ITE SAIMAALLA
Teksti: Minna Tuuva, Kimmo Heikkilä. Kuvat: Kimmo Heikkilä, Minna Tuuva

Mitä tapahtuu kun pitkän työuran uunimuurarina tehnyt mies alkaa hulluttelemaan? Siitähän syntyy aivan vallatonta taidetta ja ihmisille hyvää mieltä. Sekä uuninluukulle uusi elämä. 

Savonlinnalainen muurari Risto Salmi on muurannut 40-vuotisen uransa aikana yli tuhat uunia. Taiteellinen silmä kehittyi jo käsityöammatissa, mutta varsinaisia taideteoksia Salmi on innostunut tekemään vasta viime vuosina.

Muurarina Salmi joutuu usein myös purkamaan vanhoja uuneja ja helloja, eikä kauniille uuninluukuille tai valurautaisille hellanrenkaille tuntunut löytyvän ottajia. Sisustuselementiksi joskus niitä kyseltiin ja siitä Salmi saikin idean tehdä luukuista jotain kaunista. Ensimmäiseksi syntyi vaimolle hääpäivälahjaksi mahtavan kokoinen monumentti, jonka neljään sivuun on upotettu yhteensä 75 antiikkista uuninluukkua ja katolla koreilee jättimäinen kuparipannu. Ensimmäisen työn jälkeen vasta innostus alkoikin. Betonimyllystä syntyi iloinen pyöreänaamainen ukkeli, joka tuo mieleen MTV:n takavuosien pöllö logon. MTV on itseasiassa käynytkin Salmen pihassa kuvaamassa teoksia.

Hellanrenkaita päällekkäin pinoamalla on syntynyt useita pienempiä ja suurempia patsaita. Isoisänsä Korte-Heikan muistolle tekemäänsä patsaaseen Salmi on saanut jopa liikettä hellanrenkaiden kokoa vaihtelemalla. Satojen kilojen painoinen Korte-Heikka rummuttaa shamaanirumpua neljäntuulen lakki päässään.

175 hellanrengasta taas muodostaa muistopatsaan Salmen lapsena tuntemalle pienikokoiselle Taito -nimiselle miehelle. Salmen isä otti kodittoman Taiton asumaan heille kotiin talveksi 60-luvulla, vaikka perhe ei ollut varakas. Isoihin taloihin ei haluttu Taitoa ottaa. Taito oli hyvin lyhytkasvuinen ja sen takia vähätelty. Runoja vuosikymmenet kirjoittanut Salmi on tehnyt Taitosta runon ja halusi tehdä hänelle patsaankin. Patsas on osoitettu kaikille Taiton kaltaisille, heikoille ihmisille. Patsaalla on kasvot pään molemmilla puolilla, toinen puoli on Toivo. ”Miusta sellanenkin ihminen, joka ei oo mittään ihmisten silmissä, niin sille pitäs tehä patsas, eikä sellasille, jotka on voittajia,” hyväntahtoinen Salmi kertoo.

Salmi haluaa teoksillaan tuoda ihmisille hyvää mieltä. Uuneja muuratessaankin hän piirtää laastiin hymynaaman vaikkapa uunin sisälle ja jättää näin merkin tekijästä. Omalle pihalle on syntynyt Olavinlinnan tornin näköinen pizzauuni. Autotallissa painavaa taidettaan väsäilevä Salmi toteaa inspiraation iskevän välillä niin kovana, ettei oikein voi mennä nukkumaankaan. Uuniluukuista muotoiltu keinutuoli ja pieni Fiat pyöreine muotoineen ihmetyttävät, kuinka valurautainen taipumaton materiaali voikin olla niin eläväistä.