Pikakisan 2021 voittaja Timo Nevalainen: ”Arvostan jopa enemmän yleisön mielipidettä”

Karhufestivaali, Veistokilpailu, Uutinen
Timo Nevalaisen mielestä 1,5 tuntia olisi pikakisalle paras aika.

Moottorisahaveiston pikakilpailu käytiin Karhufestivaalilla 2021 rapsakasti vain tunnissa. Timo Nevalaiselle Pyhäjärveltä se sopi, vaikkei hän aiempaa lyhyemmästä ajasta niin innoissaan ollutkaan.

”Muutamat veistäjät kritisoivat ajan lyhentämistä. Minua tämä ratkaisu varmastikin suosi, koska olen aika nopea veistäjä. Itsekin olen kyllä sitä mieltä, että aika olisi fiksumpi säilyttää puolessatoista tunnissa. Nyt osalla veistäjistä jäi teos kesken, eli kun aika on pidempi, tulee Karhufestivaalillekin valmiimpia ja siten arvokkaampia teoksia”, Nevalainen pohtii.

Voittoteoksen nimi on Lepoa ja leikkiä.

Selvä ykköstila levolle ja leikille

Karhuareenalla pidetty pikakilpailu ratkaistiin yleisön äänestyksellä heti kisan päättymisen jälkeen. Nevalaisen teos Lepoa ja leikkiä voitti kisan selkeästi, sillä hän kokosi kaikkiaan 349 äänestä 116 kappaletta. Toiseksi kisassa tuli Aimo Laitinen Oulusta 56 äänellä ja teoksellaan Minä suojelen sinua. Kolmanneksi eniten kannatusta eli 42 ääntä kokosi haapajärvisen Pekka Niskasen teos Missä minun kenkäni on?

Timo Nevalainen ei sano suunnitelleensa teostaan etukäteen.

”Tunnin ajassa ei ehdi juuri hahmotella, joten sahailin mitä mieleen tuli. Kun teemana oli Karhu ja pentu, veistos piti saada siihen jollakin tavalla sovitettua.”

Nevalainen arvostaa pikakisan ykkössijaansa.

”Olen aina arvostanut yleisön mielipidettä – jopa enemmän kuin tuomariston. Kun yleisesti teemme veistoksia myös niiden myynti mielessä, haluan luoda sellaista, joka miellyttää suurta yleisöä. Eli esimerkiksi niitä neljää–viittätuhatta seuraajaa, jotka tänä vuonna tulivat Karhufestivaalille veistämistä ja teoksia katsomaan. Tuomaristossahan voi olla taiteilijasieluja, joiden arviointi saattaa viedä toiseen suuntaan mitä veistäjä itse on ajatellut.”

Karhunveiston pikakilpailu pidettiin Karhuareenalla, joka sijaitsee Katri Vala Kulttuurikeskuksen alapuolella.
Vuonna 2021 sää suosi Karhufestivaalia muuten, mutta sunnuntaisen pikakisan aikana rapsahti rankka sadekuuro.

”Parhaita tapahtumia”

Timo Nevalaisen arvostaa myös Karhufestivaalia. Hän osallistuu vuosittain korkeintaan kolmeen neljään alan tapahtumaan. Työelämässä olevalle aika ei enempään riitä.

”Kaikkine puutteineen Karhufestivaali on kaiken kaikkiaan parhaita tapahtumia mitä olemassa on”, sanoo Nevalainen, joka on puhunut paljon ilmaisen majoituksen tarpeellisuudesta veistäjille. Aiemmin sellaista ei Karhufestivaali ole pystynyt järjestämään, mutta vuoden 2022 suunnitelmiin se sisältyy ja rahat kaivetaan jostakin – mikäli Karhufestivaali toteutuu.

Vuosien 2020–2021 uutta veistopaikkaa, Karhumetsää, Nevalainen pitää hyvänä – niine puutteineenkin.

”Veistäjän kannalta Karhumetsä on hyvä paikka helteellä keskustan asfalttiin verrattuna, ja onhan metsä luonnollisempi ympäristö tällaiselle teemalle. Sitä en tiedä, jääkö suuri yleisö enemmän kylille, eli hoksaavatko ja viitsivätkö kaikki tulla nykyiselle veistopaikalle saakka”, Nevalainen sanoo.

Myös Karhufestivaalin järjestäjä olivat saaneet aiemmin palautetta, että torilta noin 700 metrin päässä olevan veistoalueen löytäminen on jopa joillekin paikkakuntalaisillekin ollut vaikeaa. Siksi kesäksi 2021 Ilomantsin raitille on ripolteltu kaikkiaan 80 puista karhua, jotka noin 30 metrin välein opastavat kulkijoita pääväyliltä ja torilta kohti Karhumetsää ja Karhuareenaa – eli reitti on hyvin havaittavissa.

Hulppeimmillaan Karhufestivaalilla ja aiemmin rinnakkaistapahtumana toteutetulla Villiruokafestivaaleilla on ollut yhteensä kymmenentuhatta kävijää. Nyt korona-aikana ja ilman villiruuan toteutumista päästiin noin 5000:een, ja lisäksi netissä videostriimauksen kautta Karhufestivaalilla oli 2300 eri seuraajaa.

Timo Nevalaisen mielestä Ilomantsin kannattaisi markkinoida itseään moottorisahaveistosten kylänä.

Moottorisahaveiston kyläksi!

Timo Nevalaista pohdituttaa myös Karhufestivaalin perinteinen karhuteema, vaikka hän pitää järjestäjän tähtäintä Tuhannen karhun maa -veistospuistosta hyvänä ideana. Nyt karhuja on veistotapahtuman kilpailuista vuodesta 2014 saakka syntynyt kaikkiaan kolmisensataa.

”Yhtäältä on hyvä, että tuhat karhua tulisi täyteen, toisaalta onko sekään välttämätöntä eli täytyykö karhu pitää jatkuvana teemana? Nyt karhuja alkaa olla jo melkein joka asennossa, eli voisi tulla joitakin muitakin aiheita. Karhuteemahan voitaisiin pitää edelleen vaikka pikakisassa, ja pitkässä kisassa tehtäisiin jotain muuta – tai toisinpäin”, Nevalainen tuumailee.

Hän kaipaa Ilomantsin karhuille myös enemmän markkinointia, sen verran houkuttelevana kohteena hän paikkakunnan mesikämmeniä pitää.

”Eihän tällaista karhuveistoskokoelmaa ole missään muualla Suomessa, tuskin maailmassakaan. Ilomantsia kannattaisi mainostaa moottorisahaveistoskylänä!”

Lue myös:

Timo Nevalaisen veistäjäesittely

Karhufestivaalin 2021 palkitut 

Itäisin ja ihanin Karhufestivaali 2021 kokosi 5000 kävijää

Ilomantsin 80 raittikarhua herättävät ihailua

Mestarit Mantsissa -kutsuveisto synnytti mm. tsasounan