Juha Ryytty

Vieremä (1950-2021)

Vieremäläisen Juha Ryytyn innostus taiteen tekemiseen syttyi jo poikasena. Ensimmäisen öljyvärimaalauksensa hän maalasi 17-vuotiaana ja samoina ikäkausina hän ryhtyi myös kirjoittamaan runoja. Hän työskenteli kansakoulupohjalta ja autoalan kurssin käyneenä sekatyömiehenä ja tehdastyöläisenä. Hänen monipuolinen, taiteellinen tekemisensä kesti yli 50 vuotta. Täysin itseoppineena taiteilijana hän oli hyvin tuottelias, sillä teoksia ja runoja syntyi vuosien aikana toistatuhatta.

Juha Ryytyn teokset ovat pääasiassa öljyvärimaalauksia canvakselle, tussipiirroksia pohjustetulle kovalevylle, maalattuja puuveistoksia, savi- ja kipsiveistoksia sekä valokuvia.

Ryytty inspiroitui eläimistä ja luonnosta, mutta aiheita syntyi myös mielikuvituksesta. Teoksissa toistuu hänelle tunnistettava, omaperäinen tyyli. Se on toisaalta hyvin pikkutarkkaa ja säntillistä tekniikkaa, missä kuitenkin viiva saa lopulta vapaan muodon ja olemuksen. Tätä yhdistelmää tukevat Ryytyn taidokas värien käyttö ja sommittelu. Maalauksilla ja piirroksilla ei ole nimiä, mutta ne ovat vahvasti symbioosissa runojen kanssa, joiden sanat ja lauseet syntyivät nimenomaan kuvia tehdessä. Runojen aiheet käsittelevät elämän valoja ja varjoja, rakkautta ja yksinäisyyttä, ihmisenä olemista. 

Vieremän kunnankirjastolla on järjestetty vuodesta 2014 alkaen Juha Ryytyn runoista, piirroksista ja maalauksista viisi näyttelyä. Kirjaston henkilökunta kokosi vuonna 2020 Ryytyn 70-vuotissyntymäpäivän kunniaksi runokokoelman Onko kaikella tarkoitus niin kuin minulla, mikä sai yleisöltä hyvin positiivisen vastaanoton. Ryytty oli mukana ITE Pohjois-Savossa -kartoituksessa kesällä 2021, jolloin hän jo esitteli seuraavan kirjastoon valmisteltavan näyttelynsä töitä. Hänen äkillisen poismenonsa vuoksi Loppuryssäys-nimen saanut näyttely toteutui elokuussa 2022 muistonäyttelynä Vieremän kirjastolla.

Teksti: Mari Kekäläinen, Riitta Kärkkäinen. Kuvat: Mari Kekäläinen.
I