Kallion Om’pu Gallerian UPgrade! – kesänäyttelyssä toisen hylkäämä roska on toisen aarre


Muun muassa Helsingin tietokoneorkesterin kapellimestarina ja taiteilijaryhmä Ö-ryhmän perustajana tunnettu ”Vuoden Kiila” ja ”Kuvataiteen valtionpalkinto” -palkittu kuvataiteilija, taidekriitikko, kuratoija ja taiteen opettaja Erkki Pirtola (1950-2016) kirjoitti eräässä artikkelissaan auki tärkeän taidekysymyksen: entä jos taiteen marginaalit ovatkin keskeistä ja ”taiteeseen” sidottu taide ”marginaalia”?

”Todellinen taiteen emämaa löytyykin lastentarhoista, Steiner-kouluista, undergroundista, hullujenhuoneilta, presidentin muistikirjasta, betonigraffiteista, oudoista yöllisistä performansseista, ufokuvista, viidakkoshamaanin houreista…” (Ilta-Sanomat 24.4.1990), Pirtola kirjoitti. Hän järjesti koko elämänsä, 1970 -luvulta alkaen näyttelyitä valtavirrasta silloin sivussa oleville taiteilijoille, kuten Kalervo Palsa ja Roi Vaara.

Erkki Pirtola tykkäsi aikoinaan käydä avajaisissamme antamassa kannustavia palautteita tuoreille taiteilijoille. Hänen kuvansa on edelleen teipattuna dj -pöydän viereiselle seinälle”, kertoo Om´pu Gallerian Upgrade -kesänäyttelyn kuratoinut Joonika Kaukoranta. Myös Kaukoranta on kuratoinut outsider/marginaali/ITE -taidenäyttelyitä ilmaiseen, ylisukupolviseen, matalan kynnyksen ja kaikille avoimen Om´pun kahvila- , baari- , ja paikalliskortteligalleriaan jo 15 vuoden ajan. ”Tämä on nyt toinen kerta, kun kaksi kuukautta kestävä kesänäyttely on taidetta kierrätysmateriaaleista. Otan tämän kyllä tähän vakituisesti.”

Taideyliopistosta niukin naukin ulkopuolelle jääneen, itsekin kuratoinnin ohella kuvataidetta ja elokuvaa elämänuransa tehneen ja kulttuuriperheessä kasvaneen Kaukorannan kuratoinnilla on selkeät rajat: ”Ei rajoja. Myös taidekoulutetut taiteilijat ovat tervetulleita.” Galleriassa käyvät ja töitään esittelevät kaiken ikäiset. Eläkeläisetkin tuovat 1970 -luvulla valmistuneita töitään näytille, ehkä ensi kertaa.

Kaukoranta kertoo, että Om´pun kaltainen galleriatila on ollut rakastettu ja tervetullut. Siellä ei peritä vuokraa tai kysytä ensimmäisenä CV:tä. ”Tilasta ei tarvitse maksaa tuhansia euroja muutamasta viikosta, ja jäädä tappiolle näyttelyn pitämisestä.” Om’pu on omaehtoinen, avoin paikka. ”Saan yhteydenottoja laajasti ympäri Suomea, ulkomailta asti. Kaukaisin näyttely on tullut Afrikasta.”, kertoo Kaukoranta.

Helsingin Siltasaarenkadulla Bar Om’pussa sijaitsevan Om’Pu Gallerian kalenteri on täynnä: tällä hetkellä tilaan on vuoden jono taiteilijoilta ympäri Suomea.

Yksi rajaus kuitenkin löytyy: Kaukoranta haluaa tuoda tilaan lempeitä ja kivoja töitä. ”Ei synkkää, eikä provosoivaa. Kallio on täynnä yksiöitä ja yksinäisiä ihmisiä. Haluan, että Om’pun Galleria on iloa ja toivoa herättävä paikka. Valokuvataide ja raskaat sisäiset tuntemukset toimivat paremmin valkoisissa gallerioissa.”

