Uusmaalaisen ITE-taiteen kuuma kesä 2023

Blogit

Teksti: Susanna Kankare

Uusmaalaisen ITE-taiteen kartoitushanke alkaa olla puolivälissä ja ilmiantoja on tullut tasaiseen tahtiin. Tähän mennessä kasassa on jo lähes 70 ilmiantoa eri puolilta Uuttamaata.

Olemme positiivisesti yllättyneet pääkaupunkiseudulta tulleista runsaista ilmiannoista ja yhteydenotoista. Taiteilijavinkkausten lisäksi erilaiset toimijat ja galleriat ovat lähettäneet tietoja näyttelyistä ja tapahtumista, joissa on mukana outsider- tai ITE-taidetta. Myös eri kuntien matkailutoimijat ovat olleet ihailtavan kiinnostuneita omien alueidensa ja kuntiensa ITE-ilmiöistä ja matkailukohteista. Tämä on juuri sellaista verkostoitumista ja yhteistyötä, jota hankkeen myötä haluamme rakentaa ja edistää.

Kannustamme lähettämään edelleenkin vinkkejä ITE-taiteen ilmiöistä, tapahtumista, gallerioista, taitelijoista ja teoksista matalalla kynnyksellä. Timanttinen hanketiimimme ja kartoittajamme käyvät läpi kaikki ilmiannot ja ovat yhteydessä vinkin lähettäjiin.

Hanketiimimme on täydentynyt, ja kesän aikana Veli Granön lisäksi uusi kartoittaja Heini Heikkilä kiertää haastattelemassa ja kuvaamassa kohteita tiiviillä tahdilla.

Mikäli olet itse ITE-taiteilija tai tapahtumajärjestäjä ja haluat apua oman kohteesi esille nostamisessa ITE-taiteen kanavissa, niin ole rohkeasti yhteydessä minuun eli hankekoordinaattori Susanna Kankareeseen. Yhteystietoni löydät täältä.

Kesäkuussa on startannut myös ITE-Uusimaan Eti ITE -kampanja, jonka voit bongata some-kanavilta ja toivon mukaan myös Uudenmaan paikallislehtien sivuilta.

Kesän tärppejä Uudellamaalla

ITE-taiteilijoita ja tapahtumia sekä näyttelyitä voi bongata kesän aikana runsaasti niin Uudenmaan alueelta kuin ympäri Suomeakin. Tiedossamme olevat yleisölle avoimet kohteet ja tapahtumat on koottu Visit ITE -sivustolle www.visitite.fi.

Tässä on muutama täsmätärppi Uudenmaan menovinkeistä kesällä 2023:

Avoimet työhuonevierailut ja taitelijatapaamiset

  • Benny Uhleniuksen työhuoneella Inkoossa, Fagervikin ruukissa heinäkuussa tiistaisin klo 12–15. Vapaa pääsy. Myös teosmyyntiä.
  • Jori Kalliolan työhuoneella Hangossa elo- ja syyskuussa: 22.–24.8., 27.–31.8., 4.–7.9., 12.14.9., 17.–21.9., 24.–28.9.2023, käynneistä sopien. Vapaa pääsy. Myös teosmyyntiä.

Näyttelytärpit ja kohdevinkit

  • Jori Kalliolan Pirullisia puupäitä Piiparilassa -yksityisnäyttely 5.–30.7. Piiparilan taidetalo, Heparintie 136, Kirkkonummi
  • Benny Uhlenius, yksityisnäyttely, Inkoon kirjasto, kesäkuu 2023
  • Happiness Allowed -taidenäyttely Hyvän Olon Keskus Knipnäsissä Tammisaaressa 1.6.–30.9.2023. Yli 20 taitelijan yhteisnäyttely, mukana myös 5 ITE-taiteilijaa.
  • Sirkka Turkin Ruusulinna Porvoossa, käynneistä sopien
  • Leena Nion Kimara-taidepolku Tuusulassa, kesä-elokuussa käynneistä sopien
  • Villa Mehu, edesmenneen Elis Sinistön taideympäristö Kirkkonummella
Benny Uhlenius työhuoneellaan Inkoossa. Kuva Susanna Kankare, MSL.
Jori Kalliola työhuoneessaan Hangossa. Kuva Veli Granö, MSL.
Sirkka Turkin Ruusulinna Porvoossa. Kuva Veli Granö, MSL.
Leena Nion Kimara-taidepolku Tuusulassa. Kuva Raija Kallioinen, MSL.

Kirjoittaja