ITE-taiteen kesä 2025 kukoistaa maaseudun kylissä ja seutukaupungeissa

Uutiset
Paula Huhtasen Onnellinen Bussipysäkki Sarkolantien varrella Nokialla hehkuu viestiä maaseudun elinvoimasta ja tulevaisuudenuskosta. Kuva Jan Huhtanen.

ITE-taiteen kesä 2025 tarjoaa kiehtovia elämyksiä ja ihmeitä kotimaassa matkaileville. Näyttelyitä ja vierailukohteita löytyy miltei kautta koko Suomen.

Runsain kattaus on Hyvinkäällä Kaukasten kylässä. Toista kesää avoinna oleva Middle of Nowhere -taidepuisto esittelee peräti 29 taiteilijaa, joiden töitä voi ihailla metsäreitin pitkospuiden varrella ja vanhojen kasvihuoneraunioiden taianomaisessa tunnelmassa. Kävijöitä palvelee taidekahvila herkullisine vohveleineen.

ITE-taiteen kesäkaupungin titteliä kantavan Parkanon näyttely keskittyy tänä vuonna tiiviisti torin ympäristöön. Teosten teemat liittyvät aikaan ja muutokseen. Vuoden ITE-taiteilijan Markku Sarastamon töitä on oma kokonaisuutensa ravintola Kosken Helmessä. Teoksiin voi tutustua myös mobiilireitin avulla.

Alpo Koivumäen hirviveistos on siirtynyt syntysijoiltaan Kauhajoen Nummenkylästä pysyvästi Parkanon kaupungintalon edustalle. Kuva Raija Kallioinen.

Visit ITE – lähde löytöretkelle kylien sydämeen

ITE-taide elää ja kukoistaa usein kokonaisina ympäristöinä. Vinkkejä vieraita vastaanottavista kohteista löytyy Maaseudun Sivistysliiton kokoamasta hakemistosta visitite.fi. Luettelossa on julkisia patsaspuistoja, mutta myös yksityisiä pihapiirejä, joissa taiteilijat perheineen elävät arkeaan. Vierailua suunnitellessa on syytä tutustua taiteilijan ilmoittamiin ehtoihin ja noudattaa huomaavaisuutta.

Jo kauan ovat vierailijoita ottaneet vastaan patsaiden ja loistavan kukkatarhan kokonaisuus Parikkalan Patsaspuisto, Vaasan Asevelikylän kuntoilureitille levittäytynyt Edvininpolku, Pöytyällä Kyösti Iitin metsän keskelle luoma Enkelipuisto, Raahessa hiljattain kaupungin omistukseen siirtynyt Matti Lepistön veistospuisto sekä Lapinlahdella Romurinsessan Onnela.

Uusimpia Visit ITE -hakemistoon liittyneitä kohteita ovat Hauhian myllyn maisemissa Miehikkälässä sijaitseva Sylvin maailma, Ikaalisissa ITE-Punamäki-veistospuisto, Lieksassa Taisto Pehkosen veistospiha ja Pinsiössä Puujumalpuisto. Myös Joutsassa toimivassa Taidekeskus Haihatuksessa on ITE-taiteelle omistettu puistoalue.

Pinsiön Puujumalpuistossa on vierailijoiden helppo liikkua pitkospuilla. Kuva puiston ylläpitäjien arkistosta.

Yhteisöllistä huolenpitoa kulttuuriaarteista

Moni ITE-taiteen kohde on saanut huolenpitäjäkseen paikallisen kylä- tai kotiseutuyhdistyksen tai varta vasten asialle perustetun yhdistyksen.

Suonenjoen Herralanmäellä on Aulis Jalkasen taideperintöä vaaliva ITE-Aulis-kotimuseo, jota pitää nyt toista kesää yllä tarkoitukseen perustettu ITE-Aulis ry. Suomen Kotiseutuliiton järjestämässä yleisöäänestyksessä vireä museo tapahtumineen tuli valituksi Pohjois-Savon maakunnalliseksi kotiseututeoksi.

Sarkolan Kylät ry perusti viime syksynä tyhjilleen jääneeseen koulurakennukseen Vahalanden kulttuuritalon. Sieltä löytyy mm. taiteilija Paula Huhtasen ateljee, ja kappaleen matkaa eteenpäin Sarkolan kylätien varrella on taiteilijan maalaama Onnellinen Bussipysäkki julistaen viestiä maaseudun vetovoimasta ja tulevaisuudenuskosta.

ITE-taiteen ihastuttava helmi on Enni Idin taiteilijakoti Padasjoella. Pieni punainen tupa on maalattu koristeellisesti lattiasta katonrajaan, ja koko pihapiirin tunnelma on sadunhohtoinen. Tätä paikkaa pitää yllä Kellosalmen, Seitniemen ja Virmailan kyläyhdistys.

Vekaranjärven varuskunnan läheisyydessä Jätkän Onnelan pihapiirissä ovat Ensio Tuppuraisen veistokset vapaasti katseltavissa. Vuosien ajan taidepihasta huolehti Kääpälän kyläydistys, mutta nyt vastuu on siirtynyt kohdetta vaalivalle tukiyhdistykselle.

Ilmeikkäiden eläinveistosten täyttämä Alpon savanni Kauhajoen Nummijärvellä lukeutuu ITE-taidekohteista tunnetuimpiin. Taiteellisesti lahjakas Alpo Koivumäki löysi eläkevuosinaan uuden minuuden taiteilijana, ja hänelle avautui tie jopa kansainväliseen kuuluisuuteen. Veistospuistosta pitää hyvää huolta ystäväyhdistys.

Vesa Väänäsen töitä on nähtävillä taidekeskus Haihatuksessa Joutsassa, mutta jonkin verran niitä on jäänyt myös kotikaupunkiin, jossa Heinolan kirkonkylän kyläyhdistys on koonnut teoksia esille Kyläpirtin puistoon ja kahvioon.

Moottorisahaveisto on noussut itseoppineiden taiteen tekijöiden suosikkilajiksi ja päässyt jopa artikkelina aineettoman kulttuuriperinnön kansalliseen wiki-luetteloon. Mestareiden taidonnäytteistä koostuva veistospuisto Ilomantsin Karhumetsä on suosittu matkailukohde, kuten myös Mustilan Arboretumin Metsägalleria ja Kivijärven Kirsikkapuisto.

ILO!karhu Ilomantsissa torin kupeessa. Kuva STC Tuotanto.

Mitä on ITE-taide?

ITE-taide on suomalaista visuaalista nykykansantaidetta, yksilöllistä ja omaperäistä ilmaisua, joka usein täyttää tekijänsä koko elämäntavan ja ympäristön. Lyhenne ITE muodostuu sanoista ”itse tehty elämä”. Se viittaa siihen, kuinka tekijät muovaavat taiteensa kautta koko elämänsä kokonaisuutta ja luovat taiteellaan omaa merkityksellistä tarinaansa.

Maaseudun Sivistysliitto on vuodesta 1998 lähtien etsinyt ja esitellyt ITE-taiteilijoita. Ilmiökenttää on kartoitettu maakunta toisensa jälkeen. Taiteilijoista on koottu dokumentaarista aineistoa ja heitä on esitelty lukuisissa näyttelyissä ja kirjoissa. Kansalliseen Finna-tiedonhakupalveluun MSL on tallentanut yli 9 000 valokuvaa aihepiiristä.