Löpöpunkki / Joona Hamm

Kaavi (1983)

Kaavilla perheensä kanssa asuva Joona Hamm alias Don Hammart alias Löpöpunkki on kiinnostunut rauta-atomien hapettumisesta veden ja hapen vaikutuksesta. Kansanomaisemmin sanottuna ruosteesta. Erityisesti ruosteiset ns. metsälöytöautot ovat hänelle mieluisia taiteellisen inspiraation lähteitä. Hammia onkin kutsuttu myös ruostetaiteilijaksi, mutta hänen käsissään muotoutuvat niin ruosteeton metalli, puu kuin kivikin.

Hän myös maalaa ja piirtää. Koristemaalauksia eli lähinnä pinstripe-maalauksia hän on tehnyt kustomoituihin autoihin ja moottoripyöriin. Teoksiaan hän kutsuu ”löpöpunkiksi”, jonka hän kuvailee olevan eräänlainen kansanomainen vastine steampunkin tai dieselpunkin taiteelliselle ilmaisulle. Useissa Joona Hammin töissä näkyy hänen ambitionsa yhdistää naisellisia muotoja erilaisiin mielikuvituksellisiin koneisiin ja moottoreihin.  Ajan niin salliessa Hamm tekee erilaisia tilaustöitä esimerkiksi juuri pinstripe-maalausten ollessa kyseessä.

Joona Hamm remontoi puolisonsa kanssa Kortteisen vanhaa kyläkoulua Kaavilla. Heillä on vahvoja visioita rakennuksen tulevaisuudesta, jotka liittyvät nimenomaan kuvataiteeseen ja yhteisötaiteeseen. Rakennukseen kuuluu myös laaja piha-alue, johon voisi hyvin rakentua esimerkiksi patsaspuisto.

Teksti ja kuvat: Jari Ruotsalainen

Kuva Löpöpunkin metsäautokuvien sarjasta.