ITE-kesäkaupungissa Parkanossa sai kokea liikunnallisen näyttelyreitin – ITE Hirveetä!

Teksti ja kuvat: Raija Kallioinen

ITE Hirveetä! -puistonäyttely Parkanossa on veistosnäyttely, liikuntareitti ja kotiseutuseikkailu. Se kestää ruhtinaalliset kolme kuukautta, kesäkuun alusta elokuun loppuun.

Parkano julistautui muutama vuosi sitten ITE-taiteen kesäkaupungiksi. Aivan oikeutetusti! Näytöt ja tahtotila puhuvat puolestaan.

Tänä kesänä kaupunki asettautui jo yhdeksättä kertaa ITE-taiteen näyttämöksi. Asukkaat ovat vuosien myötä oppineet odottamaan veistosten saapumista kaupunkikuvaan. Ensimmäisten veistoskuljetusten purkamista pidetään melkeinpä kesän merkkinä. Kuvaajia riittää ja some säpisee. Muutamien seuraavien viikkojen kuluessa alkaa hahmottua, mitkä teokset herättävät eniten kiinnostusta ja puheenaiheita. Lapsilla kuulostaa olevan erityisen tärkeä rooli mielipidevaikuttajina.

Rohkenen veikata, että melkein jokainen kaupungin asukas kohtaa Parkanossa ainakin jonkun näyttelyn teoksista – on niitä niin runsaasti.  Joku saattaa löytää kotikaupungistaan uusiakin paikkoja, mikäli kiinnostusta riittää lähteä teosten jäljille. Puistonäyttelyn kävijämäärien arviointiin ei kukaan rohkene ryhtyä. Aika absurdi ajatus se olisikin, kun teokset ovat jokapäiväisen elämänympäristön keskellä ja kulkuväylien varrella. Heitettäisiinkö lähtöluvuksi vaikka Parkanon asukasmäärä 6 400 ihmistä.

Varta vasten saapuvia vierailijoitakin ulkoilmanäyttely vetää puoleensa. Mahtaisiko näyttely-yleisö heidän myötään tuplaantua? Vilkasliikenteisen Kolmoskeskuksen liikenneympyrästä ja liiketilojen pihoista teokset joka tapauksessa osuvat satojen tuhansien tiellä liikkujien silmiin.

Tauno Vuorenniemi, Herra Hirvi. Kolmoskeskuksen liikenneympyrässä komeilevaa Putajan maatalousmuseosta lainattua hirviveistosta ei voi olla huomaamatta.

ITE-teokset on tänäkin vuonna sijoiteltu eri puolille Parkanoa. Niitä kaikkia ei ole aivan helppo löytää ilman karttaa tai paikallista opasta. Bongailijan avuksi kaupunki on tehnyt mobiilikartan, joka on osoitteessa bitly.parkanoite20. Kännykkäänsä valokuvaukseen käyttävä matkalainen (ainakin tämä) kaipaisi myös paperikarttaa. Kaiholla muistelen, että sellainenkin on joinain vuosina ollut jaossa.

Veistoksilla on suhde paikkaan ja maisemaan

Kesänäyttelyn on suunnitellut ja koonnut Arto Tuominen kuten aiempinakin vuosina. Tuominen on syntyisin Parkanosta ja kävi siellä koulunsa. Poikavuosiensa ajoilta hän tuntee kaupungin kolkat ja maastot. Tältä taustalta hän on pystynyt etsimään jokaiselle teokselle luonteikkaan paikan, jossa se on vuoropuhelussa maiseman, kaupungin elämänmenon tai paikan historian kanssa. Kiitoksia on sadellut hänelle paljon.

