Petri Martikainen

Turku (1964)

Petri Martikainen on taiteilija, joka on kokenut elämässään kovia, mutta selviytynyt vaikeuksista voitolle.

Martikaisen taiteellinen luovuus pääsi vauhtiin vuosina, jotka hän asui Kemiön saarella Högalidissa. Sekalaisista kierrätysmateriaaleista hän loi kolmiulotteisia ikoneita, jotka ovat saaneet suurta huomiota ITE-näyttelyissä Suomessa ja ulkomailla.

Martikaisen ikonit ovat hurjan värisiä ja sarjakuvatyylisiä. Keskeisintä niissä ovat uskonnolliset aiheet ja koristeelliset kehykset, jotka muistuttavat meksikolaisia ikonostaaseja. Koristeet, helmet, mosaiikit ja muun skitsin hän löytää rihkamakaupoista. Näissä ITE-ikoneissa ovat kaiken maailman pyhimykset hyvässä sovussa: Jeesus, Buddha ja Shiva monenkirjavissa pilttuissa.

”En usko mihinkään yksittäiseen uskontoon, mutta usko sinänsä tekee hyvää aivoille! Unelmani olisi sisustaa ja maalata temppeli, jossa kaikki maailman uskonnolliset hahmot olisivat yhtä aikaa esillä.”

Petri Martikainen tekee taidettaan innostuneella otteella. Hän on maalannut myös seinämaalauksia, mm. kerrostalon aulatilan, jossa seiniin maalatut ovet vievät kuvitteellisiin olemattomuuden huoneisiin.

Teksti: Erkki Pirtola. Kuvat: Jaanus Heinla.

Katso Erkki Pirtolan video Petri Martikaisesta vuodelta 2021.