuvoharrastus täyttää. Hänen elinympäristönsä on vähitellen muuttunut fantasiamaailmaksi, jossa yhdistyvät unelmat ja mielikuvat formuloista ja muista uljaista ajokeista, sarjakuvien villistä lännestä sekä rock ’n rollista. Pihamaalla ovat sulassa sovussa Ghostrider- formula, Sputnikmotskari ja viisi metriä korkea Eagle Katosstraster -kitara, johon piilotetuista kaiuttimista kajahtavat rautalankamusiikin sävelet.

Suomensyrjä toteutti 1970-luvulla yhden unelmansa hankkimalla oman Harley-Davidsonin. Siitä lähtien hän on maalannut ja piirtänyt kiehtovien ajoneuvojen kuvia ja lähetellyt niitä julkaistavaksi moottorijulkaisuissa. Hän on myös kirjoittanut kirjeitä formulatalleille saaden vaivansa palkaksi vastauskirjeitä ja nimikirjoituksia muun muassa Mika Häkkiseltä, Jean Todtiltaja Michael Schumacherilta.

Kierrätysmateriaalista koostettujen veistosten tekeminen sai alkunsa 1990-luvun alussa, jolloin Suomensyrjä Jurassic Park ‑elokuvan innoittamana muotoili dinosauruksen ja moottoripyörän risteytyksen, Motosauruksen. Seuraavaksi syntyi autotallin ylijäämäpelleistä Aurinkohaukaksi nimetty lentokone. ”Mä ajattelin, että olis kiva lentokone pihaan, että ku pienenä teki noita lennokkeja vaan. Olis kiva kun olis oikein kunnon kone siinä. Ja sit sen vaan teki,” Suomensyrjä kuvailee ideoittensa toteutusta.

Into taiteen tekemiseen kasvoi entisestään, kun Suomensyrjältä loppuivat koneenkäyttäjän työt paikallisen maitojauheyrityksen lopetettua toimintansa. Välttyäkseen työttömyydeltä Suomensyrjä ryhtyi päätoimisesti tekemään surrealistisia maalauksia ja julisteita sekä koristemaalaamaan kynäruiskulla ajokypäröitä ja ajoneuvoja. Nopeiden ajoneuvojen ja rautalankamusiikin lisäksi Suomensyrjä tuntee vetoa sarja- ja elokuvien kuvaamaan villin lännen sankarimaailmaan. Hän on lavastanut kotinsa sisätiloihin saluuna Willinlähteen, jossa hänen videolla esittämänsä lännensankari Finn-Side Kid voi rosvojen ilmestymistä odotellessaan harjoitella revolverinvetoa. Vaikka Suomensyrjä ei koe taidettaan leikiksi, hän myöntää, että yhtymäkohtia lapsuuden mielikuvitusmaailmoihin on. ”Ei meillä niinku leluja ollu, sillee hirveesti ostettu siihen aikaan. Ei ollu Hartikaisia eikä Lelumaailmoja sun muita. Me tehtiin ite, keksittiin ite. Että sieltä se vaan sitte kuitenki kumpuaa jostain.

Teksti: Minna Haveri. Kuvat: Juho Haavisto.