Aina saa olla huolissaan voitti yleisöäänestyksen Karhufestivaalilla 2021

ITE-taide, Karhufestivaali, Veistokilpailu, Uutinen
Iisalmelainen Jari Kuokkanen yhdisti teokseensa huolet jälkipolvesta, metsästä ja pörriäisistä.

Pienokaisesta huolen pitäminen puhutti Karhufestivaalin katsojakuntaa vuonna 2021. Karhunveiston mestaruuskilpailun yleisöäänestyksen voitti Jari Kuokkasen teos Aina saa olla huolissaan.

Festivaalin veistokilpailujen teemana oli tällä kertaa Karhu ja pentu, ja mestaruuskisan yleisösuosikissa karhuemo katsoo puuhun kiivenneen pentunsa perään.

”Emo on hyvin huolissaan, miten pentu pärjää, ettei se vain putoaisi”, kertoo Kuokkanen.

Mestaruuskisan veistäjillä oli käytössään 250 senttiä pitkä ja latvaosasta vähintään 50 senttiä paksu pölkky. Pölkystä erotellusta palasta Jari Kuokkanen teki oksan ja pörriäispesän.

Huoli myös metsästä

Karhufestivaalin järjestäjät toivoivat tämänkertaisen teeman yllyttävän moottorisahaveistäjiä pohtimaan ylisukupolvista vastuullisuutta ja kestävän kehityksen teemoja. Jälkeläisistä huolen pitämisen ohella Jari Kuokkanen kertoo sisällyttäneensä teokseensa myös ympäristöasiat. Karhut ovat metsässä, ja puun oksalla keikkuu karhunpennun ohella pörriäisten pesä.

”Teoksessa on mukana huoli metsän ja muun ympäristön tilasta. Myös pieneliöstö pitäisi saada luonnossa säilymään.”

Yleisöpalkinnosta Kuokkanen kertoo olevansa iloinen. Virallinen tuomaristokin kehui luonnehdinnassaan veistosta tasapainoiseksi ja linjakkaaksi ja löysi siitä hauskoja yksityiskohtia ja tarinallisuutta.

”Mielestäni onnistuin työssä hyvin. Sain siihen suuruutta, sillä veistos ulottuu koko pöllin mitan kahteen ja puoleen metriin”, Kuokkanen kertoo.

Veistäminen Karhumetsän uudella pehmeällä alustalla oli hänen mukaansa aikamoista keplottelemista, mutta iisalmelaisen kokemus kirvesmiehenä auttoi asiaa.

”Työssä on oppinut pukin kanssa pelaamaan.”

Pukilta käsin veisto oli Jari Kuokkasen mukaan pehmeällä alustalla aikamoista taiteilua.

Selkeä ykkössija

Elokuun loppuun kestäneessä mestaruuskilpailun yleisöäänestyksessä annettiin kaikkiaan 446 ääntä, joista Jari Kuokkasen veistos otti selkeän voiton 90 äänellä.

Seuraavasta sijasta käytiin tiukka taisto, sillä kakkoseksi ylsi 50 äänellä Timo Nevalainen Pyhäsalmelta teoksella Jaetut luonnon antimet, ja hänestä jäi vain kahden äänen päähän ilomantsilainen Timo Kareinen teoksellaan Äiti… Minulla on jano!

Mestaruustaiston yleisöäänestystä oli jatkettu elokuun viimeiseen iltapäivään saakka, sillä veistopaikka Karhumetsän huomattiin jo viime vuonna keräävän runsaasti veistosten ihailijoita myös varsinaisten festivaalipäivien jälkeen. Näin myös muille kuin festivaalikävijöille haluttiin mahdollisuus ilmaista mielipiteensä suosikkiteoksestaan. Lähes kaikki mestaruuskisan 27 teosta saivatkin ääniä.

Timo Nevalainen ja veistos nimeltä Jaetut luonnon antimet.
Timo Kareinen ja Äiti… minulla on jano! Teoksessa kallistuu Ilomantsista tuttu entinen vesitorni, nykyinen Viinitorni.

Teokset syksylläkin esillä

Karhunveiston mestaruuskilpailun teokset ovat vielä syksylläkin nähtävillä samassa pienessä metsikössä Ilomantsin Kansallistalon ja Katri Vala Kulttuurikeskuksen välissä. Pikakilpailun teokset ovat Karhuareenalla eli Katri Valan alapuolisella kentällä.

Kahdeksas Karhufestivaali pidettiin 12.–15.8.2021, ja jo toisen kerran koronan sävyttämässä tilanteessa. Festivaali toteutettiinkin hybridinä, eli sekä paikan päällä koettuna että Karhufestivaalin YouTube-kanavan kautta striimattuna.

Oheistapahtumineen festivaali keräsi Ilomansiin viitisen tuhatta henkeä. Karhulive-nettilähetyksillä oli kaikkiaan 2400 eri seuraajaa ympäri Suomea ja muuta maailmaa.

Ilomantsin raitille ripoteltiin kesäksi 2021 noin 80 puista karhua.

Raittikarhut talviunille

Karhufestivaalin aiemmista veistokisoista karttuneet karhut näkyivät entistä enemmän Ilomantsin raitilla kuluneena kesänä. Kaikkiaan 80 karhua viitoitti kulkua pääteiltä ja torilta veistopaikoille Karhumetsään ja Karhuareenalle. Syksyn tullen karhut siirtyvät raitilta pääosin talviunille.

Karhufestivaalin teoksista on tarkoitus synnyttää Ilomantsiin ympärivuotinen matkailukohde Tuhannen karhun maa -veistospuisto. Festivaali pidettiin ensimmäisen kerran vuonna 2014, ja karhuja on kertynyt nyt jo noin kolmisensataa.

Lahjakortit kolmelle äänestäjälle

Karhufestivaalin mestaruuskilpailun yleisöäänestykseen osallistuneiden kesken arvottiin kolme lahjakorttia.

Onnetar suosi Ilomarin ja Mantsin Kehyksen 50 euron lahjakortilla Pekka Kangasta Tyrnävältä. Mottimajan 30 euron lahjakortin saavat Maiju Lyhykäinen Ilomantsista sekä Jukka Virtanen Enosta.

Lue myös:

Vuoden 2021 palkitut teokset

Itäisin ja ihanin Karhufestivaali 2021 kokosi 5000 kävijää

Ilomantsin 80 raittikarhua herättävät ihailua

Mestarit Mantsissa -kutsuveisto synnytti mm. tsasounan

Karhufestivaalin 2021 veistäjien esittelyt