Jari Kuokkanen

Iisalmi (1968)

Iisalmelainen Jari Kuokkanen on ammatiltaan kirvesmies, mutta taitaa puusta hahmon jos toisenkin luomisen.  

Nuoruuden piirustusharrastus ja metsätöistä tutuksi tulleet moottorisahan käsittelytaidot yhdistyivät vuonna 1994 ensimmäisissä karhu ja metso aiheisissa moottorisahaveistoksissa. Kiinnostusta moottorisahaveistoksiin on aikoinaan herättänyt sonkajärveläisen Orvokki Karppisen puuveistokset, joita Kuokkanen muistelee koulupoikana ihastelleensa.  

Varsinaisen veistämisen Jari Kuokkanen kertoo aloittaneensa 2012. Mieluisin työväline on moottorisaha, mutta puuntyöstötaitojen ja ilmaisuhalun kehittyessä myös erilaisten veistotyökalujen ja välineistön valikoima on kasvanut. Kuokkasen töille on tyypillistä värien käyttö ja yksityiskohtien maalaaminen. Esimerkiksi ihonsävyt hän sekoittaa tarkoin, jotta lopputuloksesta tulee halutunlainen. 

Metsäisellä seudulla asuvan Jari Kuokkasen aiheet ovat yleensä metsäluonnosta ja perinteisiä eläinaiheita. Mutta paljon muutakin on syntynyt. Rock-henkisen miehen saha on soinut mm. Lemmy Kilmisterin ja Juicen näköispatsaat. Tilaustöinä hän on tehnyt myös mm. puskutraktorin ja Saab900 -auton. Aiheita ja suunnitelmia Kuokkasella on paljon, kun vain aikaa tekemiseen riittäisi. Veistäminen ei ole rajoittunut ainoastaan puuhun, vaan hän on aloitellut kokeilemaan myös kiven kesyttämistä veistämällä.  

Jari Kuokkanen on aktiivinen osallistuja erilaisissa moottorisahaveistokilpailuissa. Hänen veistoksiaan on ollut esillä taidenäyttelyissä ja messutapahtumissa, minkä lisäksi hän tekee veistotaidetta tilauksesta. 

Teksti ja kuvat: Mari Kekäläinen