Eläkkeellä oleva Jaakko Rytkönen on tehnyt työuransa Iisalmen kaupungin puutarhurina, mutta visuaalinen ilmaisu ja taiteellinen tuotteliaisuus on seurannut häntä lähes läpi koko elämän. Lapinlahden Martikkalassa kirvesmiehen pojaksi syntynyt Rytkönen on jalostanut isältään perityt veistotaidot omaperäiseksi veistotaiteeksi.
Sarjakuviakin piirrellyt Rytkönen veisteli ensimmäisen puuveistoksensa jo 1960-luvulla. Kun Jaakon poika syntyi vuonna 1980, hänen taiteiluunsa tuli pitkähkö tauko, kunnes sitten kävi niin, että vuonna 2016 pojan omistamasta vanhasta ladosta sortui katto. Rytkösestä näytti siltä, että nyt oli liian hienoja lautoja suuressa vaarassa mennä hukkaan ja hän päätti tehdä niille jotain. Ja jotainhan niistä tuli. Ja paljon. Kymmenittäin ja kymmenittäin 25 millimetriä paksusta oksattomasta kuusilaudasta omaperäisellä tekniikalla muotoiltuja erilaisia mielikuvituksellisia kasvokuvia ja figuureja.
Jaakko Rytkösen taiteelle ovat tyypillistä värikylläiset, mielikuvituksekkaat hahmot, ronski ja rosoinen huumori sekä kyky havainnoida ihmisyyttä persoonallisella tavalla. Rytkönen käyttää taiteessaan paljon myös symboliikkaa ja useasta teoksesta löytyykin esimerkiksi sydän. Rytkösen uusimmissa teoksissa on sellainenkin erikoisuus, että ne on koottu ruuveilla, joten niitä on helppo korjata ja muokata. Hahmoille voi vaihtaa niin halutessaan esimerkiksi kasvot tai vaikkapa hiukset.
Teksti: Jari Ruotsalainen Kuvat: Mari Kekäläinen ja Jari Ruotsalainen