Hannu Parviainen

Nilsiä (1952)

Pienessä mutta pippurisessa Murtolahden kylässä Nilsiässä asuu sukutilaa viljellyt ja työstään eläköitynyt Hannu Parviainen.

Parviainen on maataloushistoriaa teoksissaan säilyttävä ITE-taiteilija. Ensimmäisen teoksensa hän teki vuonna 2014. Kyseessä oli käytännössä navetan länkikytkimistä ja kahdesta juottokaukalosta hitsattu Etevä-niminen lehmä. Etevän jälkeen kylmän raudan sepäksi itseään kutsuva Parviainen hitsasi vanhoista öljysäiliöistä muistomerkin tilalla 1960-luvulla eläneelle Huvetar-tammalle, joka Hannun mukaan oli todella hyvä työhevonen. Hevosta pidettiin Hanhirannan tilalla muistakin kuin tunnesyistä aina vuoteen 1972 saakka. 

Huvettaren jälkeen Hannu Parviaiselle juolahti mieleen rakentaa tilan maille iso kiviympyrä, jota hän kutsuu Maamiehen kirkoksi. Kirkkoon on aseteltu ikään kuin pyhäinjäännöksiksi vanhoja sepän työkaluja, erilaisia maatalouskoneita, maitotonkkia ja kärrynpyöriä.

Maamiehen kirkon jatkoksi Hannu Parviainen rakensi Hanhisalmen rantaan viettävälle rinteelle ”Muistojen polun”, jonka varrelle on kerätty erilaisia maatalouskoneita eri aikakausilta. Muistojen polkua rakentaessaan Parviaiselle tuli vastaan pari jyrää, joiden kiekoista hän melko pian huomasi olevansa tekemässä traktoria. Useamman sata kiloa painavan traktorin esikuvana oli Hanhirannan tilan ensimmäinen traktori, David Brown Cropmaster, jolle Parviainen antoi nimen Taavetti & Pojat.  

Teksti ja kuvat: Jari Ruotsalainen