Jukka Lappalainen

Rautavaara (1954)

Rautavaaralaisen Jukka Lappalaisen kauniiseen pihapiiriin kuuluu useita rakennuksia, joista kolme on kirjaimellisesti lattiasta kattoon tai katosta lattiaan täynnä hänen keräämiään asioita. On mahdotonta lähteä listaamaan mitä kaikkea hän on liki 30 vuoden aikana kerännyt ja koonnut. Varmaa on kuitenkin se, että koko keräily on lähtenyt liikkeelle yhdestä ainoasta Uusi Kuvalehti -lehdestä vuodelta 1954. Lappalainen aloitti keräilyn vuonna 1993, eli vajaassa 30 vuodessa on kertynyt jättiläismäinen mä

ärä erilaisia artefakteja mitä ihmiselämään ylipäätään liittyy. Erilaisten, tavallaan ”museoitujen” tavaroiden seassa on sulassa sovussa hänen tekemäänsä taidetta. Teokset ovat enimmäkseen puusta muotoiltuja. Ulkona pihapiiriä koristavat erilaisista koneista, koneiden osista ja työkaluista hitsatut hahmot. 

Maanviljelijän ja myyjän töistä eläkkeellä oleva Jukka Lappalainen on tehnyt myös Karl von Draisin ”laufmaschinen” eli ns. juoksupyörän täsmällisen kopion. Laufmaschine oli n. 200 vuotta sitten kehitetty polkupyörän esiaste. Kulkineelle oli käyttöä, koska hevoset oli aika pitkälti syöty nälkään. Jukka rakensi kopion yhdestä ainoasta lehtikuvasta hahmottelemillaan mitoilla.  

Teksti ja kuvat: Jari Ruotsalainen