ITE-taidetta Uudeltamaalta

Kirja

ITE-taidetta Uudeltamaalta esittelee Uudenmaan alueelta löytynyttä omaperäistä nykykansantaidetta ja sen tekijöitä.

Alueen taiteilijoita leimaa sama moninaisuus, joka on luonteenomaista myös Uudellemaalle: täällä on vauraita kaupunkeja, lähiöissä viihtyvine taiteilijoineen, mutta myös laaja maaseutu ja rannikko pienine kylineen ja perinteisine ITE-taiteilijapersoonineen.

Uudenmaan ITE-taide piirtää kuvaa visuaalisen kulttuurimme muutoksen suunnasta mutta on myös todiste taiteen syvimpien sisältöjen pysyvyydestä. Globalisoituvan ja samankaltaistuvan visuaalisen kulttuurin suomalaiset vastarannankiisket elävät ja voivat täällä edelleen hyvin. Tämä kirja kertoo heidän tarinoitaan.

Uusmaalaisen ITE-taiteen kartoitus huipensi neljännesvuosisadan kulttuuriponnistuksen

Suomalaisen nykykansantaiteen tärkeä virstanpylväs on saavutettu, kun Maaseudun Sivistysliitto sai päätökseen viimeisessä maakunnassa toteutetun ITE-taiteen kartoituksen. Vuonna 1998 alkaneet kartoitukset ovat edenneet maakunta toisensa jälkeen läpi koko Suomen. Viimeisenä toteutui ITE Uusimaaseutu – paikallisuuden lumovoimaa matkailuun -hanke vuosina 2022–2024. Kartoitusta rahoittivat uusmaalaiset Leader-yhdistykset Euroopan maaseuturahastosta. Kartoitustyö tuotti sisällön tähän kirjaan, jonka julkaisemisen mahdollisti Keskitien Säätiön avustus.

ITE-taidetta Uudeltamaalta -kirja esittelee maakunnan ITE-taiteilijoita. Tutkijoiden kirjoitukset ja haastattelut avaavat kuvaa nykykansantaiteen luonteesta taiteen kentällä ja ihmisten tajunnassa sekä pohtivat ITE-taiteen tulevaisuutta itseilmaisun ottaessa paikkaansa digitalisoituvassa arjessa.

ITE-taidetta Uudeltamaalta  
Päätoimittaja, kuvatoimittaja Veli Granö 
Ulkoasu Marko Mäkinen
Maaseudun Sivistysliitto, 2024 
128 sivua 
ISBN 978-952-7579-02-2 (ladattava) 
ISBN 978-952-7579-01-5 (painettu)
Kirja on ladattavissa maksutta Maaseudun Sivistysliiton materiaalipankista 
Kirjan kansi: Jarmo Suojärvi, Korvasienikostaja, kuva Veli Granö

Muita esitteitä

Ei valittuja sivuja