Voittoisan Pakolaiset-teoksen Esko Heikura: ”Ilmastonmuutos liikaa vain puheen tasolla”
Uutisia tulee kuhmolaisella Esko Heikuralla seurattua päivittäin. Jostakin uutisvirrasta oli iskostunut mieleen aihe myös Pakolaiset-teokseen, joka voitti Karhufestivaalin 2021 karhunveiston mestaruuskilpailun.
”Idea oli ollut jo vähän pidempäänkin mielessä, ja nyt tuli kilpailussa siihen sopiva teema”, Heikura kertoo.
Tänä vuonna Ilomantsissa moottorisahaveiston aiheena oli Karhu ja pentu, jonka haluttiin herättävän tulkintoja ylisukupolvisuudesta ja siihen liittyvistä vastuista, iloista ja haasteista. Heikuran teoksessa jääkarhuemo pentuineen rantautuu jo pieneksi sulaneella jäälautalla maihin, jossa vastassa on ruskea maakarhu. Tuomaristo nosti luonnehdinnassaan esiin teoksen aiheiden ajankohtaisuuden sekä toteutuksen symmetrisyyden ja hahmojen erinomaisuuden anatomiaa myöten.
Ilmastonmuutos vaatii tekoja
Heikura pitää ilmastonmuutosta vakavana asiana mutta toimenpiteitä sen hillitsemiseksi aika lailla riittämättöminä.
”Teot jäävät liikaa puheen tasolle. Poliitikkojen täytyy näemmä ajatella kannatuksen säilymistä, ja sen takia kovin radikaaleja toimenpiteitä ei uskalleta tehdä.”
Heikuralla itsellään ilmastoasiat eivät ole jääneet vain uutisten seurantaan.
”Vaihdoin auton huomattavasti vähäpäästöisempään, vaikka entiselläkin olisin voinut ajella vaikka viisi vuotta. Tällaisessa harrastuksessa kuin moottorisahaveisto auto on välttämätön.”
Rauhalliseen tahtiin
Esko Heikuran voitto on noteerattu myös kotipuolessa, kuten Kuhmolainen-lehden etusivulla, ja onnitteluita on muutenkin ropissut. Heikura on osallistunut Karhufestivaalille joka kerta festivaalin perustamisesta eli vuodesta 2014 alkaen, jolloin hän ensimmäisen kerran myös voitti kilpailun.
Tämän vuoden teostaan hän pitää onnistuneena siihen aikamäärään, kun kaksipäiväistä kisaa käytiin, eli yhteensä 14 tuntiin.
”Teos oli ainakin teemaan sopiva. Minulle sopii kaksipäiväinen rupeama, kun en mitenkään hosumalla tee. Pari tuntia lisääkin ei olisi haitaksi.”
Pieniä veistoksia myyntiin
Karhufestivaali kuuluu Esko Heikuran mielestä alan tapahtumista ”aika lailla Suomen huippuihin”. Vuositasolla hän on osallistunut enimmillään kahteen kolmeen moottorisahaveiston kilpailuun sekä lisäksi joihinkin ei-kilpailullisiin veistotapahtumiin.
”Osallistumiset vaihtelevat, ja nykyään ne ovat jääneet vähemmäksi. Tänä vuonna olin Karhufestivaalin lisäksi pienimuotoisemmassa tapahtumassa Lieksassa.”
Heikura on tätä nykyä eläkkeellä, ja hän tekee veistoksia tilauksesta harvakseltaan. Pieniä veistoksia hän tekee myyntiin, ja Ilomantsissakin Katri Vala Kulttuurikeskuksen pihalla vaimonsa pitämässä pisteessä meni kaupaksi suurin piirtein kaikki mitä mukana oli.
Veistohommia varten Huotari on vuokrannut kaupungilta pienen verstaan, joka on puulämmitteinen, ja sähkökin tulee aggregaatista tarvittaessa.
”Pienissä veistoksissa hoidan moottorisahalla karkeamman osuuden. Viimeistelyn teen käsityönä veistotaltalla, ja sitä hommaa pystyy tekemään sisälläkin lämpimissä tiloissa.”
Mestari teki tsasounan
Esko Heikura osallistui Karhufestivaalilla 2021 myös Mestarit Mantsissa -kutsuveistoon, jossa teemana oli Pohjois-Karjalan 300-juhlavuosi. Heikura valitsi tuosta aiheesta toteutukseen ortodoksisen tsasounan. Ilomantsissa on edelleen paljon ortodokseja, ja kaunis Pyhän profeetta Elian ortodoksikirkko.
Pohjois-Karjalan juhlavuosi 2021 juontaa Uudenkaupungin rauhasta vuonna 1721, jolloin maakunnan rajat alkoivat kokonaisuudessaan piirtyä kartalle. Juhlavuoden pääideana on tuoda esiin pohjoiskarjalaista hyvää ja hyveitä.
Lue myös:
Karhufestivaalin 2021 palkitut
Yleisöäänestyksen suosikki: Aina saa olla huolissaan
Esko Heikuran veistäjäesittely
Itäisin ja ihanin Karhufestivaali 2021 kokosi 5000 kävijää