Mitä ITE-taide on?
ITE-taide on itseoppineiden tekijöiden taidetta. Mitä muuta se on ja miten ITE-taide löydettiin? Kuuntele Talonpoikaiskulttuurijärjestön Talonpoikaisjärjellä-podcastin jakso, jossa Veli Granö ja Raija Kallioinen vastaavat ITE-taiteeseen liittyviin kysymyksiin. Keskustelua vetää Juha Kuisma.
Kuuntele podcastITE-taide on…
- ITE-taide on oman aikamme suomalaista visuaalista nykykansantaidetta.
- ITE tulee sanoista Itse Tehty Elämä. ITE-taide on osa tekijänsä elämänpolkua.
- ITE-taide on rohkean yksilöllistä ja kekseliään omaperäistä.
- ITE-taide on tekijänsä elinympäristöön, kulttuuriseen taustaan ja kokemusmaailmaan sitoutuvaa taidetta – tapa elää esteettisiä arvoja korostavaa hyvää elämää.
- ITE-taidetta tehdään ja esitetään ensi sijassa taidemaailman ulkopuolella, tekijän omassa arjen ympäristössä.
- ITE-taide on osa kansainvälistä outsider-taiteen kenttää.
- ITE-taide on elävää nykykansantaidetta ja siksi sen ilmenemisen muodot ovat jatkuvassa muutoksen tilassa.
ITE-taiteilijat ovat itseoppineita, mikä tarkoittaa sitä, ettei heillä ole taidealan koulutusta. ITE-taiteilijat eivät pidä ammattitaiteilijoita esikuvinaan tai tarvitse ohjausta ja harrastuspiirin tukea taiteensa tekemiseen.
Monia toiminnan ja esittelyn tapoja
Maaseudun Sivistysliitto toimii ITE-taiteen parissa monenlaisin tavoin. Yli kahden vuosikymmenen ajan olemme etsineet itseoppineita taiteilijoita ja nostaneet esiin heidän luovuuttaan. Työkalupakkiimme kuuluvat ITE-taiteen kartoitukset, tapahtumat, näyttelyt, festivaalit, julkaisut, taidekokoelman ja arkiston ylläpito sekä kansainvälinen yhteistyö.
Kartoitukset – nykypäivän Lönnrotien työtä
Etsimme kylien kätköistä itseoppineita taiteilijoita. Lähes koko Suomi on jo kertaalleen kartoitettu, ja tekijöitä on löytynyt satamäärin. ITE-taiteilijoita, heidän tuotantoaan ja taideympäristöjään me dokumentoimme kuvin, filmein ja julkaisuin. Tuloksia esittelemme näyttelyissä yhteistyössä museoiden kanssa. Kartoituksissa myös tallennamme taiteilijatietoja ja kuvastoa sähköiseen arkistotietokantaan Collecteen. Tuoreimmat kartoitushankkeemme kohdentuvat Pohjois-Savoon, Hämeeseen ja Satakuntaan.
Tuotamme kartoituksissa tietoa yleisölle ja matkailutoimijoiden käyttöön esimerkiksi digitaalisilla alustoilla. Mielenkiintoisia ympäristöjä on luetteloitu ITEnet-sivustollamme.
Hanna Viitalan Pallas Athene sijaitsee Satakunnassa. Kuva: Veli Granö.
Kiehtovia julkaisuja
ITE-taiteilijoista ja ITE-taiteesta tuotamme julkaisuja ja videoita sekä aineistoja verkkoon ja sosiaaliseen mediaan.
Näyttelyt, tapahtumat, festivaalit
ITE-taiteen näyttelyitä ja tapahtumia toteutamme yhteistyössä museoiden ja taidelaitosten kanssa eri puolilla maata, ja kansainvälisestikin. Suomen itäisin kulttuurifestivaali, Ilmomantsin Karhufestivaali, on kehkeytynyt vetovoimaiseksi puunveistotaiteen kesätapahtumaksi. Olemme myös viestintäkumppanina ITE-kesäkaupunki Parkanon vuotuisissa, ympäri kaupunkia levittäytyvissä näyttelyissä. Valitsemme vuosittain Vuoden ITE-taiteilijan, ja hänen kanssaan toteutamme näyttelyitä ja tapahtumia.
