Nurmijärven kuuluisuus: Rengas-Ukko

Teksti: Veli Granö

Rengas Ukko osallistuu usein yhteiseen iloon. Näin komeasti se juhli paikallisen sählyjoukkueen SB-pron voittoa. Kuva Pia Jaakkola.

Kolmen vuosikymmenen pukukavalkadi

Nurmijärvellä, Perttulantien varressa seisoo kuuluisa hahmo, Rengas Ukko. Jättiläinen on morjestellut ohikulkijoita paikaltaan jo kolmisenkymmentä vuotta. Moni sen on siinä nähnyt ja yhtä moni on sen salaisuutta pohtinut. Lähes alusta lähtien tuhti ukko on hämmästyttänyt yleisöään myös taajaan vaihtuvilla ja välillä varsin eleganteillakin asuillaan. Ukon asut liittyvät aina vuodenkiertoon: kesällä jalassa on nähty uikkarit, talven tuiskuissa pipo ja Jouluna punainen nuttu hiippalakkeineen. On hänet nähty Batmanina, Pääsiäisnoitana, enkelinä ja kerran jopa muumiona.

Ukolla oli tärkeää sanottavaa koululaisille

Ukon kädessään heiluva tekstikyltti toivottaa milloin hyvää kesää, turvallista matkaa tai se kertoo mikä sillä hetkellä nurmijärveläisiä tai suomalaisia eniten puhuttaa. Rengasukon kannanotot kiinnostavat kyläläisiä ja siitä on tullut tärkeä osa nurmijärveläisten elämää. 2013 se valittiin vuoden nurmijärveläiseksi, kapellimestari Santtu Matias Sorvalin ja poliitikko Jussi Niinistön nenän edestä. Ukko on saavuttanut asemansa nurmijärveläisten sydämissä sympaattisen vähäeleisellä tyylillään. Sillä on melkein aina positiivista sanottavaa, sen hymy on hyytynyt vuosikymmenissä vain kaksi kertaa ja silloinkin hyvästä syystä. Viimeksi keväällä -22, kun Venäjä aloitti Ukrainan sodan.

Keväällä 2022 Ukko tiputti hymynaamansa, kun Venäjä aloitti tuhotyönsä Ukrainassa. Kuva: Pia Jaakkola

Ukko syntyi 1980 -luvulla Keimolassa, muutti sieltä epäselvissä olosuhteissa ja huonossa kunnossa Klaukkalaa. Sieltä sen tähän mutkaan pelasti koneyrittäjä Veikko Salin. Veikon tytär Pia katseli kotitalon ikkunasta yksinäistä Ukkoa ja pyysi lupaa pukea se Joulupukiksi. Isä empi, mutta lupasi. Piakin pelkäsi kyläläisten reaktiota ja toteutti ensimmäisen asun salaa, yön pimeydessä. Autojen ajaessa ohi, hän pujahti piiloon Ukon varjoon. Vastaanotto oli kuitenkin hyvä ja pian hän alkoi kauppareissuillaan kuulla iloisia kommentteja. Kohta hän oli koko kylän tuntema Ukon emäntä. Aluksi Ukko oli nuorelle Pialle kuin jättikokoinen, puettava nukke. Omien lasten syntymän myötä Ukosta tuli perheen yhteisten leikkien väline. Nyt osan lapsista jo aikuistuttua, hän on huomannut Ukon olevan hänelle yhä tärkeämpi. Siitä on tullut itseilmaisun väline. Pia Jaakkola on huomannut käsittelevänsä sen kautta myös henkilökohtaisia tunteitaan. Se on ilmaissut yleensä iloja, mutta joskus myös suuria suruja.

Pialla ja Rengas Ukolla on takanaan pitkä ja lämmin suhde.

Nurmijärven Rengas Ukko on kiinnostava esimerkki julkisesta ITE-taiteesta. Sen kertoo myös omaehtoisen taidehankkeen merkityksestä yhteisölleen. Ukko on tärkeä osa paikkakunnan identiteettiä, rakas niin lapsille, aikuisille kuin satunnaisille ohikulkijoillekin.

Ukon pukeminen on vaativaa. Vyötärön ympärys on yli 5 metriä ja piponkin on oltava tynnyrin kokoinen.

#itetaide#iteuusimaa#itsetehtyelämä#iteart#itekonst

Kirjoittaja