Pekka ja Marja-Liisa Tikkanen

Lapinlahti
Pekka Tikkanen (1943), Marja-Liisa Tikkanen (1950)

Pekka ja Marja-Liisa Tikkanen ovat tehneet elämäntyönsä yhdessä, maanviljelijöinä ja karjankasvattajina. Tämä elinkeino luonnollisesti näkyy heidän taiteessaan.

Pekka Tikkanen aloitti ITE-taiteen tekemisen eläkkeelle päästyään. Hän on käyttänyt teoksissaan hyödyksi erilaisia koneenosia, kuten esimerkiksi laakereita, mittareita, jarrulevyjä, kytkinlevyjä, mäntiä, ketjuja, jousia, latureita ja onpa joukossa myös lypsykoneen lasiputkia. Joissakin hänen teoksissa näkyy myös hänen pitkään jatkunut musiikkiharrastuksensa saksofonin soitto. Pekan veistoksissa ovat vahvasti läsnä paitsi oivaltava visuaalinen näkemyksellisyys usein myös äänimaailma ja liike, joka elää omaa elämäänsä myös säätilojen mukaan. 

Marja-Liisa Tikkanen puolestaan on tehnyt erilaisten keramiikkatöiden ohella toistasataa öljymaalausta ja satoja grafiikkatöitä. Hänen pääasiallisena innoituksena lähteenään ovat olleet lehmät. Hyvin erilaisia tunnetiloja ilmentäviä lehmäaiheisia teoksia häneltä löytyykin runsaasti. Tauluihin on tallentunut paitsi mielikuvitusrikkaat hahmot ja tarinalliset hetket, mutta myös hetkiä ja tuntoja maatilan, etenkin karjaa hoitavan emännän arjesta iloineen ja suruineen. Teoksista välittyy vahva rakkaus navetan asukkaisiin ja sielukas kyky käsitellä elämää. 

Marja-Liisa on harjoittanut kuvien tekemistä aivan nuoresta saakka ja kokenut saaneensa kuvataiteesta myös kaivattua vastapainoa työlleen. Teoksia esitellessään hän harmitteli työskentelytilojen puutetta, kuten moni muukin ITE-taiteilija. Taiteellinen tuotanto on sikäli runsas, että Tikkanen ei ole tehnyt parin viimeisen vuoden aikana juuri lainkaan taidetta, koska teokset eivät mahdu enää mihinkään.  

Tikkasten mailta löytyy myös yksi pariskunnan yhdessä tekemä teos, ”Tikapuut taivaaseen”, missä kumikengät kävelevät tikapuita pitkin ”taivaaseen”.  

Teksti ja kuvat: Jari Ruotsalainen