Ulla Haglund

Ulla Haglund

Ulla Haglund, Alaveteli, Pohjanmaa

ULLA HAGLUND OSALLISTUU AINOASTAAN PIKAVEISTOKILPAILUUN

Ulla Haglund on koulutukseltaan huonekalupuuseppä. Hän on toiminut myös mm. puusepänopettajana ja pitänyt kursseja. Hän on veistänyt nelisen vuotta. Eniten hän veistää karhuja, mutta myös muitakin eläimiä, kuten lintuja ja kissoja. Hän on myös veistänyt ihmishahmoja.

Haglund käyttää veistämisessä moottorisahan lisäksi viimeistelyssä talttoja ja hiomakoneen tapaista välinettä. Moottorisaha on kuitenkin mieluisin väline. Ulla Haglund ei pidä töilleen ominaisena erikoisempia tuntomerkkejä, mutta siitä huolimatta ihmiset sanovat, että hänen työnsä ovat helposti tunnistettavia. Ulla Haglund toteaakin, että kaikkien töissä näkyy tekijän oma kädenjälki, vaikka mitään tiettyjä piirteitä ei olisikaan.

Ulla Haglund innostui puunveistosta vuonna 2015 Ähtärin puunveistokilpailussa. Hän kokeili kotona, minkä jälkeen hän lähti puunveistokurssille, ja siellä hän oppi moottorisahan käyttöä veistämisessä. Vaikka itse sahaamisen vaihe on mielenkiintoinen, Haglundin mielestä parasta on lopputuloksen näkeminen. Veistämisessä auttaa paljon, että on hyvä piirtäjä. Silloin näkee heti, mitä on veistämässä. Veistämisessä tarvitaankin paljon samanlaisia piirteitä ja taitoja kuin piirtämisessä, Haglund pohtii. Hyvällä veistäjällä on hänen mielestään tärkeää olla myös kärsivällisyyttä ja pitkäjänteisyyttä.

Ulla Haglund on kilpailut monissa kisoissa, myös ulkomailla (Kanadassa). Vuonna 2017 hän sijoittui moottorisahaveiston SM-kisoissa kolmanneksi. Ilomantsissa Karhufestivaaleilla hän on sijoittunut neljänneksi, ja hänen teoksensa on myös valittu Maaseudun Sivistysliiton ITE-kokoelmaan.  Paikkakunnasta hän on sitä mieltä, että ilomantsilaiset ovat iloisia ja positiivisia ihmisiä. Ilomantsissa on lisäksi paljon toimintaa.

Teksti: Riikka Piirainen

In English

ULLA HAGLUND IS PARTICIPATING ONLY IN SPEED SCULPTING COMPETITION

Ulla Haglund is a carpenter. She has also taught carpentry. She has sculpted for almost four  years. She mostly sculpts bears but also birds and cats, also human figures.

Haglund uses a chainsaw, a chisel and a sanding machine for sculpting. She likes the chainsaw the best. Ulla Haglund thinks that she doesn’t have any distinctive style. Nevertheless people say that her works are easy to recognise. You can see the sculptors’ handprint in their works, says Haglund.

Ulla Haglund got interested in sculpting at a sculpting competition in Ähtäri in 2015. She tried sculpting at home, and then she took part in a sculpting course and learned to use a chainsaw. The best things in sculpting are sawing and seeing the end result. Haglund thinks that it helps a lot if you are good at drawing. If you draw a sketch, you see what you are going to sculpt. You need the same skills in sculpting and drawing. A good sculptor should also have patience and perseverance.

Ulla Haglund has competed in many competitions, also abroad (in Kanada). In 2017 she became third in the Finnish championship in chainsaw-sculpting. She has taken part in Bear Festival many times. She thinks that people in Ilomantsi are happy and positive. There are lots of events in Ilomantsi.

Translation: Iida Haaranen