Joonika Kaukorannan kuvailema henki hehkuu ja hohtaa UPgrade! – kesänäyttelyn (3.6.2023 – 5.8.2023) töissä, joista puuttuu masennus, ironia, iva ja synkeät värit. Kierrätysmateriaaleista on sen sijaan syntynyt värikkäitä, elämää ja iloa tulvivia töitä, oivalluksia, rakkautta ja iloa dystopian, roskaantumisen ja ilmastonmuutoksen todellisuuden tuottamista materiaaleista. Joutomaalta löytyneistä kehyksistä, ajopuusta, rikkinäisitä Barbieista, kasvimaan verkkoaidasta, jämälangoista, autiotalon hyllypaperista, särkyneestä kitarasta, leijan siimasta, rikkinäisistä ja hylätyistä astioista, epäonnistuneesta keramiikasta ja kirpparihelmistä on syntynyt toisin katsoen kiehtovia, uutta luovia, ajatuksia herättäviä ja visuaalisesti korkeatasoisia töitä. ”Toisen roska on toisen aarre”, sanotaan.

Näyttelyssä on mukana 25 taiteilijaa, joista vain muutama on taidekoulutettu kuvataiteilija.

Teoksissa käytetyt materiaalit on lueteltu kunkin teoksen vierellä olevaan pieneen lappuun, josta myös taiteilijan ja teoksen nimi, sekä teoksen hinta löytyvät. Myös laput on toteutettu hallitun yhdenmukaisesti, mutta täysin vapaasti, kunkin taiteilijan oman kädenjäljen mukaan.

Ripustus baarin lämpimän oransseja ja taivaansinisiä seiniä vasten on säväyttävä töiden käydessä dialogia keskenään ja kietoutuen toisiinsa, kuin viihdekeskuksen tai hylätyn kaupungin raunioista tunkevat horsmat, muratit, kärhöt ja villiruusut, sammaloituvat lasiseinät, kodikkaassa omassa pesässään Kallion sydämessä.

Ompu Gallerian UPgrade! kesänäyttelyn 3.6.2023 – 5.8.2023 taiteilijat ovat Naapurin Tiina, Karri Niemelä, Vihiriä, Hemminki Haltsonen, Juli Foos, Josefin Öst, Mervi Kolmonen, Lemon Mixedmedia, Esko Heinonen, Anna Penttilä, Anna Kuusisto, Enni Nuora, Krista Blomqvist, Kaisa Koo, Roope Laine, Jonna Luostari, Siina Henriksson, Eeva Flyktman, 3.10, Jukka Hakanen, Matti Pietari Järvinen, Elina Hakkarainen, Orzon ja Tixa.





Eeva Flyktmanin teoksissa kierrätysmosaiikista, epäonnistuneesta keramiikasta, kirpparihelmistä ja rikkinäisistä, hylätyistä astioista on syntynyt kauneutta, puhuttelevia teoksia. Kuvassa piikikäs Silitä mua! .
Vihiriän teos Ruusut on syntynyt kasvimaan verkkoaidasta ja jämälangoista. Erotteleva ja suojaava aita -tematiikka, mummolan ja perinteiden kirjonnan ja käsitöiden lämpö, ja kuvioiden puskeminen verkkoaidan läpi sopivat näyttelyn teemaan, jossa vanha roska saa oikeissa käsissä ja toisin nähtynä uuden elämän ja kukoistuksen.
Hemminki Haltsosen Ratsuprinsessaa ei voi olla rakastamatta. Se on taitavasti tehty, ja yksinkertaisesti söpö.
Anna Penttilän Riemu -vauvelin materiaalit ovat Roskat! + silkkimassa, raastin ja teesiivilät. Hauska iloisen keltainen pääsiäistipun ja sammakon sekamuoto on kuoriutunut roskista esiin Penttilän hautomossa.
Rainbow ranskanperunat, hippi kukkasia ja what is real ART? Matti Pietari Järvisen teoksessa Or not?
Hämähäkkipoju Reef Boy ampuu virkatuista kapaloistaan amorin nuolia Naapurin Tiinan taidokkaassa tekstiiliveistoksessa.
Esko Heinosen Sinikukka on ”luonnosta löytynyttä”.
Josefin Östin Eve of Eden on tehty pellosta löytyneistä posliininsirpaleista, tekstiilinriekaleista ja tekokukista.
Näyttelyssä on mukana koulutettuja kuvataiteilijoita ja kaikenlaisia taiteilijoita, ilman rajoja. Om’pun seinille levittyvää Otto Majan seinämaalausta, ja sen lomassa UPGrade näyttelyn töitä.

Kirjoittaja

Heini Heikkilä

Projektisuunnittelija

+358 40 6350201 heini.heikkila@msl.fi Lue lisää henkilöstä