ITE-taiteAlpo Koivumäen tunnusmerkkeihin kuuluu, että hän nimeää teoksensa ja tekee niille komeat nimilaatat.en tunnetuimpiin tekijöihin lukeutuva Alpo Koivumäki on ollut ITE-kesäkaupungissa esillä aiemminkin. Nyt kaupungintalon taustalla nurmikolla laiduntaa upea Villasarvikuono.
Parkanon kaupungintalolle on pyrkimässä näyttävä eläinten valtuuskunta. Siinä on mukana Raimo Hautaluoman, Teuvo Jalosen ja Marja-Liisa Alanissin veistoksia.
Raimo Hautaluoman Ilves kuuluu kaupungintalolle pyrkivien eläinveistosten delegaatioon.
Kuraattori Arto Tuominen on vuosien ajan toivonut, että saisi Alpo Koivumäen Olemassaolon taistelu -veistoksen näyttelyyn. Korppikotka on lehmän haaskalla, lehmän kallona on vanha, ruostunut lypsyämpäri.
Arto Ali-Eskola, Hirviemä ja vasa. ITE-taiteen hirviaiheiden klassikoksi voisi lukea nämä puhdaspiirteiset veistokset, jotka ovat saaneet paikkansa veden ääreltä.
Raimo Hautaluoma, Peura. Viehkeä ja sadunomainen peuraveistos kurkkii metsikön reunasta.

ITE-taiteen juhlavuonna 2020 näyttelyssä on teoksia peräti 15 tekijältä. Mukana ovat Marja-Liisa Alanissi, Arto Ali-Eskola, Irja Alinen, Raimo Flink, Raimo Hautaluoma, Paula Huhtanen, Kyösti Iitti, Teuvo Jalonen, Alpo Koivumäki, Juha Käkelä, Väinö Oja, Jorma Pihl, Tuomo Rantanen, Pekka Törmä ja Tauno Vuorenniemi. Lisäksi kaupungilta löytyy mobiilireittiin merkitsemättömiä vuonna 2019 järjestetyn puunveiston suomenmestaruuskilpailun veistoksia, kuten Ulla Haglundin upea merenneito.

ITE Hirveetä! -näyttelyssä on useita hirviaiheisia töitä muistuttamassa siitä, miten Parkanon Parooni eli metsänhoitaja Gustaf Wrede af Elimä reilut sata vuotta sitten pelasti Suomen hirvikannan.

Nimellään leikitellen näyttely myös haluaa herättää keskustelua, onko ITE-taide hirveän ihanaa vai ihan hirveetä. Kuraattori Arto Tuominen ja Elisa Vahosalmi kaupungin vapaa-aikatoimesta arvioivat, että Raimo Hautaluoman Kuolema-veistos on tässä suhteessa ollut vahvimmin mielipiteitä jakava teos. Joidenkin mielestä se on pelottava ja jopa sopimaton, toiset taas juuri tämän teoksen nähtyään ovat todenneet, että ITE-taiteessa sittenkin on sitä jotakin.

Raimo Hautaluoman Kuolema-veistos on ollut näyttelyn puhutuin teos. Se on upeasti tehty, komea ja vaikuttava. Mielipiteitä se on jakanut vahvasti. Osa karsastaa aihetta, osalle se taas on ollut näyttelyn ehdottomasti kiinnostavin teos.
Kyösti Iitin teos Iso hali Parkanon keskustassa, ja sen äärellä Arto Tuominen, Raija Kallioinen, Jari Heiniluoma ja Elisa Vahosalmi. Kuva Hanna Tuuri.

ITE Hirveetä! -näyttely on Parkanossa esillä elokuun 2020 loppuun saakka.

Näyttelyn järjestäjätaho on Parkanon kaupunki, kumppaninaan Maaseudun Sivistysliitto. Näyttely on osa valtakunnallista ITE-taiteen 20-vuotisjuhlavuotta.

Ensi vuonna Parkanossa juhlitaan kymmenettä ITE-näyttelykesää. Näyttelytoiminta nivoutuu myös Tampereen ja Pirkanmaan kulttuuripääkaupunkihankkeeseen.