Vuoden 2020 ITE-taiteilijan, Paula Huhtasen, korvakoruja. Kuva: Vilma Rimpelä.
ITE-kokoelma ja yhteistyö museoiden kanssa
Maaseudun Sivistysliitto on vuosien ajan kartuttanut ITE-taiteen kokoelmaa. Olemme tallettaneet kokoelman Kokkolaan K.H.Rendlundin museon hoitoon. Kokkolan kaupungin kanssa meillä on ITE-museon nimeä kantava yhteistyösopimus, jonka puitteissa kokoelmaa hoidetaan. ITE-museon näyttelytilat ovat K.H.Renlundin museossa, joka hyödyntää aktiivisesti kokoelmaa omassa näyttelytoiminnassaan. Annamme kokoelmasta teoslainoja myös muille museoille ja näyttelyiden järjestäjille.
Petri Martikaisen veistos. Kuva: Katja Skinnari.
ITE-taiteen tietopankki – olet siellä nyt!
Maaseudun Sivistysliitto pitää yllä ITE-taiteen kotisivua msl.fi/itetaide. Se on tärkein ja laajin tietopankki ITE-taiteen käsitteeseen, ilmenemismuotoihin, keskeisimpiin taiteilijoihin sekä eri tahojen toteuttamaan ajankohtaiseen toimintaan. Sivustolta löytyy myös tietoa yleisölle avoinna olevista ITE-taidekohteista ja linkkejä ITE-videoihin. Sivuston keskeiset sisällöt ovat myös englanniksi.
Timo Peltosen teoksia teoksia Keski-Suomessa.
ITE-taiteen arkistotietokanta palvelee tutkijoita ja kuraattoreja
Collecte-arkistotietokantaan olemme tallentaneet tietoa ITE-kokoelman teoksista sekä kuva-aineistoa taiteilijoista ja teosympäristöistä. Täydennämme tietokantaa jatkuvasti ITE-kartoitusten yhteydessä. Tietokanta on tarkoitettu ammatilliseen käyttöön, muun muassa tutkijoille ja näyttelyiden kuraattoreille. Jos tarvitset käyttäjätunnuksia, ota yhteyttä kulttuuriosastoomme. Tavoitteena on liittää arkistotietokanta Finnaan, jolloin sen sisältö tulee avoimesti saavutettavaksi.
Lauri Mäkäräisen teoksia, Kainuu. Kuva: Teijo Määttänen.
Vuoden ITE-taiteilija toimii taiteilijoiden äänitorvena
ITE-taiteen juhlavuonna 2020 Maaseudun Sivistysliitto nimesi ensimmäisen Vuoden ITE-taiteilijan. Tavoitteena on valinnan myötä saada entistä vahvemmin esiin taiteilijan ääntä ja näkökulmia ITE-taidetoiminnassa. Samalla tarjoamme tittelin haltijalle erityisiä esillä olon mahdollisuuksia vuoden varrella. Ensimmäinen, Vuoden 2020 ITE-taiteilija oli Paula Huhtanen, Vuoden 2021 ITE-taiteilija oli Jori Tapio Kalliola ja vuonna 2022 titteliä kantaa Romurinsessa, Marjut Kauppinen.
Jori Tapio Kalliola työhuoneellaan Hangossa. Kuva: Veli Granö.
ITE somessa
Laajimman yleisön tavoittava some-kanava on ITE-taiteen Facebook-sivu. Myös Instagram-tili @itetaide on kasvattamassa suosiotaan.
