Esko Heikuran Pakolaiset-teos voitti karhunveiston mestaruuskilpailun 2021 – Timo Nevalainen ykkönen pikakisassa

Karhufestivaali, Veistokilpailu, Uutinen
Esko Heikura ja Karhufestivaalin 2021 mestaruuskisan voittoisa teos Pakolaiset.

Kuhmolaisen Esko Heikuran teos Pakolaiset voitti kaksipäiväisen karhunveiston mestaruuskisan Ilomantsissa. Tuomaristo luonnehtii Heikuran teosta eheäksi, tasapainoiseksi sekä hyvin suunnitelluksi kokonaisuudeksi, jossa otetaan kantaa ilmastonmuutoksen vaikutuksiin ja pakolaisuuteen.

Vuoden 2021 Karhufestivaalin kilpailujen teemana oli Karhu ja pentu. Aiheen tarkoituksena oli herättää ajatuksia ylisukupolvisuudesta ja siihen liittyvistä vastuista, iloista ja haasteista.

Sunnuntaisen karhunveiston pikakilpailun voittaja ratkaistiin yleisöäänillä, ja ykköseksi tuli Timo Nevalainen Pyhäsalmelta teoksellaan Lepoa ja leikkiä.

Timo Nevalainen voitti yleisöäänestyksellä ratkaistun pikakisan teoksellaan Lepoa ja leikkiä.

Ilmastonmuutos nousi esiin

Karhunveiston mestaruuskilpailuun perjantaista lauantaihin osallistui kaikkiaan 27 moottorisahaveistäjää eri puolilta Suomea. Kattaus oli hyvä sekoitus konkariosastoa sekä nuorempaa ja myös tuoretta verta. Kahdeksan veistäjää oli mukana ensimmäistä kertaa.

”Taitojen siirtäminen sukupolvelta toiselle näkyikin tänä vuonna veistoteeman lisäksi myös veistäjien kesken”, sanoo tuomaristoa johtanut taidetuottaja Heli Lukkarinen Maaseudun Sivistysliitosta.

Kilpailijat lähestyivät teemaa ajankohtaisten aiheiden kautta. Erityisesti esiin nousivat kysymykset ilmastonmuutoksesta, jota tulkittiin esimerkiksi erilaisina veden kuvauksina. Viilentävät pulahdukset, loputon jano tai napajään sulaminen kertovat tarinaa veden merkityksestä lähitulevaisuudessa. Useat teokset puhuttelivat tuomaristoa myös monikulttuurisuuden ja diversiteetin näkökulmasta.

Jari Rantanen: Rajat ylittävä äidinrakkaus. Tuomariston luonnehdinta: Rohkealla otteella veistetty monikulttuurinen karhuperhe.
Juha Käkelä: Pyydys. Tuomariston luonnehdinta: Ajankohtainen veistos, jossa on hienoja yksityiskohtia ja aggressiivista energiaa.
Raimo Hautaluoma: Rajan takaa. Tuomariston luonnehdinta: Sielullinen teos, jossa emon ja pennun yhteyden tuntee tuonpuoleisuudenkin takaa.

Neljä palkittiin tasaisessa kisassa

Heli Lukkarisen mukaan mestaruuskilpailu oli tasainen, ja viisihenkisen tuomariston kannatus jakautuikin poikkeuksellisesti yli puolelle veistoksista. Juuri tasaisuuden vuoksi tuomaristo päätyi palkitsemaan kaikkiaan neljä veistäjää.

Toiseksi tuli Jari Rantanen Kuhmalahdelta teoksellaan Rajat ylittävä äidinrakkaus. Kolmanneksi sijoittuiJuha Käkelä Ylöjärveltä teoksella Pyydys ja neljänneksi Raimo Hautaluoma Jalasjärveltä veistoksella Rajan takaa.

Tuomaristo antoi myös kaksi kunniamainintaa. Sen saivat Elli Viinikangas, Pyhäjoki, ja teos Tuulen henkäys sekä Christian Häggman, Ytteresse, ja teos Ti arbeit ilagTyöskennellään yhdessä.

Elli Viinikangas: Tuulen henkäys. Tuomariston luonnehdinta: Rohkea ja pelkistetty kuvaus tuo uudenlaista ilmaisua karhunveistoon.
Christian Häggmann: Ti arbeit ilag – Työskennellään yhdessä. Tuomariston luonnehdinta: Funktionaalinen teos, jossa karhun ja pennun yhdessä pitelemä penkki kutsuu istumaan ja toimii samalla sukupolvien välisenä siltana.

Pikakilpailussa lähes 350 ääntä

Myös tunnin kestäneen pikakilpailun teemana oli Karhu ja pentu, ja mukana oli 19 veistäjää. Yleisöäänestys suoritettiin Karhuareenalla heti veistoajan päätyttyä, ja ääniä annettiin kaikkiaan 349.

Aimo Laitinen: Suojelen sinua.

Nevalaisen jälkeen toiseksi tuli Aimo Laitinen Oulusta teoksella Suojelen sinua ja kolmanneksi Pekka Niskanen Haapajärveltä veistoksella Missä minun kenkäni on.

Pekka Niskanen: Missä minun kenkäni on.

Lisäksi OP Vaara-Karjala jakoi pikakisassa oman nimikkopalkintonsa, ja sen sai Esko Heikuran teos Päiväunet.

Esko Heikura: Päiväunet.

Viisihenkinen tuomaristo

Karhunveiston mestaruuskilpailu pidettiin Karhumetsässä 13.–14.8.2021 ja pikakilpailu Karhuareenalla 15.8. Mestaruuskilpailun tuomaristoon kuuluivat MSL:n taidetuottajan Heli Lukkarisen lisäksi ITE-taiteilija Paula Huhtanen, Ilomantsin kunnanhallituksen jäsen Olli Puhakka, moottorisahaveistäjä Erkki Rytkönen sekä maaseutu- ja energiayksikön päällikkö Pekka Tahvanainen Pohjois-Karjalan ELY-keskuksesta.

Mestaruuskilpailun arvioinnin kriteereissä korostettiin muun muassa taiteellisuutta, teknistä toteutusta, puun ominaisuuksien ymmärtämistä sekä perinteistä poikkeavien ratkaisujen ja aiheiden ilmeikästä käyttöä.

Lue myös:

Itäisin ja ihanin Karhufestivaali 2021 kokosi 5000 kävijää

Moottorisahan pärinä puhuttaa naisiakin

Ilomantsin 80 raittikarhua herättävät ihailua

Mestarit Mantsissa -kutsuveisto synnytti mm. tsasounan