ITE-taidetta Raaseporista, Fiskarsin ruukista

Blogit

Kirjoittajat: Veli Granö, Susanna Kankare

Kuva: Veli Granö.

Elämänmuodon haurautta Timo Karjalaisen kiviveistoksissa

Näin joulun alla jaamme hieman ITE-Uusimaaseutu -hankkeen syksyn kartoitusten satoa!

Marraskuussa vierailimme itseoppineen taiteilijan ja metallimiehen Timo Karjalaisen luona Raaseporissa.

Elämme ihmeellisiä aikoja. Fiskarsilainen Timo Karjalainen tuntee sen nahoissaan. Hän hytisee kylmässä verstashallissaan ja hitsaa myyntiin rautaisia kamiinoita. Oman hallin lämmittäminen on pienyrittäjälle nyt liian kallista.

Pölyisillä hyllyillä pilkottaa muutamia varsin omaperäisiä taideteoksia. Hän on takonut rautaa veistoksiksi jo parikymmentä vuotta. Kesälomaa hän vietti viimeksi 1982.

Karjalaisen raudasta takomat, lonkeromaiset ja korumaiset veistokset kantavat sisällään suurta kiveä. Timo pitää kivistä, varsinkin niistä, jotka on louhittu syvältä maan uumenista. Hän näkee niissä viestin elämänmuotomme hauraudesta.

Timo Karjalainen pohtii myös nykyistä energiapulaa kivien ja maan näkökulmasta: Maasta kaivetut aarteet ovat antaneet meille lämmön, varallisuutemme, sivistystäkään tänne kylmään pohjolaan ei ilman maan anteja olisi rakennettu.

Karjalaisen rautaiset veistokset nostavat kiven irti maasta. Ne lepäävät veistoksessa kuin rautaisessa kehdossa, ja nyt merkityksetön kappale maan kamaraa muuttuu tärkeäksi. Kun katsojan on pakko katsoa Timon kiveä, ehkä hänkin huomaa sen erityisyyden. Voisiko jäyhän metallimiehen taideteoksia sanoa eräänlaisiksi maan pyhittämisen alttareiksi?

Teksti ja kuvat: Veli Granö & ITE Uusimaa

Resonoiko ITE-taide? Tiedätkö sinä omaperäisiä, itseoppineita taiteentekijöitä, kohteita tai ilmiöitä Uudeltamaalta? Ehkä olet itse ITE-taiteilija? Lähetä vinkki: susanna.kankare@msl.fi.

Lisää aiheesta www.iteuusimaa.fi

#itetaide #itsetehtyelämä #itekartoitus #visitite

Kirjoittaja

Kirjoittaja