Pirkko Juntu

Iisalmi (1953)

Iisalmelaisen Pirkko Juntun puutarhassa yhdistyy kiehtovalla tavalla luonto ja rakennettu maailma, josta löytyy paljon katseltavaa. Pihalla on mielenkiintoisia rakennuksia ja rakennelmia yhdistämässä hyötypuutarhan, kukkapenkkien ja luonnonvaraisemmat alueet. Puutarha-asetelmissa, hyötysomisteissa ja installaatioissa on käytetty paljon ruosteisia esineitä, vanhoja työkaluja ja esimerkiksi hetekan osia. Välissä puikkelehtii Juntun luomia hahmoja ja taideteoksia. Äänimaailmaakaan ei ole unohdettu. Juntu on ripustanut puiden ja pensaiden oksille itse tekemiään tuulikelloja ja soittimia, joista lähtee erilaisia ääniä. Pirkko Juntu on tehnyt myös paljon ihastuttavia pesiä pihalleen. Ne tarjoavat suoja- ja levähdyspaikkoja oraville, jäniksille, linnuille ja hyönteisille.  

Tunnelma puutarhassa on sadunomainen. Pirkko Juntu korostaa leikkimielisyyden merkitystä ja ideoimisen iloa – eihän kaiken tarvitse olla niin vakavaa? Hän kannustaa kokeilemaan rohkeasti erilaisten materiaalien yhdistelemistä, samoin vanhojen tavaroiden uusiokäyttöä. Pirkko Juntu on ideologinen kierrättäjä, sillä hänen mielestään esineille ja materiaaleille voi löytyä aina uusi käyttötarkoitus. Hänen puutarhassaan kulkiessa näin voi havaita myös tapahtuneen. Hän käyttää luovissa projekteissaan myös paljon luonnonmateriaaleja. Kiveä hän on käyttänyt puutarhassaan erilaisissa rakennelmissa ja aitaelementeissä, myös koruissa. Koruja hän on tehnyt myös nahasta.

Pirkko Juntu pursuaa ideoita ja keksii hauskoja niksejään Niksi Piken ideanurkka -Facebook-ryhmässään. Monitaituri kirjoittaa myös runoja ja proosaa. Yksi omakustanne on julkaistu ja uusi romaani on työn alla.

Teksti ja kuvat: Mari Kekäläinen