ITE UUSIMAASEUTU!

ITE-taiteen kartoitus Uudellamaalla 2022-2024.

Seuraa Facebookista uusmaalaisia löytöjä!

ITE Uudellamaalla

ITE Uusimaaseutu – Paikallisuuden lumovoimaa matkailuun

Maaseudun Sivistysliitto kartoittaa uusmaalaisia itseoppineita nykykansantaiteen tekijöitä ja muita paikalliskulttuurin kiinnostavia ilmentymiä. Hankkeessa kootaan ja tallennetaan uutta tietoa, esitellään ITE-taidekohteita yleisöille ja tuotetaan esittelyaineistoa mm. kylien, kuntien, maaseudun matkailupalvelujen, oppilaitosten ja taide-elämän tarpeisiin. Hanke toteutuu vuosina 2022–2024. Hanketta rahoittavat uusmaalaiset Leader-yhdistykset Euroopan maaseuturahastosta.

Hankkeen sisältö

Kenttätyövaiheessa tehdään uusmaalaisten itseoppineiden taiteilijoiden etsintää, haastatteluja, dokumentointia ja arkistointia. ITE-taiteilijoita kannustetaan kohteidensa avoinna pitämiseen ja heitä opastetaan yleisön ja matkailutoimijoiden kanssa toimimiseen. Kiinnostavimmista kohteista  tuotetaan esittelyaineistoa eri julkaisualustoille, karttapalveluihin ja medialle sekä matkailutoimijoille maaseutu- ja kulttuurimatkailun palveluihin.

ITE-taide vetää yhteen erilaisia ihmisryhmiä

ITE-taidehanke on pitkin Uudenmaan maaseutua ja kaupungin liepeitä kutsunut asukkaita antamaan vihjeitä taiteilijoista ja osallistumaan yhdessä toimiin taidekohteiden hyväksi. Löydetyt ITE-taiteilijat puolestaan pääsevät mukaan paikallisen, valtakunnallisen ja kansainväliseen ITE- ja Outsider-taiteen verkostoon.

Uudenmaan ITE-hanke on kontaktoinut ja kutsunut kylä- ja kuntatoimijoita ideointiin ja toimenpiteisiin kohteiden hyödyntämiseksi yhteisöissä ja luovan alan yrittäjiä ja matkailutoimijoita kohteiden esittelyyn, nyky- ja digiteknologiaa monikanavaisesti käyttäen.

Tavoitellut tulokset

Miksi ITE-taidehanketta tehdään? Haluamme, että kiinnostus ja arvostus kotiseutuun ja paikalliskulttuuriin kasvaa, ja taiteen arvo ja arvostus nähdään monin tavoin. Hankkeen myötä löytyy uusia mielekkäitä yhteisöllisen toiminnan muotoja sekä ideoita ja tahtoa kulttuuriympäristöjen vaalimiseen ja hyödyntämiseen – syntyy jaettua kulttuuripääomaa, innostusta, oppimista, yhteisöllisyyttä ja viihtyvyyttä. ITE-taiteilijat puolestaan saavat tunnettuutta, verkostoja ja itseluottamusta ja alueen kulttuuritoimijat ja yhdistykset näköaloja ITE-taiteilijoiden kanssa tehtävään yhteistyöhön.

ITE Uusimaa -hankkeessa syntyy ITE-taiteilijoita ja -kohteita esitteleviä aineistoja ja alustoja hyödyttämään kulttuurielämää ja matkailuelinkeinoja. Kartoitustyön avulla koulujen kulttuuriympäristökasvatukseen saadaan lapsille ja nuorille paikallisia esimerkkejä ja oppilaitoksiin opinnäytetöiden aiheita.

Matkailukohteiden vinkkipankit ja virtuaalinen matkailukartta

Osa uusmaalaisista taidekohteista on avoimia yleisölle ja niissä voi vierailla taiteilijan kanssa sovituin ehdoin. Tietoja matkailukohteista on koottu reittisivulle ITE-helmiä Uudellamaalla.

Hankkeessa myös toteutetaan aivan uudentyyppinen virtuaalinen matkailukartta ja galleriatila 3D -suunnittelun ja ThingLink -sovelluksen avulla. Helppokäyttöistä, matkailua mullistavaa ja havainnollistavaa Uudenmaan alueen virtuaalikarttaa reittiohjeineen pääsee katsomaan tältä sivulta helmikuussa 2024.

Matkailukohteista on hankkeessa toteutettu myös pieniä esittelyvideoita. Tästä pääset tutustumaan niihin ja haaveilemaan tulevista matkoista!

Elis Sinistön Taivaat

Aivan uudenlainen matkailun ja ITE-taiteen kokemisen tapa on kokonaan virtuaalinen matkailu kohteisiin, jotka katoavat tai niihin ei muutoin enää pääse. Tällainen on Maaseudun Sivistysliiton tekemä, Kirkkonummella sijaitsevasta ITE-taiteen klassikkokohteesta tehtävä Elis Sinistön Taivaat.

Ajassa muuttuva teos dokumentoi ja säilyttää jälkipolville metsäisen Villa Mehun digitaalisesti, avaa erilaisia kerrostumia Elis Sinistön elämänfilosofiaan ja taiteeseen, aiheesta tehtyihin taidevalokuviin, video- ja tanssiteoksiin sekä itse taideympäristön ajallisiin muutoksiin.

Uudenmaan ITE-taiteesta ilmestyy kirja

Kartoitustyössä syntyy runsas tietovaranto, jonka sisältöjä esitellään yleisölle myös kirjan muodossa, hankkeen ulkopuolisen rahoituksen turvin. Kirja julkaistaan keväällä 2024. Maaseudun Sivistysliiton aikaisempien ITE-kartoitushankkeiden tuloksista julkaistuja kirjoja on ladattavissa materiaalipankistamme.

Ilmiantoja haettiin kautta Uudenmaan ja saatiin toistasataa vinkkiä. Kartoituksia, haastatteluja ja kuvauksia tehtiin hankkeen aikana kymmenittäin.

Hankkeen rahoitus

Hanke saa rahoitusta EU:n maaseuturahoituksen kautta, ja kanavoituu Hämeen ELY-keskuksen sekä Uudellamaalla toimivien neljän Leader-ryhmän kautta:
EMO ry (Hyvinkää, Nurmijärvi, Tuusula, Vantaa, Espoo + Hämeestä Hausjärvi, Loppi, Riihimäki)
Silmu ry (Askola, Lapinjärvi, Loviisa, Myrskylä, Mäntsälä, Pornainen, Porvoo, Pukkila, Sipoo)
Ykkösakseli ry (Karkkila, Lohja, Vihti + Salo)
Pomoväst ry (Hanko, Inkoo, Kirkkonummi, Raasepori, Siuntio)

Omarahoitusosuudesta vastaa Maaseudun Sivistysliitto.

Hankkeen työntekijät

Hankkeessa ovat työskennelleet koordinaattorina Susanna Kankare ja Heini Heikkilä sekä kartoittajina Veli Granö ja Heini Heikkilä. ITE-taiteen asiantuntijana toimii kulttuurituottaja Raija Kallioinen. Hanketta johtaa Maaseudun Sivistysliiton kulttuurijohtaja Helka Ketonen.