Satupuutarha Kimara Tuusulassa avasi polkunsa yleisölle elokuuksi

Leena Nion perheineen kotipihamaalle rakentama taidepolku on täynnä mosaiikkitaidetta, puuveistoksia ja tekstiiliteoksia

Leena Nio istuu hirsisen mökin terassilla muutama tunti ennen Kimara-mosaiikkisatupuutarhan avajaisia sukunsa ja perheensä aikoinaan Karjalan evakkoina saaman tilan vehreän elokuun alun kukinnan keskellä. Taidepolulle ajetaan pientä hiekkatietä, jota reunustavat isän veistämät puu-ukkelit ja hauska tervetuliaissaattue, ikään kuin ratsastaisi kunniakujaa pitkin kylään. Niittyä kirjavoittaa sädehtivän värikäs kierrätyskukkapelto.

Ranskan Pariisissa vuosikymmenet aikuiskouluttajana ja englannin opettajana toiminut Leena Nio palasi Suomeen ja lapsuuden kotiin talon osittaisen palamisen ja vanhempien ikääntymisen myötä. Nyt vuosien aikana hoito- ja rakennusalalla toimineet vanhemmat ja Leena Nio itse ovat täyttäneet uudelleen rakennetun punaisen tuvan ympäristön Eskon häkellyttävillä puuveistoksilla ja alkukantaisilla, maasta nousevia raajoja tai olentoja muistuttavilla pöydillä ja tuoleilla, mosaiikein kirjailuilla eläimillä, käärmeillä, kilpikonnilla, liskoilla, kissoilla, koirilla, perhosilla, kukilla, toteemeilla, tulenliekeillä, ja Tertun virkatuilla tekstiiliveistoksilla.

Punatukkainen Rita-muotinukke on saanut myös mosaiikkiasun ylleen. Rita oli hädin tuskin löytänyt paikkansa Kimaran tien varressa, kun joku oli halunnut sen mukaansa. Lopulta Rita oli löytynyt Nummenkylästä ilman käsiä ja hiukan rähjääntyneenä. Nyt Rita nautiskelee metsän rauhasta korjattuna Kimaran keskellä, muiden koristeltujen ja prinsessamaisen kauniiden naishahmojen lomassa. Uima-altaassa lekottelee kultaiseen uima-asuun pukeutunut kolleega paratiisin eläinten keskuudessa – edellisten kesien ensin Aatami ja Eeva, sitten Tarzan ja Jane ovat tämän kesän kokonaan lepäämässä. Puiset, ryijymäisen turkin saaneet värikkäät lampaat laiduntavat rauhaisasti nurmella. Värikkäistä isoäidinneliöistä valmistetun tiipiin sisällä lepäilee toistakymmentä Barbie-nukkea lapsineen virkatuissa mekoissaan. Leena Nion lukemattomat naishahmot, torsot, nuket, teokset ja maalaukset hehkuvat sateenkaaren väreissä riemua ja tanssin elämäniloa rikkoutuneen lasin, diskopallomaisen peilin ja värein kirjossa. Satupuiston taidepolun eri alueilla on sadunhohtoiset nimet: Siipien havinaa, Zoolandia, Pupulandia, Kissakulma, Taidekuja, Urheiluseinä, Karhulandia, Riikinkukkojen valtakunta, Kanatarha sekä Tertun ja Eskon nuotiopaikka. Native villagessa kohoavat tiipiit ja toteemit.

Lapsena piirustuskilpailuita voittanut ja taiteellisesti lahjakas Leena oli aiemmin käynyt pariisilaisen mosaiikkikurssin, ja jäänyt koukkuun saman tien. Nykyään hän ei tee mosaiikkeja enää kuin ”ehkä viisi tuntia päivässä”, vaikka tekeminen on joskus vienyt mukanaan koko naisen. Tällä hetkellä hän vetää mosaiikkikursseja Sipoon, Tuusulan, Nurmijärven, Järvenpään ja tietysti Jokelan kansalaisopistoissa, ja kalenteri on tukoten täynnä. Vuosien tekemisen aikana osaaminen, tekniikat ja käytetyt materiaalit ovat kehittyneet – laastiin upotetut lasinsirut ja betoni kestävät ulkona säätä. Elokuun ajan Kimarassa on maksuttomat, avoimet ovet ja mosaiikkimyymälä palvelee mosaiikista innostuneista.

Avajaisvieraat alkavat saapua. Lasinen terassi täyttyy puheensorinasta ja vieraista, ja karjalaiseen tyyliin pitopöytä notkuu piirakoita, juustoja ja herkkuja. Valtava vadelmilla ja tummilla orvokeilla täytetty täytekakku kannetaan pöytään. Sukulaisten, perheen ja taiteilijavieraiden kodikas ja värikäs kudelma on kuin lämmin virkattu peitto tai kaunis mosaiikki, jonka arvo saattaa kaupungin tungoksissa joskus unohtua tai kadota kokonaan.

Satupuutarha Kimara. Avoimet ovet 5.–27.8.2023 avoinna klo 11–18
Tiensuuntie 100, 00540 Jokela, Tuusula (aja hiekkatien päähän P-alueelle.)
+ 358 45 355 77 05

Leena Nio toivottaa kaikenikäiset vieraat lämpimästi tervetulleeksi Kimaran satumaiseen mosaiikki- ja veistosmaailmaan. Kimara on avoinna yleisölle 27.8.2023 saakka klo 11–18.
Leenan isän ja äidin, Eskon ja Tertun lampaat laiduntavat kaikessa rauhassa pihanurmella.
Esko Nio on veistänyt vieraita ja pop up -kesäkahvilaa varten upeita puutuoleja ja penkkejä Leena Nion koko pihamaan täyttävien taidokkaiden mosaiikkitöiden lomaan.
Barbien tiipiin ja toteemipuiden luo Leena Nio on tehnyt shamanistisia ja värikkäitä tekstiilisauvoja.
Toteemit, käärmeet ja kaikenlaiset ötökät ja olennot seikkailevat pihan uumenissa ilmeikkäinä.
Käärmeet ja liskot vartioivat uima-altaan yksinäistä lekottelijaa.
Rita-parka kaapattiin heti tien poskesta jonkun matkaan. Pelastusoperaatiossa sille jouduttiin laittamaan uudet kädet. Esko Nion Terttu ja Esko istuvat grillipaikalla onnellisena avioparina kuusten ja nuotiotulen katveessa.
Ihanat naiset tanssivat iloisina kissojen, sydänten, kukkaryöppyjen ja värikimaroiden keskellä.
Rakkauden lieskat loimuavat pellon reunassa.

Kirjoittaja

Heini Heikkilä

Projektisuunnittelija

+358 40 6350201 heini.heikkila@msl.fi Lue lisää henkilöstä