Karkkilalalaisen Jarmo Suojärven töissä värit leiskuvat kaikessa loistossaan

Blogit

Kirjoittajat: Veli Granö, Susanna Kankare

Suojärvi ja ”Hirvi kaupungissa”-teos. Kuva: Veli Granö

ITE -taiteilija Jarmo Suojärvi työskentelee valimotyöntekijänä Karkkilassa Componentan metallivalimossa. Tehtaan melussa ja savussa hänen ajatuksensa harhailevat usein Posiolle ja lapsuuden hillasoille. Rakkaimmat muistot liittyvät luonnossa koettuihin elämyksiin ja hän on maalannut niistä valtavan määrän tauluja.

Suojärvi ei halua hävittää tyhjiä maalituubeja, vaikka niitä tulee paljon. Tämä karhu on koostettu tyhjistä tuubeista ja maalattu päälle. Vaikutelma on jännittävän kolmiulotteinen. Kuva: Veli Granö

Pohjoisen ankaran maiseman värit pääsevät hänen töissään leiskumaan kaikessa loistossaan. Värin käyttäjänä hän onkin täysin suvereeni taituri. Viimeisimpiä abstrakteja töitään hän nimittää kuvaavasti värihurrikaaneiksi. Vaikka monet taulut kuvaavat erämaan tunnelmia, on niissä paljon muutakin. Soilla ja vaivaiskoivikoissa seikkailee sarjakuvista ja elokuvista tuttuja hahmoja.

”Korvasienikostaja” Kuva: Veli Granö

Cowboy on tipahtanut tundralle ja Elvis savupirttiin. Suojärven rakastamat erämaan eläimet puolestaan ovat eksyneet kaupunkiin. Jarmon taulujen maailma on originelli sekoitus pohjoisen ihmisen sielunmaisemaa ja urbaaniin elämään liittyviä haasteita. Suojärven aivan mainiot Elvis-sarjan taulut olivat juuri nyt nähtävillä Tampereella Joulun harsomaa näyttelyssä, Galleria Himmelblaun Kutomosalissa 4.12.2022–8.1.2023. ITE-Uusimaa tiimimme seuraa tiivisti minne taulut seuraavaksi päätyvät nähtäville.

Suojärven ”Mies hyppää ojan yli”-teos. Kuva: Veli Granö
Riekon kesyttäjä (Härmän Elvis) on vain yksi Jarmo Suojärven herkullisista Elvis -tauluista. Tämäkin työ oli nähtävillä Himmelbaun näyttelyssä Tampereella 8.1.2023 asti.
”Latokasken hampparit” Kuva: Veli Granö

Kirjoittaja

Kirjoittaja