Satakunnan ITE-taide innostaa koronankin keskellä

ITE SATAKUNNASSA
Teksti ja kuvat: Veli Granö

ITE Satakunnassa -hanke aloitti syksyllä alueen nykykansantaiteen kartoituksen. Paljon saatiin jo haastateltua ja kuvattua, kun koronarajoitukset äkkiä keskeyttivät hyvin alkaneet työt. Koska monet ITE-taiteilijat ovat iäkkäitä, olemme joutuneet jättämään tapaamiset kokonaan tekemättä. Samalla huoli vanhoista taiteilijoista on suuri.

Onneksi ehdimme saada jo käsityksen Satakunnan ITE-taiteen olemuksesta. Itseoppineita taiteen tekijöitä on alueella paljon. Taiteilijavihjeitä on kertynyt jo yli kuusikymmentä – ja laatu on hyvä.

Hanna Viitala sai kutsun ITE-juhlavuoden näyttelyyn

Yksi ensimmäisistä löydöistämme, lavialainen Hanna Viitala valittiin heti mukaan Kohtalona luovuus, ITE ja kumppanit -näyttelyyn. Kyseessä on kolmen museon toteuttama ITE-taiteen 20-vuotisjuhlavuoden näyttely. Se lähti liikkeelle Kokkolasta K.H. Renlundin museosta ja jatkaa kiertuetta kesällä Oulun taidemuseoon ja syksyllä Hämeenlinnan taidemuseoon. Näyttelyyn tekemässäni taiteilijamuotokuvien videossa on tietysti mukana myös satakuntalaisia tekijöitä.

Hanna Viitala edustaa aivan uutta ITE-taiteilijuuden sukupolvea. Hän on pitkälle koulutettu ja toiminut kansainvälisissä kaupallisissa tehtävissä Lontoossa. Perheensä hän on perustanut lavialaisen maanviljelijän kanssa. Kotitilallaan eläen hän luo omaperäistä taidetta ammentaen muinaisista naisen myyteistä. Hannan taidetta pääsee ITE-juhlavuonna näkemään Oulun ja Hämeenlinnan taidemuseoiden näyttelyissä. Kuva Veli Granö.

Väinö Ylénin kansanomainen taide herkistää

Satakunnassa liikkuvien kannattaa muistaa kodisjokelainen ITE-taiteen suuruus, Väinö Ylén (1908-2000), joka oli eräs tuotteliaimmista ja kiinnostavimmista ITE-taiteilijoista maassamme. Ylénin entiseen navettaansa rakentama laaja noin 500 teosta käsittävä näyttely kertoo Kodisjoen ja maaseudun kadonneesta elämäntavasta. Teosten kokonaisuus sisältää myös taiteilijan henkilökohtaisen ja ajattoman viestin yhteisöllisen elämän ja yhdessä tekemisen arvosta. Teokset ovat autenttista kansanomaista taidetta, jonka äärellä ensihämmästys ja nauru vaihtuu pian suureen ihailuun.

Yleisölle on suotu myös kurkistus Ylénien liikuttavan somaan kotitaloon. Sekin on Väinön omin käsin rakentama. Kotimuseo huokuu jokaisessa, rakkaudella viimeistellyssä, yksityiskohdassaan rauhaa ja vanhan ajan vakaata, tasapainoista elämää.

Väinö Ylén toteutti entiseen navettaansa noin 500 teosta käsittävän näyttelyn. Kansanomaiset teokset kertovat maaseudun kadonneesta elämäntavasta, yhteisöllisestä elämästä ja yhdessä tekemisen arvosta. Ylénin taidekodissa Rauman Kodisjoella voi kesäaikaan vierailla. Kuva Veli Granö.

Väinön ja Hilman kotimuseo on kesällä 2020 avoinna 27.6.–2.8. välisenä aikana ke, to, la ja su sekä pe 10.7. klo 12–16 ja Rauman pitsiviikolla 19.–26.7. joka päivä. Taidekodin osoite on Kodisjoentie 1535, 27310 Kodisjoki.

Kirjoittaja