ITE-kartoitushankkeilla on omat Facebook-sivut, joita päivitämme alueiden kuulumisilla. Voit seurata näitä fb-sivuja: ITE Savossa, ITE Satakunnassa, ITE Hämeessä, ITE Pirkanmaalla, ITE Saimaalla, ITE kaakossa.
Tuottamiamme videoita löydät MSL:n YouTube-kanavalta useina soittolistoina. Helpoin reitti videoihin on hakeutua sinne tältä sivulta.
Olemme avustajina myös parilla kansainvälisellä kanavalla. Outsider-taideympäristöjä esittelevä hollantilaisen Henk van Esin päätoimittama Facebook-sivu on erittäin suosittu. Eurooppalaisen outsider-taiteen verkoston EOA:n fb-sivu löytyy täältä.
Ritva Nurmen teos Etela-Savossa. Kuva: Kimmo Heikkilä.
Verkostoja Suomessa ja maailmalla
Maaseudun Sivistysliitto on aktiivisesti mukana ITE-taiteesta kiinnostuneiden asiantuntijoiden ja taiteen marginaalialueiden toimijoiden verkostoissa sekä museoalan tapahtumissa, kotimaassa ja kansainvälisesti.
- Olemme asiantuntijoista koostuvan ITE-taiteen kannatusyhdistys ITE ry:n yhteisöjäsen ja pidämme huolta yhdistyksen käytännön asioista.
- Kansainvälinen toimintamme kanavoituu European Outsider Art Association (EOA) -verkoston kautta. Yhdessä Kettuki ry:n kanssa toteutimme vuonna 2022 Suomessa järjestetyn EOA-verkoston kansainvälisen konferenssin.
- Toimimme myös outsider-taideympäristöistä kiinnostuneiden asiantuntijoiden eurooppalaisissa verkostoissa.
- Maaseudun Sivistysliitto on mukana Oulu 2026 Euroopan kulttuuripääkaupungin Delta Life -hankkeessa. Hanke tulee yhdistämään taiteilijoita yli erilaisten rajojen.
- Erityisen tärkeitä kumppaneitamme ovat Ilomantsin kunta, jonka kanssa toteutamme Karhufestivaalin veistokilpailua, Kokkolan kaupunki, jonka museotoimen hoitoon olemme tallettaneet ITE-taidekokoelmamme sekä ITE-taiteen kesäkaupunki Parkano, jonka näyttelyviestinnässä olemme vahvasti mukana.
- Annamme mahdollisuuksiemme mukaan neuvontaa ja tietopalveluja mm. ITE-taiteilijoille, taideympäristöjen vaalijoille, taidekentän toimijoille ja tiedotusvälineille.
ITE-taiteen ABC löytyy täältä!
Lue lisää ITE-taiteen historiasta, tekniikoista ja taidemuodolle tunnusomaisista aiheista.
Ota yhteyttä
Tarvitsetko taustatietoa ITE-taiteesta, taiteilijoista, taideympäristöistä, kartoituksista, kokoelmasta, julkaisusta, kansainvälisistä verkostoista tai ITE-toiminnan 20-vuotisista vaiheista? Kiinnostaako yhteistyö kanssamme? ITE-taiteen sisältöjä Maaseudun Sivistysliitossa koordinoi kulttuurituottaja Raija Kallioinen.
Raija Kallioinen
Kulttuurituottaja, ITE-taide
+358 40 563 6876 raija.kallioinen@msl.fi Lue lisää henkilöstäLindedIn – Linkki avautuu uudessa välilehdessä Facebook – Linkki avautuu uudessa välilehdessä Instagram – Linkki avautuu uudessa välilehdessä
Tilaa Maaseudun Sivistysliiton uutiskirje
Seitsemän kertaa vuodessa ilmestyvä uutiskirje kertoo Maaseudun Sivistysliiton tapahtumista, koulutuksista, kulttuuritarjonnasta ja julkaisuista.
Tilaa uutiskirje