ITE-taidetta taitokulttuurin tyyssijoilla

Blogit

Teksti: Raija Kallioinen

Kompuuki-gallerian ensimmäisen ITE-näyttelyn taiteilija Petri Martikanen ja Taito Varsinais-Suomen toiminnanjohtaja Tiina Aalto. Kuva Raija Kallioinen.

Taito Varsinais-Suomi avasi elokuussa Saloon ITE-taiteeseen keskittyvän Kompuuki-gallerian. Punalattiaisen pienen  gallerian ensimmäisenä näyttelynä nähtiin salolaisen Petri Martikaisen Kadonnut helmi. Seuraavana on ohjelmassa Vuoden 2021 ITE-taiteilijan Jori Tapio Kalliolan näyttely Orgastinen hysteria.

Salon taitokeskus on käsillä tekemisen ja taitokulttuurin keidas. ITE-taiteen esittely on heille sukellus uusille vesille.

Mitä miettii nyt työkentän laajenemisesta näyttelytoimintaa pyörittävä, ITE-taidetta kauan seurannut Taito Varsinais-Suomen toiminnanjohtaja Tiina Aalto?


Miten Kompuukin tulo Saloon on otettu vastaan? Millaiset kokemukset teille tuli Kadonnut helmi -näyttelystä?

TA: Kun nyt katson tämänkin lauantain vieraskirjalistausta, on siellä kävijöitä Salon lisäksi Espoosta, Vihdistä ja Helsingistä. Niin ikään kun katson varattujen taideteosten määrää, en voi olla kuin tyytyväinen.

ITE liikuttaa selvästi aivan erityyppistä asiakaskuntaa kuin mitä meillä on ennen ollut. Uskon, että tämä tuo myös Salon kaupungille mielenkiintoisen lisän sen taidetarjontaan.

Mitä voimanlähdettä – tai ristiriitaa – näet syntyvän siitä, että taitokulttuurin ja kädentaitojen tyyssijaan asettautuu särmikäs ja omalakinen ITE-taide?

TA: Näen tämän nimenomaan voimanlähteenä, ristiriitaan en suostu uskomaan ollenkaan.

Meille yhdistyksenä on ominaista se, että uskallamme tarttua uusiin asioihin ja kumppanuuksiin sekä se, että yritämme nähdä laaja-alaisesti eteenpäin.

Esimerkiksi olemme miettineet, voisimmeko ottaa joidenkin kurssipalveluiden kylkeen oppia ITE-taiteen maailmasta.

Emme lähde kouluttamaan ITE-taiteilijoita, joka jo sinänsä olisi ajatuksenakin pähkähullu, mutta ITE-taiteen maailmasta on kenen tahansa mahdollista lähteä inspiroitumaan myös omassa tekemisessään. Voisimmeko me olla se kannustava taho, tätä mietimme nyt paljon.

Miten näet Kompuukin paikan tulevaisuudessa osana taidekenttää?

TA: Vaikka puhumme taiteesta, puhumme erityisesti itse tekemisestä ja hyvinvoinnista sekä elämyksistä.

Minä uskon, että ITE-taide pärjää taidekentällä oikein hyvin. Me pyrimme osaltamme pärjäämään juuri tuon mainitun itse tekemisen äärellä. Emme pyri olemaan akateeminen museo, se ei ole meidän juttumme. Meidän juttumme on kannustaa rohkeaan itsensä ilmaisemiseen.

Kuvissa yksityiskohtia Jori Tapio Kalliolan teoksesta Orgastinen hysteria. Kuvat taiteilijan arkistosta.

Petri Martikainen: Kadonnut helmi
24.8.–29.10.2021
Jori Tapio Kalliola: Orgastinen hysteria
8.11.–20.12.2021
Galleria Kompuuki
Salon taitokeskus, Sinisen talon lisäsiipi, Rummunlyöjänkatu 2, Salo
Avoinna ma ja pe klo 10–17, la 11–16
Voit sopia ryhmävierailuista muinakin aikoina.

Jori Tapio Kalliolan taiteilijatapaaminen näyttelytilassa 18.11.2021 klo 15 alkaen