Moottorisahan pärinä puhuttaa naisiakin – Karhufestivaalin veistäjien taidot hurmaavat yleisön vuodesta toiseen

Karhufestivaali, Veistokilpailu, Uutinen
Minna (vas.) ja Linnea Suomi olivat tulleet Ilomantsiin lomareissulle Paimiosta.

Ensi alkuun voisi ajatella, että moottorisahaveistäminen kiinnostaa ennen kaikkea miespuolista yleisöä. Vielä mitä!

Karhufestivaali 2021 kokosi neljän päivänä paikan päälle Ilomantsiin kaikkiaan viitisen tuhatta katsojaa. Karhumetsässä, Karhuareenalla ja Mestarit Mantsissa -kutsuveistossa oli yleisössä tasaisesti niin miehiä kuin naisiakin.

Yleistoteama oli, että sydähdyttävää ja seksikästä on se, että ihminen osaa tehdä jonkin asian hyvin. Niin kuin veistäjät osaavat veistää, ja vielä järeällä moottorisahalla. Ja sekä sisukkaasti rankassa kahden päivän mestaruuskisassa että sypäkässä tunnin pikamittelössä.

Puunveistäjät voivat loihtia teoksiin todella tarkkojakin yksityiskohtia.

Hienot visiot

Minna ja Linnea Suomi olivat tulleet Ilomantsiin lomareissulle Paimiosta. Linnealle Karhufestivaali-kokemus oli ensimmäinen, Minnalle toinen.

”En aiemmin edes tiennyt, että moottorisahalla voi veistää. Veistäjät ovat saaneet täällä puusta hienoja visioita irti. On hämmästyttävää, että he pystyvät tekemään teoksiin myös todella pieniä yksityiskohtia”, Linnea Suomi sanoi kaksipäiväistä karhunveiston mestaruuskisaa seuratessaan.

Minna Suomi kehui myös Karhumetsää, jossa mestaruuskilpailu pidettiin nyt toista kertaa. Karhufestivaalin aiempina vuosina veisto tapahtui Ilomantsin keskustassa.

”Tämä Karhumetsä on aivan loistava paikka, juuri sopiva. Ei veistäjiä pidä viedä ainakaan mihinkään asvaltille vääntämään.”

Minna ja Linnea Suomi kertoivat löytäneensä Karhumetsän ohella hyvin myös Ilomantsin palvelut keskiviikosta sunnuntaihin ajoittuneella reissullaan.

Viinitorni. Parppeinvaara. Yötä olemme Pikku Prihassa, jossa on mukava isäntä ja ihana emäntä. Ilomantsi on kerrassaan lupsakka kylä”, Minna Suomi sanoi.

Eija Hassinen (vas.) ja Sinikka Huikuri panivat merkille veistokisaa seuratessaan, että moottorisaha pysyy hyvin niin miesten kuin naistenkin käsissä.

Silmä lepää!

Leppoisa meininki houkutteli myös pohjoiskarjalaiset Sinikka Huikurin ja Eija Hassisen Karhufestivaalille.

”Silmä lepää, oikeasti lepää. Turha sitä on kieltää. Taitavia ovat”, Huikuri ja Hassinen totesivat mestaruuskisan veistoa ja veistäjiä seuratessaan.

Joensuussa Enon puolella asuva Hassinen ja Liperistä paikalle pöräyttänyt Huikuri olivat Karhufestivaalilla toista kertaa, ja he viettivät Ilomantsissa koko päivän. Sen mukaan kohteiden lista oli melkoinen: Taukoherkussa nautittiin karhunkakkaleivosta, ostoksilla käytiin Kesportissa ja Ilomarissa ja näyttelyistä suunnitelmissa olivat vähintään ITE-taiteen laaja kattaus, Ihmeiden ILO!TALO, sekä Katri Vala kulttuurikeskuksen taidepläjäys.

Myöhemmin kaksikon tarkoitus oli käydä tutustumassa luterilaiseen, niin kutsuttuun Sadan enkelin kirkkoon sekä samoilla huudeilla sijaitsevaan Viinitorniin. Myös jokin ruokapaikka piti löytää.

Torilta Karhumetsään vievän karhureitin varrelta naiset olivat bonganneet Kauppatiellä sijaitsevan Nukke- ja nalletalon, jossa on peräti 3000 asukasta.

”Siellähän tuli oikea nukkeähky!”

Lue myös:

Vuoden 2021 veistokilpailujen palkitut

Itäisin ja ihanin Karhufestivaali 2021 kokosi 5000 kävijää

Ilomantsin 80 raittikarhua herättävät ihailua

Mestarit Mantsissa -kutsuveisto synnytti mm. tsasounan