Kirja Uudenmaan ITE-taiteesta päättää laajan teossarjan sekä koko Suomen kattaneen kartoitustyön

Uutiset
Kirjan etukannessa karkkilalaisen ITE-taiteilijan Jarmo Suojärven maalaus Korvasienikostaja, valokuva Veli Granö.

Uudenmaan ITE-taiteilijoita esittelevä kirja on ilmestynyt. Julkaisu päättää Maaseudun Sivistysliiton tuottaman kirjasarjan, jossa on aiemmin esitelty Suomen muiden alueiden omaleimaista nykykansantaidetta. Samalla tulee päätökseen neljännesvuosisadan kestänyt ITE-taiteilijoiden kartoitustyö, joka on ulottunut läpi koko Manner-Suomen.

Uudellamaalla kukoistaa rikas ja monimuotoinen ITE-taide

Uusmaalaisia ITE-taiteilijoita leimaa sama moninaisuus, joka on luonteenomaista koko maakunnalle: alueella on vauraita kaupunkeja lähiöissä viihtyvine taiteilijoineen, mutta myös laaja maaseutu ja rannikko pienine kylineen ja perinteisine ITE-taiteilijapersoonineen.

Uudenmaan ITE-taide piirtää kuvaa visuaalisen kulttuurimme muutoksen suunnasta mutta on myös todiste taiteen syvimpien sisältöjen pysyvyydestä. Globalisoituvan ja samankaltaistuvan visuaalisen kulttuurin suomalaiset vastarannankiisket elävät ja voivat maakunnassa edelleen hyvin.

Uusmaalaisen ITE-taiteen kartoituksessa Maaseudun Sivistysliitto sai yleisöltä toistasataa vihjettä omaleimaisista itseoppineista visuaalisen taiteen tekijöistä. Dokumentointikäyntejä tehtiin runsaat 50, ja lisäksi oli tiedossa tekijöitä entuudestaan. Kirjasta löytyy artikkelit tai matrikkelitekstit kaikkiaan 66 tekijästä.

Taiteilijoiden esittelyjen lisäksi kirja sisältää tutkijoiden kirjoituksia ja haastatteluja. Ne avaavat kuvaa nykykansantaiteen luonteesta taiteen kentällä ja ihmisten tajunnassa sekä pohtivat ITE-taiteen tulevaisuutta itseilmaisun ottaessa yhä vahvemmin paikkaansa digitalisoituvassa arjessa.

Kirjan sisältö on tuotettu Maaseudun Sivistysliiton toteuttamassa uusmaalaisen ITE-taiteen kartoituksessa, jota rahoittivat uusmaalaiset Leader-yhdistykset Euroopan maaseuturahastosta. Kirjan julkaisemisen mahdollisti Keskitien Säätiön avustus.

Kirjan päätoimittaja on Veli Granö. Ulkoasun on toteuttanut Marko Mäkinen. Julkaisu on vapaasti ladattavissa Maaseudun Sivistysliiton materiaalipankista pdf-versiona. Painettua kirjaa jaetaan kartoituksessa dokumentoiduille taiteilijoille sekä uusmaalaisiin kirjastoihin ja taidemuseoihin.

ITE-taidetta Uudeltamaalta -kirja  
Päätoimittaja, kuvatoimittaja Veli Granö 
Ulkoasu Marko Mäkinen
Maaseudun Sivistysliitto, 2024 
128 sivua 
ISBN 978-952-7579-02-2 (ladattava) 
ISBN 978-952-7579-01-5 (painettu)
Kirja on ladattavissa maksutta Maaseudun Sivistysliiton materiaalipankista 
Kirjan kansi: Jarmo Suojärvi, Korvasienikostaja, kuva Veli Granö

ITE-taiteen kartoitus Uudellamaalla vei päätökseen Maaseudun Sivistysliiton neljännesvuosisadan suurponnistuksen

Suomalaisen nykykansantaiteen tärkeä virstanpylväs on saavutettu, kun Maaseudun Sivistysliitto sai päätökseen viimeisessä maakunnassa toteutetun ITE-taiteen kartoituksen. Vuonna 1998 alkaneet kartoitukset ovat edenneet maakunta toisensa jälkeen läpi koko Manner-Suomen. Viimeisenä toteutui ITE Uusimaaseutu – paikallisuuden lumovoimaa matkailuun -hanke vuosina 2022–2024.

Neljännesvuosisadan kestäneessä kartoitustyössä suomalaiset ovat lähettäneet yli 2 500 vihjettä itseoppineista taiteen tekijöistä. Dokumentointikäyntejä taiteilijoiden luokse Maaseudun Sivistysliitto on toteuttanut kaikkiaan noin 1 100. Kartoitusten tuloksista on julkaistu 17 kirjaa. ITE-taiteen näyttelyjä on toteutettu kautta maan kymmenittäin yhteistyössä museoiden kanssa. MSL on kartuttanut ITE-taidekokoelman, jossa on yli tuhat teosta; kokoelma on Kokkolassa K.H. Renlundin museon hoidossa, ja teokset ovat lainattavissa muidenkin museoiden käyttöön. Finna-tiedonhakupalveluun kaikkien nähtäville on talletettu lähes 10 000 valokuvaa.

LINKKEJÄ
Kotisivuille: ITE-taide ja www.visitite.fi
Tietokantaan: ITE-taide Finnassa
Some-kanaville FB ITE-taide, FB ITE Uusimaa, IG ITE-taide, YouTube ITE Uusimaa

LISÄTIEDOT
Raija Kallioinen, kulttuurituottaja, MSL, raija.kallioinen@msl.fi, puh. 040 5636 876

Vantaalaisten Arvo ja Ulla Kirvesmäen ankkaveistokset toimivat Uudenmaan ITE-kartoitushankkeen tunnuskuvana. Kuva Veli Granö.
Sirkka Turkki on luonut kokonaisen kaupungin palaneen talonsa materiaaleista. Turkin taideympäristö Ruusulinna sijaitsee Porvoossa. Vierailumahdollisuuksista löytyy tietoa Visit ITE -kohdehakemistosta. Kuva Heini Heikkilä.
Pekka Heleniuksen Tao tao -puistossa Nurmijärven Klaukkalassa metalli vääntyy abstrakteihin muotoihin. Tao tao -puisto on yksi uusmaalaisista kiehtovista ITE-taideympäristöistä, joissa yleisö on tervetullut vierailemaan. Ks. esittely Visit ITE -hakemistosta. Kuva Veli Granö.
Mosaiikkitaiteilija Leena Nio ja vanhempansa Esko ja Terttu Nio ovat toteuttaneet Tuusulan Jokelaan Kimara-taidepolun. Vierailumahdollisuuksista lisää tietoa Visit ITE -kohdehakemiston esittelyssä. Kuva Heini Heikkilä.
Anna Penttilän Nukkavierumetsä kutsuu kävijöitä Kirkkonummelle. Lue lisää Visit ITE -kohdehakemiston esittelystä. Kuva Heini Heikkilä.
Taiteilija ”Sani” kutsuu vierailulle Siuntioon kotipihaansa luomaan Villa Vanamon taidepuistoon. Esittely löytyy Visit ITE -kohdehakemistosta. Kuva Heini Heikkilä.
Heikki Meriläisen koti Hangossa on täynnä pitkän elämän aikana syntynteitä veistoksia ja maalauksia. Kuva Veli Granö.
Kirkkonummelle Villa Mehu -taideympäristön ja elämänpiirin luonut Elis Sinistö Veli Granön kuvaamana.